CommentaarMacron

Macrons Europese plannen zijn ‘Nederlandser’ dan we van hem gewend zijn

null Beeld AP
Beeld AP

Macrons voorstellen voor de ‘vernieuwing’ van Europa bevatten verfrissend pragmatische elementen.

Franse politici zijn doorgaans niet bang voor grote woorden, die in Nederland al gauw als ‘bombastisch’ terzijde worden geschoven. Maar de door president Emmanuel Macron gelanceerde voorstellen voor ‘vernieuwing’ van de Europese samenwerking verdienen beter.

Natuurlijk kijkt men in Europa met enige verwondering naar deze retorisch begaafde president die zich eerst als redder van Frankrijk en heel Europa presenteerde, maar daarna hard afbladderde onder het geweld van stakende Fransen en boze gele hesjes. Nu lijkt Macron zich opnieuw op te richten, in eigen land middels ‘het grote nationale debat’ en in Europa als pleitbezorger van een EU die zich niet overlevert aan de ‘isolationistische nationalisten’.

Voor Nederland valt er in Macrons jongste voorstellen een verfrissende ontwikkeling te herkennen. Namelijk, richting pragmatisme. Verdwenen uit Macrons blauwdruk zijn immers de ambitieuze voorstellen voor de ‘versterking van de eurozone’. Hiertegen heeft Nederland, uit angst voor een transferunie, blijkbaar met succes geijverd.

Wie verder de nieuwe instellingen en agentschappen die Macron wil oprichten als Franse slagroom van de taart veegt, blijft over met een aantal voorstellen waar Nederland zich goed in zou kunnen vinden. Neem migratie. Eigenlijk wil Macron de Schengenzone opnieuw uitvinden, maar dan wel met gelijkgezinde landen die dezelfde asielprocedures hanteren – en ook dezelfde solidariteit jegens elkaar en de opvang van vluchtelingen betrachten.

Terwijl Macron zich dus ‘Nederlandser’ toont dan men gewend is, toonde Rutte zich onlangs met zijn rede in Zürich ‘Franser’ dan normaal. Namelijk, met oog voor het belang van de geostrategische positie van de EU in een wereld getypeerd door machtsstrijd.

Fransen en Nederlanders hebben in Europa een traditie van antagonisme, die recent werd bevestigd in strubbelingen over vissers en KLM. Maar deze incidenten ontnemen het zicht op een andere ontwikkeling. Een Nederlandse premier die zonder blozen kan vaststellen dat ‘macht geen vies woord is’ en een Franse president die met pragmatische voorstellen komt – zijn dat wellicht de diplomatieke contouren van het nieuwe, ‘continentale’ Europa?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden