Opinielezersbrieven

Mannen moeten minder werken

De lezersbrieven van woensdag 27 november.

Musicalster Jim Bakkum samen met vaders en hun baby's en peuters tijdens een babydisco op de Negenmaandenbeurs van 2017 in de Amsterdamse RAI.Beeld ANP

Brief van de dag

Van de werkenden in de zorg is 90 procent vrouw en 85 procent van de basisschoolleerkrachten is vrouw. Ook de vrijwilligers in zorg en onderwijs zijn bijna allemaal vrouw – mannen zijn liever amateur-scheidsrechter of vrijwilliger op de sportclub. Toch geeft Sander Schimmelpenninck vrouwen de schuld van het personeelstekort in zorg en onderwijs, omdat ze door ‘deeltijddecadentie’ te weinig uren maken (O&D, 25 november).

Welke natuurwet zegt dat voltijds vijf dagen is? Tot 1960 werkten werknemers in Nederland ook op zaterdag. Toen de welvaart toenam, gingen we naar een vijfdaagse werkweek, wat vanuit economische optimalisatie – de afweging tussen consumptie en vrije tijd – optimaal was. Sindsdien heeft de werkweekklok stil gestaan, hoewel onze welvaart sterk toenam en het tweeverdienerschap zijn ­intrede deed.

Mannen boffen maar dat vrouwen langer leven dan mannen. Want hoe ziet het leven van een vrouw met aow eruit? Voor huishoudelijk werk geldt geen pensioenleeftijd: dat doet de vrouw tot ze uitgeput is. De man gaat niet alleen eerder dood, hij wordt ook eerder gammel en hulpbehoevend. De vrouw is dan nog in haar goede jaren, maar offert die op om hem te verzorgen, gratis en voor niets. En als zij aan de beurt is om hulp te krijgen, heeft de man de pijp aan Maarten gegeven.

Vrouwen moeten niet méér, mannen moeten minder werken – en vaker in zorg of onderwijs. Daarmee zouden ze meer welzijn creëren dan ze nu doen.

Henriëtte Prast, hoogleraar economie en altijd in ‘deeltijd’ gewerkt 

Wachtgeld

Mag van Klaas Dijkhoff geen tegenprestatie worden verwacht voor de uitkering die hij ontvangt op kosten van de belastingbetaler (Ten eerste, 26 november)?

Leon Palmen, Rotterdam

Dijkhoff

Van links tot rechts zal iedereen beamen dat Klaas Dijkhoff een goed gevoel voor humor heeft. Een verademing, tussen al die soms verbeten debatterende Tweede Kamerleden. Zijn gevoel voor humor bleek ook maar weer op het laatste VVD-partijcongres (Ten eerste, 25 november). Dijkhoff deed mee aan een ludieke quiz. Op de vraag waarom Rutte niet op zijn huisdier mag passen, antwoordde hij: ‘Die zou daarna zeggen: moest ik op je hond passen? Daar heb ik geen actieve herinnering aan.’ Humor op ­niveau en je moet het maar durven.

Zijn gevoel voor humor komt hem ook goed van pas als zijn wachtregeling ter sprake komt. Hij noemt dat ‘uitgesteld loon’. Wat een onzin. Je krijgt loon voor werk, maar niet als je er niets voor hebt gedaan. De regeling is bedoeld indien noodzakelijk ter overbrugging, zoals door linkse partijen wel wordt begrepen. Dijkhoff had beter gewoon kunnen zeggen dat hij de bedragen incasseert omdat hij er nu eenmaal recht op heeft en daar ook niets aan kan doen. Daar kun je je nog wel iets bij voorstellen. In dit geval had hij beter een serieus antwoord kunnen geven.

Kees de Jong, Utrecht

Nu Niet Zwanger

Het programma van de overheid Nu Niet Zwanger, gericht op het voorkomen van zwangerschappen bij kwetsbare vrouwen, is succesvol. In 2022 moet deze hulpverlening landelijk dekkend zijn (Ten eerste, 22 november).

De Nederlandse juristen, het ­Comité voor de Mensenrechten en Bureau Carla Wichmann proberen daar een stokje voor te steken door te wijzen op het grondrecht voor gezinsvorming. (Overigens kan niemand zeggen dat kinderen krijgen niet mag, het wordt afgeraden.) En wat doen zij vervolgens met de rechten van de kinderen die geboren worden uit deze kwetsbare vrouwen?

Wie in deze tak van hulpverlening heeft gezeten of nog zit, kan alleen maar blij zijn met Nu Niet Zwanger. Dit scheelt zoveel zorg aan probleemgezinnen en -kinderen die nu gelukkig niet geboren worden en helpt deze vrouwen, doordat ze niet hoeven te starten met de taak, die veelal voor hen te zwaar is.

Geri de Lange-Mes, Kinderdijk

Vrouwelijke schrijver

In de column ‘Jurk’ (V, 26 november) laat Sylvia Witteman uiterst genuanceerd en heel grappig zien hoe de geforceerde, mannelijke dan wel neutrale, geslachtsaanduiding binnen de verschillende beroepsgroepen tot een taalkundig gedrocht leiden. De vrouwelijke schrijver die in de Volkskrant geen schrijfster genoemd mag worden of een vrouwelijke acteur een actrice. Behalve in columns dan, maar dat is een wel heel schrale troost.

Gerard van der Meer, Rijswijk

Marco Kroon

Nee, het is niet handig van Marco Kroon om als bekende Nederlander te gaan wildplassen (Ten eerste, 26 november). Elk café zou hem met open armen ontvangen hebben om zijn kleine boodschap te laten doen.

Maar de reactie van de politie deed me weer denken aan de zaak van de 13-jarige zoon van verslaggever Toine Heijmans: kleine aanleiding (koekjes en limonade stelen) en een massieve reactie (arrestatie, proces-verbaal, nacht in de cel). De zaak rond Marco Kroon is er weer zo een: lekker makkelijk geval, daar gaan we eens flink bij uitpakken. ‘Schennispleging’, sakkerloot, daar hebben we wel acht (acht!) agenten voor nodig om dit misdrijf onmíddellijk te beëindigen.

Had Kroon gewoon een bekeuring gegeven, net als bij andere wildplassers, dan was al die commotie (politie, advocaten, rechtbank) ons bespaard gebleven. En had al die justitiële inzet besteed kunnen worden aan de échte problemen van Brabant, zoals de drugshandel, die zich ongetwijfeld verkneukelt over deze soap.

Johan Smit, Voorhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden