columnBert Wagendorp

Luister naar experts in plaats van hobby-virologen en andere vage types vol corona-opvattingen

Bert Wagendorp artikel columnBeeld .

De vraag of Nederland wel genoeg doet om de corona-epidemie in te perken verspreidt zich nog een stuk sneller dan het coronavirus zelf. Meestal geven degenen die hem stellen er zelf meteen het ferme antwoord bij: nee, in de verste verte niet. Het is een schande en we tonen ons weer eens wereldkampioen kop in het zand. Die typisch Hollandse nonchalance. In China en Italië, daar weten ze tenminste van aanpakken!

Stellen we ons niet veel te slap op?

Dat was toevallig precies de vraag die onze tijdelijke chef-corona Maarten Keulemans voorlegde aan Jaap van Dissel, hoogleraar infectieziekten in Leiden en directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM. Misschien ben ik naïef, maar uit zo’n cv leid ik af dat Jaap van Dissel wel iets van infectieziekten zal weten.

Maar daar zijn dus in de beeldvorming rond onze corona-aanpak gerede twijfels over gerezen.

Keulemans wees in het stuk op een verhaal in ‘een Ierse krant’ waarin stond dat we het virus hier vrij baan geven. Als ze zulke dingen over je beginnen te schrijven, in een Ierse krant nog wel, sta je er internationaal slecht op en wordt het misschien tijd om Jaap van Dissel te ontslaan.

‘Hoe het valse Hollandse veiligheidsgevoel het coronavirus hielp verspreiden’, stond er boven het stuk in The Irish Times. Een niet te bewijzen bewering, maar daar malen ze niet om, in een Ierse krant.

Als ze ons in het buitenland prijzen lopen we de polonaise van vreugde, maar komt er kritiek, dan zijn we meteen overstuur en komt onze neiging tot zelfgeseling weer boven. Ik hoop er al jaren op dat we dat calimerocomplex een keer van ons afschudden, maar een stukje in The Irish Times is genoeg om het weer tot leven te wekken.

In China is het zelfvertrouwen hersteld en daarom komen de Chinezen ons nu vertellen hoe we het moeten aanpakken: net zoals zij. Ik zou daarop het volgende willen antwoorden: 1. Nederland is meer een Chinese stad dan een land als China; 2. Nederland is een democratie en geen dictatuur; 3. Hou verdomme eerst maar eens op met de vleermuisconsumptie voor je ons komt adviseren. Italië zal straks ook wel met adviezen komen. Niet naar luisteren, Ira Helsloot van de Radboud Universiteit zei het al: ‘Italië is ongelooflijk dom bezig.’ Die komen straks in Brussel de hand weer ophouden om hun vernietigde economie te redden.

In eigen land hebben verschillende politici zich tegen de Van Dissel-aanpak gekeerd, vooral van populistische zijde. De harde boodschap is nu eenmaal gemakkelijker te verkopen dan de genuanceerde.

Een zekere Ammer Baidjoe twitterde: ‘Deze mondiale expert vindt dat we er in Nederland veel te luchtig over doen.’ Zijn tweet haalde de krant. Ik hoor niemand luchtig doen, maar dat doet er niet toe. De perceptie is dat we er hier luchtig over doen en dat ze er in Hongkong niet luchtig over doen en dat dat een stuk beter is.

Jaap van Dissel antwoordde op alle onzin dat hij advies geeft ‘op basis van wetenschap’. Dat lijkt me uitstekend. Ik ben het eens met premier Rutte, dat we ons moeten laten leiden door experts en niet door hobby-virologen en andere vage types die bij Op1 en Jinek hun niet door enige kennis gehinderde corona-opvattingen komen uitventen.

Waar sentiment, onderbuik en electorale motieven boven wetenschap gaan, is de weg naar beneden ingeslagen.

Het valt niet uit te sluiten, dat de Van Dissel-aanpak over een jaar wereldwijd als maatgevend zal worden gezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden