Machtsvertoon Hezbollah

Dat de Libanese regering de militaire macht van Hezbollah wil inperken, is volstrekt begrijpelijk. Een staat die bij de uitoefening van zijn gezag voortdurend wordt gehinderd door particuliere strijdgroepen, is gedoemd tot zwakte en instabiliteit. Dat geldt a fortiori als een van die strijdgroepen een groter gewicht in de schaal legt dan het nationale leger, zoals het geval is in Libanon. Hezbollah vormt in feite een staat binnen de staat.

de Volkskrant

Toch rijst de vraag wat de regering van premier Siniora heeft bewogen om de geduchte sjiitische beweging te tarten door haar communicatienetwerk illegaal te verklaren en de aan Hezbollah gelieerde chef van de veiligheidsdienst van de luchthaven van Beiroet te ontslaan.

Voor beide stappen zijn goede redenen aan te voeren – zo kan Hezbollah dankzij haar secondant op het vliegveld de gangen van prominente politici uit het regeringskamp volgen, wat vermoedelijk een rol heeft gespeeld bij enkele moordaanslagen.

Maar een optreden hiertegen heeft in de precaire Libanese situatie alleen zin als een en ander eventueel met harde hand kan worden afgedwongen. Hiervan bleek geen sprake te zijn. Toen Hezbollah-leider Nasrallah verklaarde dat hij in het regeringsbesluit een 'oorlogsverklaring' zag en zijn milities de straat op stuurde om in West-Beiroet hun macht te doen gelden, stond de regering praktisch met lege handen. Soennitische milities waren geen partij voor de geoefende Hezbollah-strijders, het leger hield zich afzijdig.

De gevolgen stemmen mistroostig: minstens tachtig doden, de positie van de regering verzwakt en die van Hezbollah versterkt. President Bush pleit nu voor verdere opbouw van het Libanese leger. Dat is geen overbodige luxe. Maar om de macht van Hezbollah te beteugelen zullen eveneens zaken moeten worden gedaan met haar Syrische en Iraanse broodheren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden