Opinie Commentaar

Macron moet een zware prijs betalen voor zijn politieke overleving

Ook Macron is een heel gewone Franse president gebleken, net als zijn voorgangers Sarkozy en Hollande.

Ook in Bordeaux werd er gedemonstreerd door de gele hesjes. Op het bord de tekst: ‘Hey Macron! Heb je geen andere ideeën?’. Beeld AFP

De opkomst bij de demonstratie van de gele hesjes zaterdag in Parijs was de laagste sinds lange tijd. Hoewel de traditionele demonstratiedag 1 mei nog spannend wordt voor president Macron, lijkt de beweging te verlopen volgens een klassiek patroon. De deelname wordt minder, de harde kern radicaliseert en verliest de sympathie van de bevolking. Volgens een recente peiling vindt 60 procent van de Fransen dat de gele hesjes nu wel ­genoeg gedemonstreerd hebben.

Vorige week kondigde Macron een pakket maatregelen aan die de sociale crisis in Frankrijk moeten bezweren. De gele hesjes waren ontevreden, maar zij hebben dan ook elk vertrouwen in de president verloren. Macron had een heel ander doel: het tevredenstellen van de gematigde middengroepen die de kern van zijn electoraat vormen. Daarmee hoopt hij in mei de Europese verkiezingen te winnen.

Macron staat voor een uiterst moeilijke opgave. Enerzijds moet hij hervormen om de nog altijd slecht presterende Franse economie aan de praat krijgen. Anderzijds wil hij de sociale rust herstellen en revolutionaire taferelen, zoals in december, voorkomen. Eens temeer heeft Frankrijk zich een licht ontvlambaar, moeilijk te regeren land getoond.

Daarom doet Macron nu wat zijn voorgangers deden, een beetje van alles wat. Hij kondigde hervormingen aan, maar hoedde zich voor al te controversiële maatregelen. In totaal heeft hij nu voor 15 miljard euro aan beloften gedaan, waardoor de sanering van de staatsfinanciën vertraging zal oplopen. Ook het afslanken van het zware staatsapparaat lijkt op de lange baan geschoven.

Macron heeft nu andere prioriteiten: het winnen van de Europese verkiezingen. Zijn partij ligt op kop in de peilingen, al is zij in een nek-aan-nekrace verwikkeld met de partij van Marine Le Pen. Dat is opmerkelijk, na de totale ontreddering door de rellen van december 2018. Hij heeft echter een zware prijs betaald. Ook Emmanuel Macron is een heel gewone Franse president gebleken, net als zijn voorgangers Sarkozy en Hollande. Ook zij wilden Frankrijk nieuwe energie geven, ieder op hun manier. Macron wilde het anders doen, maar uiteindelijk zag ook hij zich gedwongen te kiezen voor zijn politieke overleving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden