. . .maar coalitie aarzelt

De coalitie lijkt er vooralsnog vooral op uit keuzen te ontlopen en uit te stellen. In plaats van daadkracht, toonden kabinet en regeringspartijen de afgelopen week vooral verdeeldheid.

de Volkskrant

Premier Balkenende bevestigde tegen de afspraken in het taboe op het ter discussie stellen van de hypotheekrenteaftrek. Vicepremier Rouvoet hekelde die uitspraak per kerende post. Vervolgens was het CDA-fractievoorzitter Van Geel die minister Bos van Financiën een gebrek aan enthousiasme verweet bij het bedenken van stimuleringsmaatregelen voor de economie. SER-voorzitter Rinnooy Kan stelde terecht dat deze rivaliteit tussen de coalitiepartners meer tijd kost dan goed is voor Nederland. Hij pleitte voor maatregelen die voldoen aan het TTT-criterium: tijdig, tijdelijk en trefzeker, zoals scholing van werknemers die – hopelijk tijdelijk - zonder werk zitten en het subsidiëren van woningisolatie. Maar geen enkele maatregel komt van de grond als de coalitiepartners vechtend over straat blijven rollen. Overigens mag van de SER en de sociale partners zelf meer worden verwacht dan, zoals nu, alleen de hand ophouden bij de overheid.

Rinnooy Kan sloot zich aan bij de opvatting van president Wellink van De Nederlandsche Bank dat van de begrotingsregels tijdelijk kan worden afgeweken. We hebben immers te maken met een uitzonderlijk diepe crisis. Het wordt tijd dat deze realiteit ook bij het CDA, dat nog altijd vasthoudt aan het regeerakkoord, doordringt.

Het regeerakkoord en de begroting voor 2009 zijn door de crisis volstrekt achterhaald. De te nemen maatregelen zullen pijn doen bij alle regeringspartijen. Voor sfeerbedervende politieke spelletjes is geen ruimte meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden