ColumnPeter de Waard

Mag Rutte wel premier van Engeland worden?

Peter de Waard

Met Willem III heeft ­Nederland in 1689 al een keer een koning aan Engeland geleverd. Misschien zou dit land in 2019 een premier kunnen leveren.

‘We zouden een moord doen voor zo’n politicus’, appte een Britse vriend nadat hij Mark Rutte ­maandag op de BBC tegen Laura ­Kuenssberg had horen zeggen dat ‘de Britten slaapwandelend naar de afgrond liepen’.

Tegenwerpingen van mijn kant – ‘de oppositie roept hier dat hij de boel al een flink aantal keren heeft voorgelogen’, ‘ze zeggen ook dat hij helemaal geen visie heeft’, ‘hij wilde het hoofdkantoor van Unilever van jullie afpakken’ en zelfs ‘zijn partij staat op een monsterverlies bij de Statenverkiezingen van 20 maart’ – werden weggehoond als een desperate poging van een Nederlander die een transfer van het kaliber ­Matthijs de Ligt naar Manchester City wilde voorkomen.

Dat Rutte geen visie zou hebben, geloven de Britten niet. Sinds Winston Churchill – Rutte mocht onlangs diens Zürich-lezing doen – is er in hun ogen geen politicus geweest met zoveel visie.

Elke week gooit hij er wel ergens een visie over de toekomst van Groot-Brittannië tegenaan. Televisiekanalen en kranten vechten erom. Vorige week noemde hij in een interview met vijf kranten, waaronder de roze zakenbijbel The Financial Times, Groot-Brittannië een economisch sterk verzwakte natie die zich met Brexit onoverkomelijke problemen op de hals had ­gehaald.

Rutte zei dat Groot-Brittannië te klein was om als eiland tussen de machtsblokken EU en VS een rol te spelen. Dat roepen misschien ook Merkel en Macron, maar van Rutte accepteren ze dergelijke harsh words (harde taal). Hij heeft ook daar de reputatie altijd een uitweg voor een probleem te vinden. Hij is de perfecte polderaar, een begrip waarover ze in Westminster tot nu toe slechts de wenkbrauwen ­konden fronsen, maar die ze hard nodig hebben nu de Brexit een ­onontwarbare kluwen is geworden.

Mays oplossing tot nu toe was de de driedubbele chantage. Ze zette haar dissidente partijgenoten, de oppositie en de EU voor het blok: ‘het is mijn plan of een no deal’. En omdat zowel de brexiteers van haar partij, als Labour en Brussel dat laatste veel erger vonden, hoopte ze dat er ten minste een overstag gaat. Dan zou ze haar zin krijgen en in de ­geschiedenis geboekstaafd worden als de grootste ontsnappingskunstenaar sinds Houdini.

Dinsdag besloot ze dat de deadline van 29 maart kan worden ­uitgesteld. May deed de concessie na onder meer na een tête-à-tête met Rutte in Egypte. Eigenlijk ­bestuurt de Nederlandse premier Groot-Brittannië al een beetje vanaf het Binnenhof, de plek waar Willem III werd geboren.

Naar Brussel wil Rutte niet. Maar misschien wel naar Downing Street. Moet hij wel een Brits paspoort zien te krijgen en afgevaardigde worden van een Brits kiesdistrict.

Een eitje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden