commentaar frankrijk

Macron ‘won’ het ‘grand débat’, maar nu breekt weer een moeilijke tijd aan voor de Franse president

De Franse President Emmanuel Macron tijdens het debat in het Élysée-paleis in Parijs. Beeld EPA

In zijn eerste jaar als president regeerde Emmanuel Macron trefzeker en met ijzeren hand. Het leek alsof de eeuwige politieke intriges van het Elysée waren vervangen door de efficiency van de zakenbank waarvoor hij ooit werkte.

Maar sinds de zomer van 2018 is Macron zijn vaste hand helemaal kwijt. Eerst werd hij in verlegenheid gebracht door een affaire rond zijn persoonlijke lijfwacht, Alexandre Benalla. Daarna bracht de protestbeweging van de gele hesjes hem aan de rand van de afgrond.

Zaterdag kwam hij opnieuw in moeilijkheden. Terwijl Macron skivakantie hield in de Franse Alpen, hield een deel van de gele hesjes huis op de Champs-Elysées. Luxewinkels, banken en het dure restaurant Fouquet’s werden in brand gestoken in een ziedend protest tegen het kapitalisme. De ordetroepen waren onvoldoende voorbereid, hoewel er toch voldoende voortekenen van een gewelddadige opstand waren.

De gewelddadigheden zijn een grote tegenvaller voor een president die juist op de weg terug was. Hij reageerde op de beweging van de gele hesjes door 10 miljard euro uit te trekken voor verbetering van koopkracht, en een grand débat aan te kondigen, waarin alle Franse burgers hun grieven konden uiten en voorstellen ter verbetering konden doen.

Het grand débat was een succes, een levendige oefening in democratie. De president zelf ging in debat met burgemeesters en kon doen waar hij goed in is: debatteren en campagnevoeren. De manier waarop Macron de confrontatie aandurfde dwong algemeen respect af. Zijn populariteit steeg weer en in de peilingen voor de Europese verkiezingen lag zijn partij op kop met 22 procent, 2 procent voor Marine Le Pen en haar tot Rassemblement National omgedoopte Front National.

Maar nu breekt voor Macron weer een moeilijke tijd aan. Hij moet de veelal tegenstrijdige eisen van burgers vertalen in een politiek pakket dat onvermijdelijk teleurstelling en nieuwe verdeeldheid zal oproepen. Ondertussen hebben de revolutionaire scènes van afgelopen zaterdag zijn gezag wederom aangetast. Macron beloofde Frankrijk een nieuw begin, maar merkt net als zijn voorgangers Chirac, Sarkozy en Hollande hoe moeilijk het land te veranderen is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden