Column

Maker Sinterklaasjournaal is krankzinnig geworden

Al mijn ergernissen over het Sinterklaasjournaal kregen een gezicht.

Aje Boschhuizen, maker van het Sinterklaasjournaal.Beeld anp

Kunnen we, nu het stof van de pepernoten is neergedaald, het laatste shockerende nieuws rondom Sinterklaas doornemen? Op 5 december las ik een interview in het AD met Ajé Boschhuizen, de maker van het Sinterklaasjournaal. Ineens viel alles op zijn plek. Al mijn ergernissen over het Sinterklaasjournaal kregen een gezicht: het gezicht van Ajé Boschhuizen.

Ik vermoed dat Ajé Boschhuizen krankzinnig is geworden door de pietendiscussie. Ik begrijp dat; ook ik word soms gek van deze discussie. Maar Ajé Boschhuizen is op een wonderlijke manier gek geworden van de pietendiscussie: hij leeft ervan op.

Hij geniet ervan om miljoenen kijkers bezig te houden met de zwarte, roetige of witte pieten die hij in zijn scripts opvoert, hij geniet ervan dat mensen zich daarover opwinden. 'Dit is toch de dróóm van iedere programmamaker? Dat iedereen het over je programma heeft', zegt hij in het interview. 'Een vriend zei me laatst: waarschijnlijk was je er al mee gekapt als het sinds de pietendscussie niet zo spannend was geworden. En misschien heeft hij gelijk.'

Dit verklaart voor mij de belachelijke verhaallijnen die deze Ajé dit jaar had verzonnen om zijn volwassen kijkers - om de kinderen lijkt het hem niet te gaan - gek te maken met de vraag: 'Welke kleur wordt Piet?'

De pieten gingen niet meer door de schoorsteen, ze openden deuren met een hunebedsteen, maar die stenen waren kwijt, en er was iets met een ring, en toen deze grillige bedenksels zelfs mijn kinderen niet meer konden boeien - en zij zijn 4 en 5 jaar, de doelgroep dus - was de ontknoping: de pieten gaan tóch weer door de schoorsteen. Of soms niet.

Deze loze verhaallijnen heeft Ajé niet bedacht omdat ze het Sinterklaasjournaal leuker maken, maar om hysterische Nederlandse volwassenen in spanning te houden over de pietendiscussie. Ajé is niet van plan om ooit iets aan Piet te veranderen, want, vindt hij, dat is alleen maar de wens van 'een klein kringetje blanke, hoogopgeleide intellectuelen'.

In het interview werd duidelijk dat Ajé geïrriteerd is door de opmerking van Dieuwertje Blok in Trouw dat Zwarte Piet zijn beste tijd gehad had. 'Ik vond dat slecht getimed en heb haar dat ook gezegd.' Kan Dieuwertje nog wel blijven, vraagt het AD dan. 'Dat is een goeie vraag. Dat weet ik nog niet', zegt Ajé, 'Daar moeten we het, als alle drukte voorbij is, nog maar eens uitgebreid over hebben.'

En dat is het ultieme bewijs dat Ajé Boschhuizen totaal van het pad is geraakt in zijn jaren bij het Sinterklaasjournaal.

Ajé Boschhuizen, we leggen het even uit. Sinterklaas is Sinterklaas. Dieuwertje Blok is het Sinterklaasjournaal. Jij bent een schrijver die niet kan schrijven. Raad eens wie er weg moet, volgend jaar?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden