CommentaarArbeidsmigratie

Lucratieve markt voor smokkelaars blijft zolang legale routes ontbreken

Het asielsysteem raakt verstopt door oneigenlijke arbeidsmigranten. Legale routes bieden een oplossing.

Arbeidsmigranten die verblijven nabij het vliegveld Weeze in Duitsland.

D66 gooide vorige week een bom in de politieke arena met een plan arbeidsmigratie te versoepelen. Het voorstel werd door rechtse partijen direct als ‘knettergek’, ‘naïef’ en ‘levensgevaarlijk’ naar de prullenbank verwezen. Maak eerst een eind aan illegale migratie, aldus de coalitie.

Juist deze wens is naïef. Om illegale migratie te beëindigen moeten er legale routes komen voor zowel vluchtelingen als arbeidsmigranten. Zolang die er niet zijn, blijft er een lucratieve markt voor smokkelaars. Zowel in Den Haag als in Brussel wordt elke poging tot een duurzaam migratiebeleid dat voorziet in deze legale routes, echter getorpedeerd door de vrees voor xenofobe kiezers.

Het voorstel van D66 is een welkome poging die impasse te doorbreken en gaat bovendien uit van een behoefte. In Nederland staan bijna 300 duizend vacatures open. Vanwege de vergrijzing zal de vraag naar personeel alleen maar toenemen. Om hierin te voorzien moet de verkramping over het thema migratie worden losgelaten en nuchter naar de feiten worden gekeken.

Van de 100 duizend nieuwkomers per jaar komt driekwart zonder problemen binnen als kenniswerker, student of in het kader van gezinsvorming. De groep van 30 duizend asielzoekers waar het in het overspannen migratiedebat om draait, wordt ernstig vervuild door arbeidsmigranten die geen andere manier zien Europa binnen te komen dan zich voor te doen als vluchteling.

Juist deze groep van afgewezen asielzoekers zorgt voor sociale problemen, overbelasting van het asielsysteem en stelt de Europese lidstaten voor de onmogelijke opgave ze terug te sturen naar het land van herkomst. De logische oplossing is dus om ook legale wegen te openen voor deze lagergeschoolde arbeidsmigranten. Spanje heeft hiervoor al veelbelovende afspraken gemaakt met Marokko. In ruil voor seizoensarbeid en werkervaringsplaatsen neemt Marokko illegale migranten terug en houdt de bootjes tegen.

Dit model van wederdiensten gaat uit van migratie als gegeven en dient de basis te zijn voor elk toekomstbestendig migratiebeleid. Groot voordeel van circulaire migratie is bovendien dat landen van herkomst profiteren, waarmee de drang tot emigreren op den duur zal afnemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden