Opinie
'Maak korte metten met slechte moslimpolitici'
Een keur aan moslimpartijen strijdt om de stem van de kiezers, maar het politieke profiel van deze partijen is diffuus, schrijft Ibrahim Wijbenga. 'De moslimgemeenschap moet geen genoegen nemen met slecht functionerende moslimpolitici.'
Bij de komende gemeenteraadverkiezingen doet een groot aantal lokale moslimpartijen mee. Dit in tegenstelling tot de vorige verkiezingen toen ze op een hand te tellen waren. Het moslimelectoraat is anno 2014 een factor van betekenis geworden, en een keur aan moslimpartijen strijdt om de stem van de kiezers. Het politieke profiel van deze partijen is diffuus. Ze variëren van streng orthodoxe tot liberale partijen die de islam hoogstens als een inspiratiebron zien.
Onwrikbaar dogma
De politieke voorkeur van de moslimgemeenschap is al even diffuus. Peilingen laten zien dat de PvdA op een stevig verlies staat en D66 de grote winnaar is. De verrassende opmars van D66 heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat het aantal hbo- en universitair geschoolde moslims de laatste jaren toeneemt. Deze intellectuele voorhoede is een voorbode van een emancipatiebeweging die de islam niet meer als een onwrikbaar dogma beschouwt, maar als een geloof waarin ruimte is voor verscheidenheid en eigen interpretatie. De keuze voor D66, eerder een beweging dan een partij, ligt dan al gauw voor de hand.
Het verlies van de PvdA heeft te maken met het feit dat de moslimgemeenschap zich niet meer herkent in het gevoerde beleid. Net als heel veel andere kiezers keren ook de moslims zich af van een partij die in het kielzog van coalitiepartner VVD haar sociale en emancipatoire gezicht is kwijtgeraakt. Het CDA slaagt er vooralsnog niet in de moslimgemeenschap aan zich te binden. Bizar overigens voor een partij die staat voor religieuze verscheidenheid en een politiek dak wil zijn voor alle confessionele groeperingen.
De opmars van D66 moet overigens niet worden overdreven. Het gaat hier om een kleine voorhoede wier gedachtengoed door het overgrote merendeel van de moslims wordt afgewezen. Deze voorhoede roept ook een ultra-orthodoxe tegenbeweging op. Een aantal moslimpartijen die aan de gemeenteraadverkiezingen deelneemt grijpt als reactie terug op het salafisme en de sharia.
Het moslimelectoraat is anno 2014 een factor van betekenis geworden
De meest in het oog springende partij is de Haagse Partij van de Eenheid die inmiddels landelijke bekendheid heeft gekregen. Deze door ex-PVV'er Arnoud van Doorn aangevoerde partij is in korte tijd uitgegroeid tot het boegbeeld van het salafisme en laat geen middel onbenut om zich als spreekbuis van de Nederlandse moslimgemeenschap te profileren. Daarbij vallen ze ook andere moslimpartijen aan die naar hun mening van het islamitische gedachtegoed afwijken. Een schadelijke en betreurenswaardige zaak. En dan niet alleen voor de moslimgemeenschap, maar ook voor het aanzien van de politiek.
Schending ambtsgeheim
Duo-lijsttrekker Van Doorn is onlangs tot 40 uur werkstraf en een boete van duizend euro veroordeeld wegens schending van het ambtsgeheim door het lekken van geheime stukken, en wegens andere feiten. Daar komt nog bij dat de raadsleden van de Partij van de Eenheid zelden of nooit in de Haagse gemeenteraad verschenen en ook commissievergaderingen aan hun laars lapten. Wat is de intentie om in de raad te gaan zitten als je niet bereid bent om vergaderingen bij te wonen waarbij je geacht wordt de belangen van je achterban te dienen?
Maar ook in andere gemeenten munten moslimgemeenteraadsleden niet uit door behoorlijk bestuur. In Rotterdam zijn PvdA-moslims uit de raad teruggetreden wegens vermeende belangenverstrengeling, in Soest is een onderzoek van de rijksrecherche gaande naar stemfraude van moslimraadsleden bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen en in veel gemeenten is de bijdrage van moslimbestuurders aan het gemeenteraadswerk ver onder de maat. In Amersfoort heb je zelfs de hele zittingsperiode van vier jaar een spookraadslid gehad. Kortom, ze gooien er met de pet naar en beschouwen het raadswerk als een extra bron van inkomsten.
De raadsleden van de Partij van de Eenheid verschenen zelden of nooit in de Haagse gemeenteraad en ook commissievergaderingen lapten ze aan hun laars
Willen de Nederlandse moslims volwaardig participeren in onze democratie, dan zal een mentaliteitsverandering moeten plaatsvinden. Gemeenteraadswerk is niet iets wat je er tussendoor bij doet en ook geen middel om jezelf en je familie te verrijken. Het is serieus werk dat om integriteit en inzet vraagt. Deze instelling missen veel gemeenteraadsleden met een moslimachtergrond. Het absenteïsme is hoog, de communicatie met de achterban ontoereikend en de dossierkennis ver beneden peil. Platgezegd kunnen ze geen deuk in een pakje boter slaan.
Het is de hoogste tijd dat de moslimgemeenschap korte metten maakt met dit soort bestuurders. Bij een volwaardige democratie horen volwaardige bestuurders. Dat geldt ook voor bestuurders met een moslimachtergrond.
Ibrahim Wijbenga is raadslid voor het CDA in Eindhoven.
Gemeenteraadswerk is niet iets wat je er tussendoor bij doet en ook geen middel om jezelf en je familie te verrijken