LEZERSBRIEVENvrijdag 23 oktober

Maak van covid-19-patiënten geen paria’s

De lezersbrieven van vrijdag 23 oktober.

Redactie
Verpleegkundigen op de corona-afdeling in het Amphia ziekenhuis in Breda.

 Beeld Arie Kievit
Verpleegkundigen op de corona-afdeling in het Amphia ziekenhuis in Breda.Beeld Arie Kievit

Brief van de dag

De snelle toename van het aantal patiënten met covid-19 in de ziekenhuizen en de hardnekkige pogingen zoveel mogelijk reguliere ziekenhuiszorg overeind te houden, dreigen ten koste te gaan van mensen met covid-19. Steeds vaker spreken we over de andere patiënt, alsof mensen met covid-19 een ander soort mensen zijn.

In het tv-programma Op1 illustreerde arts-microbioloog Hans Zaaijer van bloedbank Sanquin dit treffend met zijn opmerking: ‘We hebben de capaciteit om meer mensen op te vangen, maar dat doen we door de gewone zorg af te schalen’. Gewone zorg zegt hij, alsof mensen met covid-19 geen recht op gewone zorg hebben.

Ik merk dat de discussie over de zorg voor mensen met covid-19 in de ziekenhuizen steeds meer gepolariseerd raakt. Dit is het gevolg van de spagaat waarin ziekenhuizen verkeren om al hun zorg op peil te houden. De toon van de discussie is in toenemende mate negatief als het over covid-19 gaat.

Als we niet oppassen dan hebben we straks geen patiënten met covid-19 meer, maar alleen coronaparia’s. Die we liefst ver uit onze buurt opsluiten in de pesthuizen van weleer. Om ze aan hun lot over te laten.

Patrick Marx, Maastricht

Defensie

Meisjes van 17 krijgen nu – net als de jongens – een brief van de minister van Defensie dat zij ingeschreven zijn voor de (opgeschorte) militaire dienstplicht, de allereerste persoonlijke brief van de overheid met een inhoud waar een jongere niets mee kan, hoeft of mag.

Ik zag de brief gericht aan mijn 17-jarige kleindochter. Niks mis mee, hoogstens overbodig. Maar er zat een bijlage bij. Een mooie kleurenfolder: ‘Werken bij Defensie, Nu niet in dienst maar wel benieuwd naar ons verhaal?’ En: ‘Voor Vrede en Veiligheid, Check werkenbijdefensie.nl’. Dat alles opgesierd met vrolijke foto’s van soldaten.

Een brief, formeel voorgeschreven door de Kaderwet Dienstplicht, wordt gebruikt voor direct mailing aan (wettelijk) minderjarigen van een personeelsadvertentie van de krijgsmacht.

Justitie sluit geen personeelsfolders bij bekeuringen en de Belastingdienst niet in blauwe brieven. Wat de minister van Defensie doet, is verwarrend, oneigenlijk en ongepast.

Ik heb het maar eens aan de Reclame Code Commissie voorgelegd.

Stan Meuwese, Amstelveen

Sociale media

Waarom en hoe lang nog laten we als samenleving toe dat commerciële bedrijven voor sociale media zelf hun eigen regels en gedragscode mogen bepalen? Autofabrikanten bepalen toch ook niet de verkeersregels? Dat doet de overheid.

Hans van Hal, Almere

Excuses

Het zou Zijne Majesteit gesierd hebben als hij vanuit zijn hart en niet via autocue, zijn excuses had aangeboden. Beter tienkeer stotteren vanuit je hart, dan één keer als een marionet vanaf een door premier Rutte gedicteerde autocue.

Erica Sinke-de Wit, Heiloo

Excuses (2)

Slim van de koning. Hij zegt sorry en daarmee is de kous af. Daarmee voorkomt hij een debat die misschien financiële gevolgen zou hebben. Iedereen blij en we gaan weer over tot de orde van de dag. En iedereen trapt er in. Kroondomein blijft gesloten, subsidies gaan door, uitkering wordt verhoogd, et cetera.

Hugo Breggeman, Ugchelen

Journalistiek

Het verbaast me dat oud-hoogleraar Henri Beunders stelt dat niemand weet wat journalistiek is. Bij journalistiek gaat het om vergaren, verwerken, verspreiden en verantwoorden van (relevante) informatie. De crux zit in het ‘verantwoorden’. Daarin onderscheidt de professionele journalistiek zich van allerlei andere vormen van ‘informatieverspreiding’.

Nico Kussendrager, co-auteur Basisboek Journalistiek, Bilthoven

Adel

Het artikel over taalgebruik van de Nederlandse adel was heel aardig, maar de foto erboven had werkelijk niets met de adel te maken. De dame links is mijn tante, Tonny Bosboom-van Dijk en de dame rechts is haar tweelingzus, Elly van Dijk. Beiden bezitten geen druppeltje blauw bloed, maar ze reden wel graag paard.

Christina Bosboom, Utrecht

Verbouwing

De kosten om het voormalig ministerie van Buitenlandse Zaken te verbouwen tot een tijdelijk verblijf voor het parlement bedragen volgens de staatssecretaris 161 miljoen euro. De te verbouwen oppervlakte is ongeveer 83 duizend vierkante meter. Dat is bijna 2.000 euro per m2.

Bouwkosten voor nieuwbouw van een luxe bouw bedragen volgens kengetallen ongeveer 1.750 euro per m2. Het pand is er al, het moest alleen opnieuw worden ingericht. Waar blijven de vragen van parlementariërs?

Bob Nisters, Wilnis

Samuel Paty

Na de gruwelijke dood van leraar Samuel Paty gaat Macron doorpakken. Hij heeft een vijftigtal dubieuze islamitische verenigingen in het vizier. Er wordt een wet aangenomen die het mogelijk moet maken de invloed van het islamisme terug te dringen, bijvoorbeeld door subsidies te stoppen van sport- en huiswerkclubs die kinderen religieus indoctrineren.

Oproep aan alle politieke partijen in navolging van Frankrijk deze duistere vertegenwoordigers van de islam halt toe te roepen. Ter nagedachtenis van Theo van Gogh.

Jan de Vries, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden