Opinie

Mannen, wees trots op je geslacht!

In een bijna voltooide gefeminiseerde wereld moet de man zijn eigen plaats opeisen.

Een vader heeft zijn kind goed ingepakt tegen het slechte weer. Beeld anp

In mijn stad Utrecht is een ruime meerderheid van de studenten vrouw, bij mijn cultuurstudie is driekwart feminien en bij mijn horecabaantje heeft 8 op de 10 collega's een vagina. Als heteroseksuele man zal ik niet klagen over deze situatie, maar ik wil graag enkele opmerkingen maken over de vervrouwelijking van de samenleving. Er zijn namelijk genoeg aspecten in de maatschappij te vinden waarbij de man wordt achtergesteld of verzwegen. Dit is het manifest voor masculinisme. Mannen aller Nederlanden, verenigt U!

Natuurlijk, het masculinisme kan niet als tegenhanger worden gezien van het klassieke feminisme uit de vorige eeuw, waarbij gestreden werd voor juridische en financiële gelijkheid en autonomie over het eigen lichaam. Dat zijn goddank voltooide verworvenheden waar ik niet aan wil tornen. Het is ook geen Maxim Hartmaniaans masculinisme, waarbij de vrouw gezien wordt als overheerser van de man. Nee, 'mijn' masculinisme is het broertje van het sociaal feminisme, dat zich richt op genderverhoudingen, stereotypes en het erkennen van verborgen problemen van een sekse. In veel gevallen overkomt de man namelijk hetzelfde als de vrouw, maar wordt het zwaar onderbelicht.

Stoer óf lief

Neem het bezwaar van feministen dat de vrouw als lustobject wordt gepresenteerd. Dat klopt volledig, maar valt bijna in het niet bij de verafgoding van hete hunks door vrouwen. Herinneren we ons de hausse aan 'ladies nights' tijdens de kaskraker Fifty Shades of Grey nog? Half vrouwelijk Nederland poseerde voor de bioscoop op een bed met drie schaars geklede kasten.

Ik heb daar niets op tegen. De mens is ook maar een dier met seksuele interesse en de markt speelt daar op in met soms wat sekseonvriendelijke producten. Moet kunnen, dus ik verzoek feministen dan ook wijselijk hun mond te houden over bikini babes bij een game- of motorbeurs. Laat ons achter onze piemel aanlopen, jullie lopen zelf ook achter piemels aan.

Waar ik me wél aan stoor is dat het stereotype beeld van de man volledig is aangepast aan de voorkeuren van de vrouw. Een 21ste-eeuwse man moet stoer, sterk en volhardend zijn, maar tegelijkertijd ook lief, zachtaardig en gehoorzaam aan de vrouw. Dat zijn tegengestelde eigenschappen die bovendien onmogelijk te bereiken zijn. Waar de vrouw is ontsnapt uit het keurslijf van zorgzame huisvrouw en sexy chick en zich nu laat kenschetsen door eigenschappen als onafhankelijk en multitaskend, moet ook de man een eigen identiteit ontwikkelen. Stoer óf lief dus.

Rationeel en stil

Een vrouw is per definitie mondiger dan een man. De vrouw spreekt gemiddeld 20.000 woorden per dag, terwijl slechts 7.000 woorden uit de mond van de man komen. Deze cijfers wijzen niet alleen op een gereserveerde en rationele houding van de man, maar ook op een vocabulaire overheersing van de vrouw.

In een langdurig huwelijk is deze verhouding helemaal duidelijk op te merken. Ik ben zelf een 18-jarige vrijgezel, dus hiermee heb ik persoonlijk weinig ervaring, maar ik observeer het in mijn omgeving. Neem februari jongstleden, mijn moeder was jarig. Traditiegetrouw komen familie, vrienden en vage kennissen op visite en doen ze alsof ze heel gezellig en spontaan zijn. Het viel me op dat mijn oom al zeer lang naar het plateau met huismerkchocoladepaaseitjes zat te gluren. Toen mijn tante eventjes niet oplette, greep hij zijn kans. Hij stak snel zijn hand uit en griste een huismerkchocoladepaaseitje van tafel. Mijn tante draaide zich echter met tornadosnelheid om en merkte dat hier iets niet pluis was. 'Jij hebt al een chocolaatje gehad vandaag!' sprak ze haar eigen man streng toe. 'Joah, joah', antwoordde mijn oom bedeesd, 'joah'.

Het betreft een enigszins pietluttig en onschuldig voorbeeld, maar het is één van de vele casussen waarbij blijkt dat de man in een relatie zijn autonomie aan de vrouw heeft afgestaan. Dat moeten we niet laten gebeuren.

Trots en gemotiveerd

Er zijn ook schuldiger voorbeelden te vinden. Eén van de verzwegen problemen waar het masculinisme tegen in opstand moet komen is huiselijk geweld. Onlangs ging er een Britse verborgen-camera-video viral over een ruziënd stel. Eerst zien we hoe de man hardhandig zijn vriendin vastpakt en haar voor de smerigste beroepen uitscheldt. Diverse omstanders grijpen in en spreken de man aan op zijn gedrag. Zoals het hoort.

Op een ander moment zijn de rollen omgedraaid. De vrouw trekt de man aan zijn haren, pakt hem bij de keel en duwt hem tegen een hek terwijl we als kijker continu gepiep horen om al het gescheld te verbergen. Dit alles vindt plaats op een vol plein met tientallen omstanders. Niemand grijpt in. Integendeel, enkele mensen lachen er om. Dat een man zich dit laat overkomen, wat een mietje!

Uit het onderzoek 'Huiselijk geweld in Nederland' uit 2011 blijkt dat 40% van de slachtoffers van huiselijk geweld man is. Daarnaast doen mannen beduidend minder aangifte dan vrouwen mede omdat dat gezichtsverlies voor de man oplevert, zoals in de video te zien was. De cijfers kunnen dus nog veel hoger liggen. Een dergelijk verborgen probleem verdient aandacht en erkenning.

In een bijna voltooide gefeminiseerde wereld moet de man zijn eigen plaats opeisen. Feit is dat er meer vrouwelijke dan mannelijke studenten zijn en vrouwen vaker en meer doorstuderen. Dat verschil zal zich hoe dan ook in de toekomst op de arbeidsmarkt aftekenen. Trots en motivatie is wat de man nodig heeft om óók door te studeren en carrière te maken. Trots, niet alleen op zichzelf, maar ook op het man zijn.

Het masculinisme moet de man wakker schudden om mondiger, trotser en vrijzinniger te zijn en anderzijds de maatschappij een zekere onderdrukking van de man laten erkennen en bestrijden en bovendien de man de vrijheden geven om zich autonomer en naar eigen wil te laten ontwikkelen. Mannen, wees trots op je geslacht!

Chiem Balduk is een man van 18.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden