Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

Maakt 750-jarig jubileum einde aan toeristencultuur?

De lezersbrieven van vrijdag 30 oktober.

Redactie
Toeristen slenteren met hun rolkoffers over de Dam. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Toeristen slenteren met hun rolkoffers over de Dam.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag

In 2025 wil burgemeester Femke Halsema het 750-jarig bestaan van Amsterdam groots vieren. De stad trekt miljoenen uit voor grote evenementen, ‘permanente publiekswerken en kleine buurt­initiatieven’. Prima, de stad is het waard. Volgens Halsema staat alles wat Amsterdam zo uniek maakt door de coronacrisis op de tocht: rijk cultureel leven, nachtcultuur, de bezoekerseconomie en ook de sfeer van creativiteit en vrijzinnigheid. Ik neem aan dat zij met de bezoekerseconomie niet doelt op de tsunami van toeristen die de stad terroriseerde met rolkoffertjes, woningen die door gewetenloze uitbaters als hotelaccommodatie werden geëxploiteerd en de verloedering van het centrum door de wildgroei aan ijs-, chocoladepasta-, kaas- en souvenirwinkeltjes.

De hoofdstad wil in de eerste plaats boeken, films, kunstprojecten en tentoonstellingen financieren die de geschiedenis van de stad vertellen vanuit het perspectief van migranten, minderheden en armen. Volgens ­Halsema hoort daar een museale voorziening over het slavernijverleden bij.

Waarom? We mogen onze handen dichtknijpen als tegen de tijd dat de pandemie voorbij is het culturele leven enigszins is hersteld. Grijp het jubileum aan om de bestaande instellingen te ­redden. Laat je oren niet hangen naar pressiegroepen die het hardst schreeuwen en het betreurenswaardige slavernijverleden naar zich toe trekken als speerpunt. Het 750-jarig bestaan van de hoofdstad moet een feest worden voor alle Amsterdammers, inclusief migranten en minderheden.

Grijp het jubileum aan om de asociale toeristencultuur en de woningonttrekking te stoppen. Trek geld uit om de oude instituties in de stad te herstellen. Laat het investeren in nieuwe instituties over aan het particuliere initiatief en besteed het gemeenschapsgeld aan de gemeenschap.

Joost Kotting, oud-inwoner ­Amsterdam

Kleuterland

Misschien zitten we tot en met de Kerst in een gedeeltelijke lockdown. En het is allemaal de schuld van ons gedrag. Althans, zo lijkt het soms. Maar dat een stille meerderheid van de Nederlanders al maandenlang netjes de maatregelen opvolgt en afstand houdt, is vaak niet nieuwswaardig. Ook ik ben een van die velen. Niemand is perfect, maar ik heb al sinds maart mijn moeder, vader, broer, zus en vrienden niet geknuffeld. Dat vreet aan me. We hielden maandenlang vol, want de overheid zou vitale beroepen op gang houden, ondernemers ondersteunen en vooral: zorgen voor voldoende testen en bron- en contact­onderzoek.

Ik begin vermoeid te raken: van de loze beloften wat betreft de testcapaciteit, van het gebrek aan zicht op de verspreiding van het virus, van het ontbreken van realiteitszin en bereidwilligheid om de hand in eigen boezem te steken (Ferd G.). Het vingertje wijst al sinds begin augustus naar ons, de burger, en ons gedrag. Rutte zei toen: ‘Ik hoop en denk dat we niet zo’n kleuterland blijken te zijn dat we dit niet aankunnen met z’n allen.’

Het mooie aan kleuters is dat ze een onderzoekende houding hebben. Mijn conclusie na acht maanden voortmodderen: waren we maar een kleuterland. Dan hadden we vanaf de eerste signalen begin 2020 adequater gehandeld en via experimenten de ­effectiviteit van beleidsmaatregelen bestudeerd. Nu tasten we nog grotendeels in het duister. Het worden donkere dagen tot de Kerst.

Egge van der Poel, Rotterdam

Motorhelm

Een stuk over de keuze tussen het dragen van een mondkapje of een plastic spatscherm doet mij bepleiten dat iedereen een motorhelm of skihelm gaat dragen.

Goed voor het milieu, want na gebruik wordt het niet weggegooid. Goed voor de gezondheid, doordat je er niet altijd met de handen aanzit en het dan niet meer als gevaarlijk zwerfafval op straat ligt. Biedt rondom bescherming en heeft geen openingen aan de zijkanten en achterkant.

Is in meerder varianten te koop, als vol vizier (met een beugel aan de onderkant) en als half vizier (zonder deze beugel), deze variant is goed voor brildragers.

Steunt ook nog de economie, als iedereen een helm koopt. Nadeel: het kapsel ziet er nadien niet meer uit.

Dagmar Fuchs, Utrecht

Afrekencultuur

Een scherpe analyse in de krant over de ontstane afrekencultuur. Ed Vosselman slaat de spijker op de kop. De afrekencultuur ondergraaft de innerlijke motivatie, die leidt tot vervreemding, opportunisme, tot list en bedrog.

Ons onderwijs is er een mooi voorbeeld van. De overheid heeft met de onderwijsinspectie de kwaliteit van ons onderwijs om zeep geholpen. Het niveau daalt al twintig jaar; het kan geen toeval zijn dat twintig jaar geleden werd begonnen met een onbetrouwbare manier om scholen af te rekenen op hun resultaten.

Herman Godlieb, Nieuwe Pekela

GGD

Dat de 24 GGD’s in Nederland een volkomen andere werkwijze hebben waardoor alles in de soep loopt, verbaast mij niet. Dat kenden we al van de ict-afdelingen van de politie en de belastingdienst. Maar de geboden oplossing baart mij zorgen: een stuurgroep gaat ernaar kijken en komt zeker eind dit jaar met een doortimmerd plan. Het zou zinniger zijn om eventjes te kijken naar die protocollen van die 24 GGD’s en de beste uit te kiezen. Nu. En die bindend te maken. Kost minder tijd en is op korte termijn effectief. Kunnen we later nadenken over een ideale oplossing.

Mark van den Bergh, Burgerbrug

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden