CommentaarPeter Giesen

Macron gaat strijd aan met dubbelspel van extremisten

President Macron spreekt de pers toe voor de school waar het slachtoffer werkte.Beeld EPA

De Franse president Macron staat een harde aanpak voor van islamisten. Er is al veel terrein verloren.

De onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty is niet alleen een enorme menselijke tragedie, maar ook een aanval die de Franse Republiek in het hart treft. In de Franse traditie maakt ‘de school van de Republiek’ goede citoyens, burgers, van alle leerlingen, ongeacht hun sociale, etnische of religieuze afkomst. De school leert kinderen de waarden van de Republiek, waarvan vrijheid van meningsuiting een van de belangrijkste is.

De moord op Paty bewijst eens te meer dat islamisten de overdracht van seculiere waarden proberen te verhinderen met intimidatie en geweld. President Macron wil ze nu hard aanpakken. ‘De angst gaat van kamp veranderen. De islamisten in ons land mogen niet denken dat zij rustig kunnen gaan slapen’, sprak hij na de aanslag. Het waren sterke woorden waarmee hij de morele orde probeerde te herstellen. Niet de Fransen moeten bang zijn, maar de radicale moslims die het seculiere Frankrijk willen ondermijnen.

Binnen de grenzen van de rechtsstaat zal Macron een manier moeten vinden om extremistische groeperingen te verbieden en haatzaaien op internet te bestrijden. Een lokale kwestie leidde in korte tijd tot grote agitatie in radicale kringen, met een gruwelijke moord als gevolg. De Staat moet een einde maken aan het dubbelspel van extremisten die zich op hoge toon beroepen op de hun burgerlijke vrijheden, om anderen van hun vrijheid en zelfs hun leven te beroven.

Het is niet eenvoudig om ‘de angst van kamp te laten veranderen’. Na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo verschenen er vijf jaar lang geen cartoons meer van Mohammed. Sinds de herdruk van de spotprenten zijn twee journalisten met een machete aangevallen en is een leraar onthoofd. De angst en de neiging tot zelfcensuur zullen er niet kleiner door worden.

Het is een droevige constatering dat al veel terrein verloren is. Het maakt de noodzaak om terug te vechten des te urgenter, en niet alleen in Frankrijk. Anders zullen extremisten de grenzen van het maatschappelijk debat steeds scherper trekken, ten koste van de vrijheid.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden