LezersbrievenMaandag 24 juni

Mannelijke betweters aan tafel over vrouwenvoetbal: stop daarmee

Lezersbrieven van maandag 24 juni.

NOS Studio France.

Brief van de dag: vrouwenvoetbal verdient een frisse blik

Ik vraag me steeds geërgerd af waarom er tijdens de uitzendingen van het WK vrouwenvoetbal steeds maar weer mannelijke voetbalkenners aan tafel zitten die hun lauwe kritiek laten neerdalen op de prestaties van ons team. Bij de meeste van die mannen is de houdbaarheidsdatum al enige jaren verlopen.

En toch vindt de sportredactie van de NOS het blijkbaar interessant om met enige regelmaat die figuren even in de schijnwerpers te zetten met o zo verheffende inzichten omtrent de prestaties, opstelling enzovoorts, enzovoorts van ons vrouwenteam.

Het kan toch niet zo zijn dat een Hugo Borst komt vertellen dat ons vrouwenteam geen wereldkampioen wordt. Hoe arrogant wil je het hebben?

Komen deze mannen niet voldoende aan hun trekken tijdens het reguliere voetbalseizoen, waar ze uren kunnen vullen met hun saaie, overbodige analyses.

Het zou de omroep sieren, onmiddellijk te stoppen met het uitnodigen van deze betweters en vrouwen uit te nodigen die een meer inspirerende en frisse blik op de nieuwe vrouwenvoetbalwereld hebben. De speelsters weten bovendien zelf heel goed wat goed gaat en wat beter kan, daar heb je deze mannen niet voor nodig.

Heel veel succes dames!

Larry Rackwitz

De Nieuwe Wildernis

Waarom verplaatsen we de wolven niet naar de Oostvaardersplassen (Ten eerste, 20 juni)? De ‘Nieuwe Wildernis’ wordt dan echt een wildernis met roofdieren.

Is in de winter het voedselprobleem opgelost en hoeft de baron niet meer te vrezen dat zijn jachtgebied wordt leeggeroofd.

Joop Gosman, Sleeuwijk

Moderne armoede

Wat een prachtige reportage van Jeroen van Bergeijk (Zaterdag, 22 juni). Het geeft een helder beeld van de werkomstandigheden van de verkeersregelaar: een van de zichtbare banen aan de onderkant van onze samenleving. Ik vind het schrijnend dat 14 uur achter elkaar werken geen uitzondering is tegen een salaris dat enkele euro’s boven het minimumloon ligt − en dat zonder weekend- en onregelmatigheidstoeslagen.

Het is volgens mij moderne armoede, kennelijk het resultaat van de flexibilisering van de arbeidsmarkt en het neoliberale beleid.

Govert Rietveld, Papendrecht

Verkeersregelaar

Zaterdagmorgen nam ik de Volkskrant uit de bus met de aanhef ‘Het leven van een verkeersregelaar’. Ik ben sinds 2017 verkeersregelaar nadat ik door ernstige ziekte mijn voormalige werk als sociotherapeut in de psychiatrie niet meer kon uitvoeren. Ik pakte het werk als verkeersregelaar op mijn 67ste op om niet in een dip te raken.

Veel collega’s worden min of meer gedwongen door uitkeringsinstanties. Met een 40-urige werkweek komen zij niet verder dan 1100 euro netto per maand, daar los je geen schulden mee af. Ik word vaak gevraagd om informatie over schuldhulpverlening en huisvesting, maar veelal komen ze weinig verder en komen ze na verloop van tijd niet meer opdagen.Voor mij is inkomen geen reden om dit werk te doen. En ik verveel me nooit: er is veel aanspraak van burgers en ik ervaar het werk als ontspannend. Ik kook in de ochtend mijn eten, wikkel het in de Volkskrant en heb een warme lunch.

W.N.M. Dol, Almere

Fijn of grof?

In de vrijdagkrant lees ik de kop ‘Jeugddetentie en tbs voor grove verkrachting’ (Ten eerste, 21 juni).

Bestaan er ook ‘verfijnde verkrachtingen’?

Esther Donkers, Hoogeveen

Klinkers, zonder fusilli

Enkele suggesties voor Italië-correspondent Jarl van der Ploeg, die beklag deed over zijn − voor Italianen − onuitspreekbare naam in een column (Mensen, 18 juni).

Plak wat klinkers in en aan je naam en het wordt gemakkelijker om hem uit te spreken: Iarolo, Yarolo, Aiarolo, Ayarolo.

Onze ‘j’ wordt internationaal niet als een ‘j’ uitgesproken, de ‘y’ daarentegen is gebruikelijker.

Elli Zwart, Utrecht

Roof op klaarlichte dag

Peter de Waard schreef in de Volkskrant over het arrest van de Hoge Raad in de zaak van de Bond van Belastingbetalers tegen de onrealistische belasting van spaarders onder box3 (Economie, 21 juni). De Hoge Raad oordeelde dat deze belasting onrechtmatig is maar niet dat de onrechtmatig geïnde belasting teruggegeven moet worden aan de gedupeerde spaarders. De Waard vergelijkt de staat met een dief van de spaarder.

Ik had de feiten niet beter kunnen opschrijven, en ook niet even goed. Alleen zou ik het optreden van de staat geen ‘diefstal bij nacht’ noemen, maar ‘roof op klaarlichte dag’.

Uri Lavy, Haarlem

Moed: ver te zoeken

Ik ben het helemaal eens met de brief van de dag geschreven door Arnoud Winkler (Opinie & Debat, 21 juni). De gemeente Haarlem heeft dan wel enig idee van wat ze met leegstaande panden en monumenten zou kunnen of willen doen, maar maakt zich voor de uitvoering daarvan vrijwel geheel afhankelijk van projectontwikkelaars.

Enige moed om daadwerkelijk woonbeleid te ontwikkelen voor starters is ver te zoeken. Waar is de tijd van de Volkshuisvesting in Haarlem gebleven? ‘De vrije markt’ kiest voor de grootste opbrengst.

John de Koning, Haarlem

Aangrijpend, Karin

Dank voor het aangrijpende artikel over Karin Bloemen en haar incestverleden (Magazine, 22 juni).

Isa Schipper, Alkmaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden