Maak van Kennemerduinen geen safaripark

 

Wisenten (Europese bison) in het duingebied bij Zandvoort. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

'Als duinbezoeker heeft u er misschien geen erg in met al die prachtige damherten om u heen, maar planten- en insectenkenners en de ecologen en natuurbeheerders van Waternet zien de dreiging naderen. 'We zijn op een punt dat er steeds meer schade optreedt. Hoe langer we wachten met ingrijpen, hoe lastiger het wordt die schade te herstellen.''

Dit schrijft Waternet, de beheerder van de Waterleidingduinen in het lentenummer van Struinen in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Bijna drie jaar geleden schreef ik in de Volkskrant een column over de overlast die damherten in Zandvoort en Bloemendaal veroorzaakten. Ik pleitte voor afschieten door jagers van de Kennemer jachtvereniging.

https://www.facebook.com/mariannethieme/posts/336009943155054

Marianne Thieme twitterde meteen: 'GroenLinks hoogleraar Meindert Fennema wil damherten afschieten.' Dat was niet bedoeld als steun aan mijn voorstel.

Nu, drie jaar later, is men bezig met het uitzetten van Europese bisons, die door het Amsterdamse Waternet wisenten genoemd worden om de associatie met de Amerikaanse bison te vermijden. Toch zijn ook wisenten niet ongevaarlijk. Ruiters in Bloemendaal verzetten zich tegen de komst van wisenten.

Anders dan damherten mag je wisenten niet afschieten. Het wisentengebied zal zich dus steeds verder gaan uitbreiden. Als er te veel wisenten komen, worden die gevangen genomen en op transport gezet naar Polen.

Worden de inwoners van Kennemerland bij dit alles betrokken? Nee hoor, dat gebeurt allemaal door het Amsterdamse Waternet. Dat heeft lak aan de inwoners van Kennemerland, net als mevrouw Thieme. Ze hebben ook lak aan het ecologisch evenwicht in de Kennemerduinen. Ze willen Zuid-Afrika na-apen en van de duinen een Safaripark maken om met hun auto doorheen te rijden op zoek naar de big five.

De gemeenteraad van Bloemendaal heeft besloten geen medewerking te verlenen aan verdere uitbreiding van het Safaripark Kennemerduinen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.