SeksmailCharlotte Mutsaers

Mag seks ook eens duurzaam zijn?

Wekelijks mailt (of appt) Arnon Grunberg met mensen over seks en aanverwante zaken. Deze week met schrijver Charlotte Mutsaers (75).

Arnon:

Wil je met mij over seks mailen? Eenmalig. Seks is voor mij veel, bijna alles zeg maar.

Liefs,
als altijd jouw
A.

Charlotte:

Over seks mailen en dan ook nog 'eenmalig'?

Ik ben niet zo van de onenightstand. Mag seks, ik bedoel eigenlijk erotiek met alles erop en eraan, ook eens duurzaam zijn? Voor mijn part ook eens lekker rechts? Heb jij ook het idee dat linkse mensen soms nogal moeizaam neuken vanwege de doorgeslagen gelijkheidsgedachte?

Liefs van je jou toegenegen,
zeer duurzame Charlotte

Arnon:

Bestaat er verschil tussen seks met rechtse mensen en met linkse mensen? Ik heb daar nooit iets van gemerkt. En waarom ben je niet van de onenightstand? Daar kleven toch voordelen aan?

Liefs
A.

Charlotte: 

Wat mijn vraag over links en rechts betreft: die was hoofdzakelijk bedoeld om jou uit te horen. Dat jij daar 'nooit iets van hebt gemerkt' leert mij dat jij seks met rechtse mensen niet hebt geschuwd. Wie de opvatting aanhangt dat alles politiek is (ik behoor daar zelf niet toe en jij denk ik ook niet) moet wat dat betreft eens met de billen bloot.

Liefs uit de Bourgogne,
Charlotte

Arnon:

Veel is politiek, niet alles. Reflecteren over seks is al snel politiek, de seks zelf niet of zelden. (Als alles politiek is, is niets meer politiek.)

Waarover wilde je me precies uithoren? Ik weet dat je tegen te veel gelijkheid bent en in praktijk lijkt me al te veel gelijkheid, afgedwongen door een overheid, onaangenaam. Tegen het idee van gelijke kansen kun je weinig hebben. En een vangnet zal je ook niet vreselijk vinden.

Waarom duurt het zo lang voor wij gaan knuffelen? Je partner kan daar niets op tegen hebben, de mijne ook niet. En wanneer gaan we porno kijken én verkopen? Het verschil tussen kijken en verkopen is minimaal.

Als de gehele Nederlandse literatuur slechts uit jou bestond plus drie, vier aanhangsels, zou ik overwegen terug te verhuizen naar Nederland.

Met liefde,
jouw
A.

Charlotte:

Termen als links en rechts zijn volstrekt uit de tijd. Als het goed was, zou iedereen een mengvorm moeten aanhangen. Maar het is niet goed en het zal nooit goed worden.

Gelijkheid voor de wet juich ik toe. Gelijke kansen zullen er nooit komen, ook niet in bed, want de wereld bestaat niet uit robotten. Hersens, genen, temperament, gezondheid, karakter, uiterlijk en uitstraling (klasse, milieu, kleur en ras veiligheidshalve daar gelaten) zijn nu eenmaal allesbepalend voor mensen en andere dieren. Je ziet dat al als je een afdeling neonatologie betreedt: de ene baby is een slome donder die je nog niet cadeau zou willen krijgen, de andere is een wonder van lachlust en oorspronkelijkheid die je dood zou willen knuffelen. Hetzelfde met een nest jonge honden of katten, al zou ik die altijd in leven laten. Scholing verandert aan die basisgegevens weinig tot niets, al ben ik uiteraard een voorstander van goed onderwijs aan iedereen.

Wat nu het erotische plezier betreft: domheid lijkt me een enorme lustbederver. Kan intelligentie geil maken? Nou en of! Is iemands uitstraling voelbaar door zijn huid? Nou en of! De hand die streelt kan intelligent zijn of dom, bot of ridderlijk. Hetzelfde voor de intiemere delen. Wat een verschil in niveau! Er zijn adellijke pikken en kutten, maar ook heel vulgaire. Vergeet ook het gevoel voor humor niet. Iemand die in mijn bed in alle ernst begint over 'bruggen bouwen' wordt er meteen uit gelazerd. En een powervrouw komt er niet eens in. Herken je je daarin?

Maar hoe kwam je op die 'vangnetten'? Daar worden toch voornamelijk de 'kwetsbaren' in opgevangen? Winden die jou op?

Zo kan het wel weer dacht ik,
Veel liefs uit Frankrijk!
Charlotte

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden