VerslaggeverscolumnMargriet Oostveen in Utrecht

Lockdown met lijstjes – een klein ABC tegen beter weten in

null Beeld
Margriet Oostveen

Sigrid Kaag vertelde bij Linda de Mol dat ze lijstjes maakt. Herkenbaar! Met lijstjes houden wij controlfreaks grip op de wereld, vooral tijdens crises. Voor alle gemiddeld getroffenen in lockdown daarom vandaag een beredeneerde selectie uit mijn eigen, vele lijstjes. Noem het gerust een beetje sturing. Dit onder het motto ‘Leuk in lockdown: een klein ABC tegen beter weten in’.

Amelisweerd (Lijstje ‘Buiten’) Ja, wandel deze lockdown ook eens door Amelisweerd, het enige stukje bos van de stad Utrecht. Waar minister Cora van Nieuwenhuizen niettemin honderden oude bomen wil kappen om de A27 zinloos te verbreden. Met je stikstof. Wie ver woont mag gerust per auto komen, daar houdt de minister van. Ga vroeg, rustig en coronaproof. Haal meeneemkoffie en taart bij De Veldkeuken.

Bloemen (Lijstje ‘Zaterdag’) Volstrekt niet op bloemen bezuinigen tijdens lockdowns. Of wacht:

Check (Lijstje ‘Check’) Check nogmaals het overzicht ‘Coronavirus: Overzicht ‘Nederland in lockdown’ op Rijksoverheid.nl. Niet opgeven.

Drugs (Lijstje ‘Voornemens’) Gebruikte ik maar drugs. Maar daar ben ik te burgerlijk voor. Zie dit ABC.

Epictetus (Lijstje ‘Instagram-accounts’) Voorvader der stoïcijnen, die weer hot zijn, inclusief eigen Instagram-account (@Dailystoic). ‘Je bent pas geraakt op het moment dat je gelooft te zijn geraakt’, aldus Epictetus, die het aldus van slaaf tot vrije secretaris van keizer Nero schopte. Komt men ook een gemiddelde quarantaine wel mee door. (Al blijft Seneca favoriet: ‘Het beste middel tegen woede is vertraging.’)

Familiefilmpjes (Lijstje ‘Zoeken’) Dit is het moment om ergens die usb-stick op te graven waar u ooit zo daadkrachtig driehonderd uur aan oude familiefilmpjes op hebt laten zetten. En die dan met weerspannige tieners bekijken. Veel plezier!

Goede voornemens (Lijstje ‘Nieuwe goede voornemens’) Ik hou erg van goede voornemens. Ik maak dan ook ieder jaar een nieuw lijstje, inclusief goede voornemens in uitvoering van het lijstje ‘Oude Goede Voornemens’. Zoals ‘Niet drinken op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, zondag’ en ‘Geen meningen twitteren’. Voor een gevoel van prestatie, juist nu.

Hadden Moeten Hebben (Lijstje ‘Onthouden’) Mijn vader hield bij leven een kasboekje bij en toen de hypotheekrente in 1981 door de oliecrisis tot ruim 12 procent steeg (ja jongelui), bedacht hij de rubriek ‘Hadden Moeten Hebben’ voor wat we maandelijks ernstig tekort kwamen. En daar kon hij, bleek van de geldzorgen, dan toch om lachen.

Jort Kelder (Lijstje ‘Columns, negeren’) Negeren dus.

Klusjes (Lijstje ‘Indien tijd’) Bandenspanning controleren. Rookmelder checken. Keukenkastjes uitmesten.

Lezen (Lijstje ‘Goeieboeken’) Geschikt voor lockdowns: Liever dier dan mens van Pieter van Os. Jonathan Franzens The Discomfort Zone. De nieuwe bloemlezing van Renate Rubinstein (bladeren mag, bondigheid was niet haar fort). Corpus Delicti van Juli Zeh. En David Sedaris: Calypso.

Lees een goed boek tijdens de lockdown.  Beeld Margriet Oostveen
Lees een goed boek tijdens de lockdown.Beeld Margriet Oostveen

Moderna (Lijstje ‘In agenda’) Volgens de laatste voorspellingen goedgekeurd op 12 januari. Hoera!

Nachtrust (‘Nieuwe Goede Voornemens’) Goed voor alles. Een prima tijd om bij te slapen, uitstekend ook voor het immuunsysteem. Als het lukt dan, hè.

Pfizer (‘In agenda’) Groen licht verwacht op 21 december. Hoera!

Quarantaine (‘In Agenda’) Nooit was de letter Q zo makkelijk. Hoera!

Rituals (‘Verlanglijstje’) Die oranje, voor onder de douche. Maar nu iedereen hem heeft gekocht hoeft het al eigenlijk niet meer.

null Beeld Margriet Oostveen
Beeld Margriet Oostveen

Stappenteller (‘Kilometers’) De eerste lockdown ben ik tienduizend stappen per dag gaan lopen, uiteindelijk honderd dagen achter elkaar. Honderd dagen tienduizend stappen, dat is 750 kilometer. Dat is lopen naar Parijs en bijna terug. Dat is anderhalf keer het Pieterpad. Dat is ‘fuck Corona’, maar dan netjes. Deze lockdown begint kortom een nieuwe ronde.

Honderd dagen lang 10.000 stappen per dag komt neer op een totale afstand van 750 km.  Beeld Margriet Oostveen
Honderd dagen lang 10.000 stappen per dag komt neer op een totale afstand van 750 km.Beeld Margriet Oostveen

Twitteren (‘Minder’) Minder is altijd beter, maar lukt soms even niet. Volg dan vooral het kritisch-ironisch jaaroverzicht #hetjaarinstukjesvanscreenshots van @j_postma

Watergate (‘Verlanglijstje’) We moeten het nog gaan spelen, maar ik heb hoge verwachtingen van ons net aangeschafte bordspel ‘Watergate’, waarbij Nixons adviseur het opneemt tegen de eindredacteur van een krant.

Zomervakantie regelen (‘Kerstvakantie’) Gewoon alvast doen, dan hebt u iets om naar uit te kijken. Zie Stoïcijnen, Moderna, Pfizer. Let wel even op de annuleringsvoorwaarden. Prettige kerstdagen, tot over twee weken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden