LezersbrievenMaandag 16 december

Maak van het hbo weer beroepsonderwijs

De ingezonden lezersbrieven van maandag 17 december. 

Studenten aan de Hogeschool van Amsterdam.Beeld de Volkskrant

Brief van de dag:

In twee opiniestukken (O&D, 13 december) wordt het probleem in het hoger onderwijs goed aangegeven. Aan de ene kant onderzoekers die geloven dat onderzoek zorgt voor kwaliteit omdat de helft van de studenten eraan meedoet en de studenten daardoor kennismaken met problemen in de praktijk. Aan de andere kant een gedragswetenschapper die pleit voor eerst werken en wachten met studeren tot je in de werkpraktijk echte problemen bent tegengekomen.

Het geloof in systematisch onderzoek lijkt de veroorzaker van de ‘onderzoekscrisis’ die veel weg heeft van de bankencrisis. Er is een bepaalde weg om kennis of geld te vergaren en die is zo ingewikkeld dat alleen de deskundigen dit snappen. Wanneer iedereen de deskundigen volgt, komt het goed met de wereld. Wie hier niet in gelooft moet van de onderzoeker eerst zelf onderzoek doen om te bewijzen dat het niet werkt. Wie onderzoek wil doen moet eerst de master halen en die wordt gegeven door onderzoekers. Zo blijft de onderzoekswereld net zo gesloten als de bankenwereld en bepalen zij wat het beste is of waar het meeste geld mee te verdienen is. De werkelijkheid wordt uit het oog verloren en de vraag of de gevonden kennis of de gemaakte winsten wel echt bruikbaar zijn, wordt niet gesteld.

Het leren in de praktijk kan ook anders dan door systematisch onderzoek en de geschiedenis laat zien dat er op die manier veel geleerd kan worden. Laat de universiteit zich bemoeien met systematisch onderzoek en laat het hbo weer een beroepsopleiding worden, waar vanuit stage-ervaringen studenten op verschillende manieren kunnen leren een startende docent te worden, die later met plezier verder studeert.

Chris Hazelebach, opleidingsdocent/masterstudent, Zwolle

Slachtvee van de nullijn

Volgens de krant stijgt de energienota in 2019 met enkele tientjes per maand. Ik vond dat wel wat veel. Waarom moest dat ook alweer? Dezelfde krant gaf het antwoord: het had nog niet zo met het klimaat te maken, maar het was nu eenmaal zo besloten. Gisteravond kreeg ik een e-mail van Nuon. De kop luidde: ‘De overheidsheffingen stijgen: uit voorzorg passen we uw termijnbedrag aan.’ Daaronder: het maandbedrag was 178 euro en wordt 264 euro. Als gepensioneerde behoor ik al tien jaar tot het slachtvee van de nullijn. Waarom schieten ze ons niet meteen af? Het einde is zoek.

Koos Stomp, Hengelo

Teslarakkers

Onder meer berijders van de elektrische Tesla worden vaker betrapt op te snel rijden (Ten Eerste, 12 dec.). Als mogelijke reden wordt bedacht dat je je in zo’n wagen door de stilte niet bewust bent van je hoge snelheid. Zou kunnen, maar er zijn genoeg niet-elektrische luxewagens die zich laten voorstaan op een stil interieur.

Volgens mij moet je het meer zoeken in het soort berijder, zijn profiel. Hij/zij (zit daar trouwens nog verschil in qua bekeuringsfrequentie?) zou zo maar eens tot de rijkere showbinken kunnen behoren die pronken met hun dure Tesla, en dus ook een goedgevulde portemonnee hebben om die bekeuringen aan de laars te lappen. Deze bevindingen schreeuwen om diepgaandere socio-economische analyse!

Bob van Dijk, Almere

Verfrissend

Een verfrissend opiniestuk van Joshua Livestro over de morele meerwaarde van het politieke bestuur. Tussen Remkes en de gele hesjes mooi getimed. De spiegel uit de Griekse oudheid geeft een beeld van een klasse die op morele gronden geschikt is voor het besturen van de staat en daarmee het volk. Niks procedures veranderen of inspelen op populistische onderbuiken, maar ruimte voor leiders met ‘heldere morele overwegingen’. De analyse en de aanbeveling lijken me juist . Een oplossing voor het dichten van de kloof tussen bestuur en volk is het echter beslist niet. Moraalridders worden door het volk zelden aanbeden.

Leo Kool, Doolwerth

Scharrels

Wat een naar woord. ‘Scharrels’ voor vrouwen aan wie Trump mogelijk zwijggeld betaald zou hebben. Hoe wordt een (getrouwde) man genoemd die zich inlaat met andere vrouwen? Niet meer van deze tijd, Volkskrant!

Joke Hagoort

Mensonterende situatie

In de brief van S.R. Strikwerda (15 dec.) las ik over ‘grazers die in een mensonterende situatie moeten leven’. Mensonterend? Is dit niet de grote misvatting die ten grondslag ligt aan het enorme gedoe over de Oostvaardersplassen? Herten, reeën, paarden en runderen zijn geen mensen en zullen het nooit worden. We moeten stoppen met het kijken naar dieren door een Disneybril.

Bram Veefkind, Leiderdorp

Nepnieuws

De beste remedie tegen nepnieuws is: een onafhankelijke publieke omroep en enkele onafhankelijke kranten. Dan heb je altijd enkele betrouwbare bronnen, waaraan je de informatie uit andere bronnen kunt toetsen.

H. Beckhuis, Zoetermeer

Nepnieuws (2)

De overheid wil ons gaan waarschuwen voor nepnieuws. Zullen we dan maar beginnen met verkiezingsprogramma’s/beloftes ?

Hans van Noord, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden