Makkelijker school stichten bevordert de segregatie

Wie wil dat eigenlijk, gemakkelijker scholen stichten? Als onderwijsbeleidsmedewerker heb ik heel wat ouders en leerkrachten ontmoet, maar nog nooit heb ik iemand hierom horen vragen. Wel regelmatig om meer kwaliteit en insluiting. Als het wetsvoorstel van Dekker wordt aangenomen, gaat het tegendeel gebeuren: meer segregatie in onze samenleving.

Staatssecretaris Sander Dekker.Beeld anp

Door verruiming van de mogelijkheden een school te stichten, zullen er onderwijsconcepten worden ontwikkeld die aansluiten bij de sociaal-culturele achtergrond van bepaalde groepen ouders. Vooral hún kinderen zullen deze scholen bezoeken en dus niet langer in contact komen met kinderen uit andere 'milieus'.

Er zullen bijvoorbeeld scholen ontstaan, die in hun schoolwerkplan en pedagogisch-didactische aanpak veel nadruk leggen op presteren, op de lat steeds hoger leggen, op zelfstudie, en die zullen uitgaan van veel voorkennis, van een flinke culturele bagage, van veel huiselijke ondersteuning.

Daarmee zal de diversiteit in het schoolaanbod toenemen en de mogelijkheid voor kinderen afnemen om sámen te spelen en te leren in de samenleving-in-het-klein die een school zou moeten zijn. Zo wordt de basis gelegd voor een nog verdere segregatie in onze samenleving, terwijl wij er juist alles aan zouden moeten doen om het omgekeerde te realiseren.

Beeld anp

En dan heb ik het nog niet over de kapitaalvernietiging die het met zich meebrengt en ook niet over de gemeenten die met extra kosten zullen worden geconfronteerd voor onderwijshuisvesting en misschien ook voor leerlingenvervoer (vrijheid van schoolkeuze).

Natuurlijk moet er binnen het onderwijs nog heel wat gebeuren om vooral de kwaliteit te versterken, maar gemakkelijker een school stichten draagt daar zeker niet toe bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden