OPINIELEZERSBRIEVEN

Mag mijn zus in de Volkskrant Top 200?

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 8 april.

Geboorte Feline - Fermont Fotografie008- marry fermont Beeld marry fermont
Geboorte Feline - Fermont Fotografie008- marry fermontBeeld marry fermont

Brief van de dag

Dit jaar steeg ik in de Top 200 van mijn krant naar de 57ste plaats. Helemaal begrijpen waaraan ik deze gestage stijging te danken heb, doe ik niet. Ik werk met grote inzet, ambitie en passie aan de duurzame leefomgeving en diversiteit in organisaties. Ik voel me als een vis in het water bij de wetenschap, het beleid, bij bedrijven, de financiële sector en bij het maatschappelijk middenveld. Ik verbind graag mijn kennis, ervaring en respect voor alle werelden, maar heel erg belangrijk voel ik me niet. En de crisis waar we nu in zitten, maakt dat ik me afvraag waarom we topfuncties, commissariaten en adviesfuncties zo belangrijk maken.

Waarom ik in de krant kom en mijn broer en zus niet? Mijn broer is als zelfstandig ondernemer deze dagen druk om alle it-systemen in huisartsenpraktijken en apotheken aan de praat te houden. En mijn zus is verloskundige. Uit eigen ervaring, zij verloste mij van onze zoon Koen en dochter Femke, weet ik dat zij met onverminderde toewijding haar roeping volgt. Als de geboorte van een kind zich aankondigt, staat zij moeder (en ­vader) bij, virus of geen virus.

We applaudisseren voor de mensen die normaal de Volkskrant Top 200 niet halen. Is het niet een idee om een nieuwe Volkskrant Top 200 op te stellen en de huidige ‘Top 200’ te vragen wie er in hun plaats moet komen? Met een diepe buiging ­nomineer ik mijn zus: Herma van der Kamp uit Leerdam.

Annemieke Nijhof, Haastrecht, commissaris en bestuurder

Voetbal

Peter Giesen doet een onzalig voorstel in het Commentaar van 6 april: play-offs om het kampioenschap en degradatie voor het betaalde voetbal zonder publiek. Elke voetballiefhebber weet dat juist in wedstrijden waar het ergens om gaat het publiek een belangrijke en wellicht beslissende rol kan spelen.

Een wedstrijd zonder publiek op tv volgen is net zo doods als zelf spelen. Geen geluiden vanuit het publiek, slechts doodse stilte die vermoedelijk nog vaker dan gebruikelijk wordt ­verbroken door het vaak onzinnige gezwets van voetbalcommentatoren. Dus: niet doen.

Wander Hartog, Arnhem

Voetbal (2)

Het is voor iedereen teleurstellend om de voetbalcompetitie af te breken. Wedstrijden zonder publiek wil niemand. Wat te doen? Welbeschouwd zijn er nog maar twee kanshebbers op de titel. Laat AZ en Ajax in een finale spelen om het kampioenschap. Iedereen die inmiddels genezen is van corona mag de wedstrijd bezoeken. Geen besmettingsgevaar meer. Iedere tiende bezoeker mag één introducé meebrengen die geen corona heeft gehad. Die wordt dan beschermd door groepsimmuniteit.

Uiteraard wordt de wedstrijd live uitgezonden. Een mooi én verantwoord evenement waar miljoenen Nederlanders van kunnen genieten, in moeilijke tijden.

Ronald Rijnen, Waalre

Voetbal (3)

Op zondag 8 maart, dik vier weken geleden, woonden mijn vrouw en ik de wedstrijd Feyenoord-Willem II bij in de Rotterdamse Kuip. Nu, na ruim drie weken coronacrisis, weet de leiding van enkele clubs het al heel erg zeker, uitspelen van de betaald voetbalcompetities is ongewenst c.q. onmogelijk. Hiermee geven ze geen enkel blijk van visie, plichtsbetrachting of inzicht. Onze premier gaf tijdens de crisis meermalen aan dat verder in de toekomst kijken dan drie weken niet zo zinvol is, maar deze heren weten wel beter.

Er moeten in de Eredivisie nog acht wedstrijden gespeeld worden. Drie wedstrijden per twee weken is gemakkelijk te doen, zodat deze klus in zes weken geklaard moet kunnen worden. Als er half juni, over tien weken dus, gestart kan worden met voetballen is eind juli de laatste wedstrijd.

Dus geen paniekvoetbal en gewoon zoals de rest van Nederland doen, de crisis monitoren en zien wat er mogelijk is. Dit te proberen doet ook recht aan de belangen en rechten van de ruim 200 duizend seizoenskaarthouders van alleen al de eredivisieclubs. Daarover hebben ze het tot nu toe helemaal nog niet gehad.

Adrie Matthijsse, Middelburg

Voetbal (4)

Veelvuldig breekt men zich op dit moment het hoofd of men de voetbal- en andere sportcompetities van dit seizoen al dan niet kan en moet afmaken. Ook is voor de clubs met hun individuele belangen de rechtvaardigheid van die keuze in het geding.

Hoe verstrekkend het kan zijn om hele competities in binnen- en buitenland nietig te verklaren, laat het voorbeeld zien van voetbalclub Liverpool: het zou met de huidige voorsprong van 25 punten op nummer twee, Manchester City, na dertig jaar eindelijk weer landskampioen van de Premier League zijn geworden.

Toch is er voor alle competities een heel simpele, eerlijke en elegante oplossing, waarbij de onrechtvaardigheid tot een minimum beperkt wordt: begin het volledige seizoen 2020-2021 (zodra dat van start kan gaan) met het puntenaantal en doelsaldo van het onafgemaakte seizoen. Zo zullen de eerder behaalde resultaten optimaal doorwegen in de eindscore van het nieuwe seizoen en kan bijvoorbeeld Liverpool alsnog verdiend landskampioen worden.

Etienne Denneboom, Amsterdam

Voetbal (5)

Zo te horen, zien en lezen is heel ­Nederland in zak en as. Geen voetbal meer op radio, televisie en in andere media. Ik ben een van die mensen die dat ervaren als een opluchting. Wel jammer dat ook andere sporten nu vrijwel stil liggen.

Eindelijk geen gezeur meer over blessures, miljoenen euro’s, transfers, opstellingen, trainers, persconferenties, ander non-nieuws en eindeloze analyses voor- en achteraf. Heerlijk.

Aad Kooijman, Woerden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden