Ingezonden brieven

Luister nou eens naar geluiden uit jeugdzorg zelf

Dit zijn de ingezonden lezersbrieven van dinsdag 9 maart.

Brief van de dag: wees dit keer niet doof voor de praktijk

Jeugdzorgwerkers demonstreren in september 2019. Beeld ANP
Jeugdzorgwerkers demonstreren in september 2019.Beeld ANP

In aansluiting op het stuk van Astrid Rotering en Arina Kruithof over de alarmerende situatie in de jeugdbescherming (O&D, 5 maart) constateer ik dat dit alsmaar gericht blijft aan dovemansoren. De politiek wil het niet horen en weet het beter.

Zelf kom ik uit een tijd dat het nog redelijk goed georganiseerd was. De gemeente verantwoordelijk voor een goed netwerk van preventieve voorzieningen. De provincie verantwoordelijk voor jeugdzorg en duidelijke taken bij de landelijke overheid. Zeker niet optimaal allemaal, maar goed te repareren binnen de bestaande situatie.

Maar dat kon beter, zei men, door de verantwoordelijkheid bij de gemeente te leggen. Ondanks hevige protesten ging deze kostbare, nutteloze ingreep gewoon door natuurlijk, met de nodige bezuinigingen. En dat hebben we geweten.

Ik snap dat we niet teruggaan naar de tijd die ik nu misschien romantiseer, maar luister voor één keer goed naar de mensen in de praktijk. Een stelsel met één verantwoordelijke, Rijk of gemeente, en stoppen met de marktwerking. Daaraan zou ik willen toevoegen: goede voorzieningen gericht op preventie (sociaal-cultureel werk/ jeugd- en jongerenwerk) op lokaal niveau.

Rein Constant, oud-directeur K2, Brabants Kenniscentrum Jeugd, Eindhoven

Gezond tarief

Picnic steunt het plan van Dirk om de btw op groente en fruit te verlagen van 9 naar 6 procent (Economie, 6 maart). Een slecht plan, omdat de complexiteit met een derde btw-tarief toeneemt, omdat de verlaging te gering is om effect te sorteren en omdat de financiële dekking ontbreekt.

Ik stel voor om alle ongezonde voeding in het hoge btw-tarief van 21 procent onder te brengen, en alle gezonde voeding – dat is veel meer dan alleen groente en fruit – vrij te stellen van btw. Het tarief van 9 procent verdwijnt dan voor goederen en geldt alleen nog voor een aantal diensten. Het effect zal veel groter zijn dan van het andere voorstel.

Pieter Markus, Geldrop

Partij 38

Als er 37 partijen op een kieslijst staan, wijst dat op een tekort aan de bereidheid en vaardigheid om te discussiëren en te onderhandelen. Of het nu bínnen een bestaande partij is of tússen partijen: je zult altijd moeten praten, luisteren en onderhandelen, en je zult jouw persoonlijke ideaal (tijdelijk) moeten opschorten. Dit is een eindeloze cirkel en als je niet bereid bent die logica te volgen, zal ook (jouw stem op) partij nummer 37 (of je eigen partijnummer 38) tot teleurstelling en frustratie leiden.

Nynke Kloppenburg, Garmerwolde

Vertaling

Lieve Marieke Lucas Rijneveld, wat gun ik het Amanda Gorman dat ze een mooie vertaling krijgt van jouw gedicht! Maar ja, wie zou dat dan moeten vertalen?...

Anneke van der Heijden, Strijen

Vaderlast

Het zou, met de moderne mogelijkheden voor vaderschapsvaststelling, geen enkel probleem hoeven zijn om de gevolgen van onbeschermde seks op beide partijen te verhalen.

Wanneer er voor de man/jongen wettelijke consequenties komen bij een ongewenste zwangerschap zal deze misschien zelf wat beter zorgen voor anticonceptie (O&D, 8 maart).

Denk daarbij aan financiële en praktische consequenties in de vorm van een bijdrage in de kosten in geval van een abortus of wettelijke erkenning van een kind. Dit heeft dan natuurlijk wel als gevolg dat de moeder ook de plicht heeft het vaderschap te erkennen.

Tielke Engels, Tilburg

Vrouwenhaat

Er wordt mij als man gevraagd stelling te nemen tegen de sociale­mediabagger die ‘publieke’ vrouwen (Sigrid Kaag en vele anderen) over zich heen krijgen.

Bij deze dan, in de krant. Ik doe dat niet via de gewraakte kanalen waarover ze terecht klagen, omdat ik alleen de ‘normale’ kanalen, zoals radio, televisie en diverse kranten, volg. Zouden zij misschien ook moeten doen, dat is een stuk rustiger en hopelijk sterft de modderstroom zo vanzelf uit.

De overheid zou deze meestal anonieme modderstromen eens vaker moeten onderzoeken en dan de betreffende onverlaten ter verantwoording roepen (een publieke taakstraf lijkt mij wel wat).

Bert Lont, Nieuwe Niedorp

De tuinman en de Dood

Met al die routekaarten met maatregelen, die telkens veranderen, moet ik de laatste tijd steeds denken aan een oud Arabisch verhaal, dat over een jonge tuinman gaat.

Deze tuinman vertelt zijn meester dat hij de Dood heeft gezien en daarom vlucht hij naar Isfahan, een dorpje uren rijden verderop. ’s Middags vraagt die meester aan de Dood waarom hij zijn tuinman bedreigde. Het was geen bedreiging, zegt de Dood. Het was meer dat hij verbaasd was, dat hij de tuinman hier aan het werk zag terwijl hij hem ’s avonds moest halen in Isfahan.

De Dood komt je halen op het moment dat het de bedoeling is, er is geen ontsnappen aan. Je hoeft hem niet op te zoeken, hij komt jou halen. Misschien goed als we met dit gegeven leren leven. Er wordt ook wel gezegd dat Doodsangst eigenlijk Levensangst is.

Henriëtte Maas, Alkmaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden