LezersbrievenWoensdag 3 juni

Malcolm Gladwells laatste boek is verplichte kost voor agenten VS

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 3 juni.

Demonstranten in Minneapolis houden hun handen omhoog voor de politie.	 Beeld AP
Demonstranten in Minneapolis houden hun handen omhoog voor de politie.Beeld AP

Brief van de dag: politiegeweld in Minneapolis

Dit pinksterweekend las ik het boek Praten met vreemden van Malcolm Gladwell. Zijn boek opent met het verhaal van ­Sandra Bland, een jonge Afro-Amerikaanse vrouw die in juli 2015 door een agent wordt aangehouden, omdat de agent haar wil aanspreken op haar rij­gedrag (ze vergat richting aan te geven).

Het gesprek escaleert, Bland wordt gearresteerd en ze overlijdt drie dagen laten in haar cel. Ze pleegt zelfmoord. De aanhouding is gefilmd en te vinden op YouTube. Ik zag de aanhouding terug en het is zo schokkend dat ik de rest van de middag mijn hoofd en hart niet meer tot rust kreeg.

De gelijkenis met de aanhouding van George Floyd is verbijsterend. Het interessante van het boek is dat Gladwell een analyse maakt van hoe de aanhouding met Bland zo uit de hand kon ­lopen. Hij schrijft dat agenten gebruikmaken van instructies uit ‘Tactics for Criminal Patrol’. De agent die Sandra Bland aanhield beweert na afloop dat hij in zijn ogen geheel volgens de regels heeft gehandeld. Dat het zo escaleerde, lag volgens deze agent helemaal aan haar.

Het boek van Gladwell zou voor het gehele politie-­apparaat in Amerika verplichte kost moeten zijn.

George Herber, Heemskerk

Demonstratie op Dam (1)

Toen ik de beelden zag van de volgepakte Dam in Amsterdam vanwege de antiracismedemonstratie, gingen mijn gedachten onwillekeurig terug naar 4 mei jongstleden. Groter contrast was niet denkbaar.

Adrie Jehee, Heerde

Demonstratie op Dam (2)

Protesteren had toch ook coronaproof en creatiever gekund: allemaal een barbiepop met spandoekje maken en die ergens centraal neerzetten, een leus op een baksteen tekenen, en die bij een monument of standbeeld in steden, jonge boompjes naar de gemeentes brengen voor een antidiscriminatiebos, allemaal je plaatje op Facebook/Twitter aanpassen, zoals bij ‘Je suis Charlie’.

Annelies Jacobsen, Dordrecht

Demonstratie op Dam (3)

Respect voor alle demonstranten die op de Dam in Amsterdam het risico op een fikse boete hebben genomen om onvermijdelijk dichter dan anderhalve meter bij elkaar te komen voor een protest tegen de zoveelste onnodige en gewelddadige dood van een medewereldburger.

Bart Melsert, Ridderkerk

Onafhankelijk

‘Wij krijgen over het algemeen verslag van de toestand in de vluchtelingenkampen door de ogen van hulporganisaties, die journalistenreizen organiseren en dan de woordvoering doen’, schrijft Martin Sommer over de situatie in de Griekse vluchtelingenkampen. Het Duitse tv-programma Tagesschau ging wél zelf op onderzoek uit, voegt hij eraan toe.

Daarmee doet hij afbreuk aan de uitstekende reportages van onder meer Carlijne Vos en Jarl van der Ploeg vanaf Lesbos en andere Griekse eilanden in zijn eigen krant. Ook ­andere Nederlandse media doen geregeld verslag vanuit de kampen, onafhankelijk en zelf georganiseerd en betaald. In de jaren dat ik er kom, heb ik nog nooit van een door hulporganisaties opgezette of gefinancierde persreis naar Lesbos gehoord.

Thijs Kettenis, correspondent Trouw en AD, Athene

Stenen

De heilzame werking van kristallen berust op het placebo-effect en de handel is ook nog eens discutabel. De beste tip om hier niet aan mee te doen, komt uit onverwachte hoek. Hanneke Peeters, eigenaar van ‘self-care-bedrijf’ Rock Your World zegt: ‘Als je een steen vasthoudt, voel je je meteen meer geaard.’ Ga dus naar het dichtstbijzijnde grindpad en zoek, met aandacht, een mooie steen uit. Of kijk tijdens een ontspannende wandeling ook af en toe eens voor je voeten. Leg een zelf gevonden steen op een prominente plek en pak hem af en toe vast, met aandacht. Ik wed dat het goed doet.

Henk Meeuwsen, Wageningen

Roy Buchanan

Mooi artikel over de Fender Telecaster, maar met één belangrijke omissie: geen woord over ‘de beul van de Telecaster’ Roy Buchanan. Wie de magie van deze gitaar wil ervaren, kan toch echt niet om Roy Buchanans The Messiah Will Come Again heen...

Willem Molenaar, Deventer

Raad van State

De schok bij de Belastingdienst ­wegens de aangifte in de toeslagenaffaire kan niet groot genoeg zijn, ­betoogt Kustaw Bessems. Je kunt je na lezing van de column en de verwijzingen de vraag stellen of een strafrechtelijk onderzoek zich niet ook zou moeten uitstrekken naar het hoogste bestuursrechtorgaan dat gedupeerden jarenlang in het ongelijk stelde. Het lijkt erop dat daar de toeslagenaffaire jarenlang is gefaciliteerd, al was het maar door gerechtvaardigde belangen van rechtzoekenden consequent taalkundig en bestuursrechtelijk weg te schrijven.

Joost Jaspers, Breda

Verjaarden

De wijze waarop bewoners van verpleeghuizen in de coronacrisis aanvankelijk op achterstand werden gezet qua veiligheidsmaatregelen, doet me – met terugwerkende kracht – denken dat zij werden beschouwd als ‘verjaarden’. Uiterste houdbaarheidsdatum verstreken.

Rudolf Dierick, Baarn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden