Opinie

Maak meer werk van strijd tegen ondervoeding

De uitbanning van honger in de wereld ligt binnen het bereik van de volgende generatie. De Nederlandse regering  blaast hoog van de toren, maar levert nog geen boter bij de vis.

Pim Kraan is directeur Save the Children
Een ondervoed kind in Zuid-Soedan. Beeld afp
Een ondervoed kind in Zuid-Soedan.Beeld afp

Vandaag is het Wereldvoedseldag. Het feit dat wereldwijd één op de negen mensen ondervoed is onderstreept hoe belangrijk het is om steeds opnieuw aandacht te vragen voor dit onderwerp. Ondervoeding eist immers meer slachtoffers dan aids, tuberculose en malaria samen.

Vooral kinderen vormen een kwetsbare groep. Maar liefst 45 procent van alle sterfgevallen onder kinderen jonger dan vijf jaar is toe te schrijven aan ondervoeding.

Niet voor niets benadrukte secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon eind september bij de aanname van de nieuwe werelddoelen dat we nu kans hebben om nog deze generatie een einde te maken aan honger.

Vermaard publicist en onderzoeker Bjørn Lomborg kwam recent samen met 82 topeconomen, waaronder enkele Nobelprijswinnaars, tot de conclusie dat het tegengaan van chronische ondervoeding bij kinderen één van de slimste ontwikkelingsdoelen is die de wereld zich kan stellen.

undefined

Nederland blijft achter

Het is namelijk ook één van de meest kostenefficiënte investeringen die er bestaat: iedere dollar investering levert op termijn 45 dollar op.

Dit hangt samen met het feit dat ondervoeding in de eerste vijf levensjaren leidt tot een achterstand in groei en ontwikkeling die niet meer valt in te halen. Deze kinderen presteren significant slechter op school en in hun latere werkzame leven.

Ondervoeding heeft dus niet alleen zeer schadelijke effecten voor de kinderen zelf maar ook voor het sociaal en economisch functioneren van een samenleving als geheel. Ondanks deze indrukwekkende cijfers is er wereldwijd een groot tekort aan financiering voor betere voeding.

Volgens het onlangs gepubliceerde Global Nutrition Report 2015 ligt het percentage van de wereldwijde officiële ontwikkelingshulp dat aan voeding wordt besteed de afgelopen jaren tussen de 1 à 2 procent. Nederland zit hier met 0,85 procent zelfs nog een stuk onder.

undefined

EU-voorzitterschap benutten

Dat is raar want voedselzekerheid is juist een van de prioriteiten van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. Bovendien heeft de regering op basis van haar nieuwe agenda voor hulp, handel en investeringen juist de Nederlandse Agrifood sector als internationale topsector aangemerkt.

Deze sector biedt allerlei oplossingen voor het ondervoedingsvraagstuk en bedrijven als Unilever en DSM helpen hieraan mee. Maar dat kunnen ze niet alleen. De Nederlandse regering moet zelf ook boter bij de vis doen en hier substantieel meer geld voor uittrekken.

De Wereldgezondheidsorganisatie maakte onlangs bekend op zoek te zijn naar tien wereldwijde voorvechters van betere voeding. Nederland zou hier bij uitstek een voortrekkersrol kunnen vervullen. Niet alleen beleidsmatig maar ook financieel. Door voeding prominenter op de nationale en internationale politieke agenda te plaatsen en hier ook aanzienlijk meer budget voor vrij te maken.

Het EU-voorzitterschap en de Nutrition for Growth Summit in Brazilië in augustus 2016 bieden een uitstekende gelegenheid voor het afgeven van zo'n duidelijk signaal.

Als directeur van de Nederlandse tak van 's werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie roep ik de regering en de Tweede Kamer op om juist nu het voortouw te nemen en het slepende onrecht van ondervoeding de wereld uit te helpen. Laten we ons gezamenlijk inzetten voor goede voeding voor iedereen, maar voor kinderen in het bijzonder. De mogelijkheden zijn er. Laten we er gebruik van maken.

Pim Kraan is directeur Save the Children

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden