Luchtgevecht in Brussel

De luchtvaart moet betalen voor zijn CO2-uitstoot. De Europese Commissie doet er goed aan voet bij stuk te houden.

De lobby van de luchtvaartsector draait op volle toeren: de kosten van de eigen CO2-uitstoot moeten tot nul worden teruggebracht. Doelwit is de Europese Commissie, die zou moeten inbinden met haar handelssysteem in CO2-certificaten. Brussel doet er goed aan voet bij stuk te houden.

Vanaf volgend jaar moeten luchtvaartbedrijven als Air France- KLM serieus gaan betalen voor hun aandeel in de opwarming van de aarde. Afhankelijk van de berekeningswijze is de luchtvaart goed voor 2 tot 4 procent van de 'menselijke' uitstoot. Gezien de groeiprognoses van de sector kan dat flink oplopen, tot wel 15 procent in 2050. Dat de sector een prijs betaalt voor zijn emissies is niet meer dan normaal.

Tot voor kort leek de luchtvaart daar ook wel toe bereid - in het KLM-jaarverslag wordt het ETS, zoals het Europese handelssysteem is gedoopt, nog aangeduid als een 'nuttig, financieel instrument'. Maar een reeks tegenvallers, waaronder hogere olieprijzen en de onrust in het Midden-Oosten, heeft tot een spectaculaire winstdaling geleid. Dit jaar verdienen luchtvaartmaatschappijen 2,7 miljard euro, 78 procent minder dan een jaar eerder. Het ETS gaat hen volgend jaar 1,1 miljard euro kosten, oftewel 40 procent van de jaarwinst.

Dat de luchtvaartmaatschappijen piepen, is dan ook wel begrijpelijk. Maar het blijft opportunistisch. De Europese Commissie hoeft dan ook niet op haar systeem terug te komen, zolang alle maatschappijen gelijkelijk worden belast voor hun Europese vluchten. De Commissie moet dan ook oppassen met een aparte regeling voor Chinese luchtvaartmaatschappijen, waarvan nu sprake lijkt. Dat zou afbreuk doen aan het vereiste van een gelijk speelveld.

Idealiter zou een mondiale instantie deze CO2-uitstoot in rekening moeten brengen. Bij gebrek daaraan is het goed dat de Europese Unie een voortrekkersrol vervult. Dat moet ze blijven doen, in weerwil van alle tegenwind.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden