Magere brief

De brief, die brief, die langverwachte brief van Balkenende is flauwekul.
Hij moet met een nieuwe brief komen waarin expliciet deze zin staat: ‘Ik bied mijn oprechte excuses aan het Iraakse volk aan.’De discussie over de rol van Nederland in de Amerikaanse invasie in Irak is definitief afgedaan. We kunnen nu met een schoon geweten verder.
Wat een oorlog in Den Haag; 24 uur lang wachtten de Nederlandse parlementariërs op een brief van Balkenende als reactie op het rapport van de commissie-Davids over het Nederlandse Irakbeleid.
Balkenende veegde aanvankelijk een aantal belangrijke bevindingen van de commissie van tafel en door zijn reactie veroorzaakte hij chaos in het parlement.
Hij moest nu met een brief komen waarin hij voor de commissie knielde en hun bevindingen aanvaardde.
Het kabinet was de hele dag en een deel van de avond bezig om deze brief samen te stellen. Laat, maar nog net op tijd kwam de brief.
De parlementariërs debatteerden tot drie uur ’s nachts tot de lucht geklaard was en de crisis voorbij. Iedereen schudde elkaar de hand en ging gerust slapen. Eind goed, al goed.
Er zijn meer dan een miljoen doden en gewonden gevallen, duizenden huizen zijn verwoest, infrastructuur, bedrijven, scholen en musea zijn vernield, miljoenen mensen zijn uit het land verdreven en wij maken dat allemaal goed met een brief op een A4’tje.
De Britten zijn met een soortgelijk proces bezig om de waarheid boven tafel te halen, hun conclusie komt ook op een A4’tje te staan.
Waar is Bush? Waar is Blair gebleven?
Er is iets mis met de westerse democratie.
Vaak worden er misdaden begaan in de naam van de democratie, pas daarna gaat men op zoek naar de waarheid, middels een parlementaire enquête of een commissie-Davids.
Volgens het criterium van het Internationale Gerechtshof in Den Haag zijn Bush en Blair oorlogsmisdadigers en is Balkenende medeverantwoordelijk voor de oorlog in Irak.
Jaap de Hoop Scheffer, die nu muisstil thuis achter zijn kachel zit, is medeplichtig aan de invasie in Irak.
Ik heb respect voor de heer Willibrord Davids, met ontzag beaam ik de juistheid van de bevindingen van zijn commissie. Echter, en neemt u mij het niet kwalijk, ik zie het rapport als een keukenmes zonder lemmet of een jachtgeweer zonder loop.
Hun rapport gaat om mij, om ons en om onze nationale belangen. In het verslag is geen woord te vinden waar de pijn van de Irakezen mee te verzachten is.
De commissie heeft het zo geformuleerd dat de zware last van de Iraakse oorlog van onze schouders wordt weggenomen, maar niet van die van de Irakezen.
De kwestie-Irak duurde te lang in Nederland, er moest een einde aan die episode komen, we moesten onze handen vrij hebben voor andere zaken, voor Afghanistan bijvoorbeeld, de financiële crisis, de bank DSB en de rol van de heer Zalm, de man die nu zwijgt over de oorlog in Irak.
De brief, die brief, die langverwachte brief van Balkenende is flauwekul.
Hij moet met een nieuwe brief komen waarin expliciet deze zin staat: ‘Ik bied mijn oprechte excuses aan het Iraakse volk aan.’
Ook is het de plicht van het parlement om zijn excuses onomwonden aan het Iraakse volk aan te bieden. Dat is de juiste waarheidsvinding die de pijn van iedere Irakees zal verzachten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden