COLUMNLisa Bouyeure

Make Social Media Great Again

null Beeld
Lisa Bouyeure

Zo makkelijk kwamen we niet van hem af. Nadat @realdonaldtrump door Twitter was verbannen, had Trump voor de verandering ingelogd op het officiële presidentiële account @POTUS, dat hiervoor aan Obama toebehoorde en straks naar Biden gaat. ‘We zijn aan het onderhandelen met verschillende websites en zullen binnenkort groot nieuws hebben’, schreef hij in een reeks tweets die later door Twitter werd verwijderd – zelfs met een pruik en een plaksnor op is @realdonaldtrump er niet meer welkom. ‘Ondertussen kijken we ook naar mogelijkheden om in de nabije toekomst ons eigen platform op te richten.’

Hij zal haast wel moeten als hij op dezelfde voet wil doorgaan. Behalve van Twitter werd de president, in elk geval tijdelijk, verbannen van Instagram, Facebook, YouTube, Spotify, Snapchat en streamingplatform Twitch. Reddit verwijderde pro-Trumppagina’s waarop desinformatie en oproepen tot geweld werden verspreid, TikTok blokkeerde hashtags die met de Capitoolbestorming te maken hadden en Shopify deactiveerde de onlinewinkels waar Trump zijn MAGA-merchandise (‘Make America Great Again’) verkocht. Zelfs Parler, het platform dat prat gaat op de grenzeloze vrijheid van meningsuiting (ik noem het verheerlijken van een rassenoorlog of een moordaanslag op Alexandria Ocasio-Cortez), bleek geen toevluchtsoord voor Trump en de zijnen. Google en Apple verwijderden het (a)sociale medium uit de appstore en Amazon deed daarna het licht uit door ook de webhosting te stoppen.

Fervent twitteraar Donald Trump werd onlangs verbannen van Twitter (definitief) en andere sociale media (vaak tijdelijk). Hij onderzoekt nu de mogelijkheid zelf een sociaal medium op te richten. Beeld Getty Images
Fervent twitteraar Donald Trump werd onlangs verbannen van Twitter (definitief) en andere sociale media (vaak tijdelijk). Hij onderzoekt nu de mogelijkheid zelf een sociaal medium op te richten.Beeld Getty Images

Over Trumps verbanning van sociale platforms is al veel gezegd. Mij lijkt het vooral logisch dat zijn presidentiële immuniteit weinig waard is in private ruimtes met eigen wetten. Een restauranteigenaar mag hem aan dezelfde regels houden als elke andere gast. Als hij de rest van de eters opjut om de boel kort en klein te slaan, is het begrijpelijk dat hij op een goed moment de deur uit wordt geknikkerd. Dat we voor ons dagelijks brood zo afhankelijk zijn geworden van het deurbeleid van een handjevol techmiljardairs, is weer een heel andere kwestie.

Maar wat moet Trump in de tussentijd, vraagt men zich nu af. Een account aanmaken op TikTok, het Chinese platform dat hij maandenlang dreigde te verbieden op Amerikaanse bodem? Het nostalgische MySpace? Hij kan eventueel terecht op OnlyFans, waar je een abonnement kunt nemen op iemands pikante content, een medium dat erg populair werd in coronatijd, zowel bij makers als bij gebruikers. Maar plausibeler klinkt de speculatie van twitteraar Danny, die zich voorstelde hoe Trump nu op Mitt Romney zit te schelden in de reviewsectie van een sokkenadvertentie.

‘Op Twitter draait het niet om FREE SPEECH’, schreef de verbannen Trump nadat hij zijn eigen socialemediaplannen wereldkundig had gemaakt. Toch durf ik met zekerheid te zeggen dat de vrije meningsuiting ook op Trumps alternatief niet onbegrensd zal zijn. Integendeel. Alleen al tijdens zijn presidentschap vroeg hij om het ontslag van American-football-spelers die uit protest tegen racisme knielden tijdens het volkslied. Hij initieerde boycots tegen CNN en Harley Davidson, probeerde de publicatie van meerdere boeken te verbieden, riep op tot het ontslag van een actrice, een New York Times-columnist en meerdere journalisten, en liet de Nationale Garde met geweld een vreedzaam protest beëindigen voor een christelijk fotomomentje op een schoongeveegd plein.

Waar Twitter de grens trok toen er doden vielen, door desinformatie over een virus of door liters olie op het vuur, zal MagaSpace of Trumplr waarschijnlijk al ingrijpen als een gebruiker smalend naar de oprichter kijkt. Het wordt geen meningenvrijplaats maar een safe space voor gelijkgestemden, waar ze in alle rust wild om zich heen kunnen slaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden