Lezersbrieven25 januari

Lotgenoot Poetin, help het atomair conflict oplossen

De ingezonden lezersbrieven van maandag 25 januari

Redactie
Albert (Ab) Gietelink krijgt van de Russische ambassadeur Aleksander Sjoelgin in augustus 2019 een onderscheiding opgespeld. Beeld Hollandse Hoogte
Albert (Ab) Gietelink krijgt van de Russische ambassadeur Aleksander Sjoelgin in augustus 2019 een onderscheiding opgespeld.Beeld Hollandse Hoogte

Brief van de dag

Geachte president Poetin, lotgenoot, sinds begin 2019 heb ik u enige brieven geschreven. Ik heb als puber in de oorlogsjaren een bescheiden rol gehad in het verzet tegen Nazi-Duitsland. Als 93-jarige ben ik nog steeds begaan met de verschrikkingen van die oorlog. Ik noem u lotgenoot omdat wij, 75 jaar na de overwinning op Hitler-Duitsland, nog steeds in een soort van Koude Oorlog leven met Rusland. Dat land heeft duidelijk de hoofdrol gehad in de overwinning en heeft het meest van de oorlog geleden. We lopen nu beiderzijds het risico van een waanzinnige atoomoorlog en geven enorm veel geld uit aan bewapening, ten koste van welvaart en welzijn van onze burgers. In dat verband zijn de president van Rusland en een hoogbejaarde burger van een klein land in West-Europa: lotgenoten.

Ik ben er trots op dat ik, naast een ridderorde van ons koningshuis, in 2019 een Russische onderscheiding mocht ontvangen. De laatste wegens mijn pogingen om tot betere betrekkingen te komen tussen Oost en West. Die onderscheiding, met ruime aandacht in de media, heeft mij voor- en tegenstanders opgeleverd. Ik betreur dit niet al te zeer. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in Nederland. Binnen diverse organisaties zijn leden die een betere relatie met Rusland voorstaan. Anderen zijn daar terughoudend in.

In het 75-jarig jubileumjaar zijn die betrekkingen niet echt verbeterd. Ik wens U van harte toe dat dit in 2021 zal gebeuren. De angst voor het coronavirus heeft momenteel de angst voor een atomair conflict vervangen. Het heeft tot enorme extra overheidsuitgaven geleid. Maar de bewapeningskosten zijn niet verminderd. En het aantal dodelijke slachtoffers van het virus is maar een fractie van dat van atoombommen.

U bent geen wonderdokter, maar behoort tot de zeer weinige internationale politici met kansen om de kwaal te bestrijden. Die kansen liggen in het verlengde van de woorden waarmee u onlangs de nieuwe president van het grote NAVO-land , de Verenigde Staten, hebt gefeliciteerd: ‘Rusland en de V.S. die samen verantwoordelijkheid dragen voor wereldwijde veiligheid en stabiliteit, kunnen ondanks hun verschillen de problemen en uitdagingen van de wereld oplossen’.

Het zou een zegen zijn voor de wereld als u de geschiedenis zou ingaan als een Russisch staatsman, die naast zijn verdiensten voor het saneren van een chaotische binnenlandse periode, ook de buitenlandse betrekkingen gaandeweg had weten te verbeteren. Daartoe zijn concessies onvermijdelijk. Maar uw sterke binnenlandse positie maakt compromissen mogelijk. Het Westen zal water bij de wijn moeten doen en u water bij de wodka! Laten wij drinken op een beter 2021. Proost!

Albert Gietelink, Almelo

Ria Beckers

Ik herinner me de verkiezingen van 1977 nog goed. ‘We’ zaten in het kabinet-Den Uyl. Nooit vergeet ik hoe Ria Beckers (PPR), als eerste vrouwelijke lijsttrekker van Nederland, op haar uiterlijk en gezinsleven werd beoordeeld. Zaken die er bij een mannelijke lijsttrekker weinig toedoen. Bij Ria gebeurde het omgekeerde. Als vrouw werd ze aangevallen op haar (gebrek aan vrouwelijke) uitstraling en haar leven als werkende moeder. Zelfs in haar eigen partij werd ze om haar ‘serieuze’ uiterlijk veroordeeld.

Dat de Politieke Partij Radicalen zo naar de vorm keek in plaats van de inhoud, maakte me een illusie armer. Ik hou nu mijn hart vast voor Ploumen, Kaag, Ouwehand, Simons, Marijnissen, Den Haan en Van Kooten-Arissen.

Dick Witte, Tilburg

Overheidsbankier

Het is voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire een wrang bericht: ING wordt weer huisbankier van de overheid. Een nergens op gebaseerd vermoeden van fraude is aanleiding om mensen jarenlang hard aan te pakken, bewezen fraude door een bank, die van de overheid een honderden miljoenen grote boete heeft gehad en waar het OM een strafrechtelijk onderzoek is begonnen, wordt beloond met het toevertrouwen van de rijksfinanciën. De reden: ING heeft de aanbesteding gewonnen, aldus minister Hoekstra, die als CDA-leider aankondigde te willen afrekenen met tien jaar VVD-bewind. Dus bewezen en bestrafte fraude is geen reden bedrijven uit te sluiten van een aanbesteding bij de overheid. Bijzonder.

Rene Wijne, Rijswijk

Urk

Rellen wederom in Urk. Oplossing? Een K ervoor.

Guido Nafzger, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden