opinie op zondag

‘Lock him up!’ zou de verkiezingsleus van de Democraten kunnen zijn

Ongevraagde post krijgen van Pete Hoekstra, Trumps ambassadeur in Nederland, doet columnist Thomas von der Dunk smullen van leugens en nepnieuws.

Thomas von der Dunk
President Donald Trump.
 Beeld Photo News
President Donald Trump.Beeld Photo News

Afgelopen maand heb ik een unieke ervaring opgedaan. Hoe hij aan mijn mailadres gekomen is, weet ik niet, maar voor het eerst van mijn leven ontving ik een bericht van de vertegenwoordiger van een massaleugenaar. Het werd door de Amerikaanse ambassadeur zelf aangekondigd als de eerste editie van een ‘Newsletter’, en inderdaad volgde veertien dagen later een tweede. Is dit de wanhopige poging van iemand die door niemand meer serieus wordt genomen om te redden wat er nog te redden valt?

Het waren nietszeggende berichtjes zonder veel inhoud, en dat lijkt mij heel verstandig. Zodra Pete Hoekstra iets inhoudelijks te berde poogt te brengen, gaat het namelijk mis. Spreekt hij de waarheid, dan wordt hij door Trump ontslagen. Spreekt hij als Trump, dan moet hij binnen een week meer onzin debiteren dan een oprecht christen voor een heel mensenleven aan de hemelpoort zou kunnen verantwoorden. Of zouden juist sommige ultraconservatieve gelovigen menen dat enig met bijbelcitaten gelardeerd vroom gekwezel dan voor Petrus afdoende is om hun leugenachtige bestaan door de vingers te zien? De ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie, Pompeo en Barr, kunnen er immers ook wat van.

Zeker als het over corona gaat. Trumps afgezant moest er kennelijk toch wat over kwijt. ‘The United States continues to be a global leader in health and humanitarian assistance in fighting the COVID-19 pandemic.’

Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland. Beeld ANP
Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland.Beeld ANP

Bleekwater

Het is goed dat hij er ons op wijst, want we kregen - met een president die de geldkraan voor de WHO dichtdraait, het slikken van bleekwater aanbeveelt, beademingsapparaten alleen aan bevriende gouverneurs poogt uit te delen, en elke medische expert die hem tegenspreekt de laan uitstuurt - niet echt die indruk. De bewoner van het Witte Huis valt dezer dagen vooral op als wereldleider in het aanwakkeren van een burgeroorlog in eigen land.

Hoekstra’s eigen bijdrage aan de bestrijding van het virus mag er overigens ook zijn. Hij schijnt een genoeglijk onderonsje te hebben gehad met de briljante complotdenker Robert Jensen, om samen op zoek te gaan naar ‘de waarheid omtrent corona en China’. Het zal aan mij liggen dat ik nog nooit van Robert Jensen had gehoord, maar inderdaad: die is compleet gestoord. Raadpleging van Ybeltje Berckmoes, het kruidenvrouwtje van Zalk en enige getalenteerde wichelroedelopers volgt binnenkort.

Zijn chef, de eveneens zwaar-gelovige Pompeo kan al met een stalen gezicht binnen één minuut verkondigen dat er overdonderend bewijs is dat het virus in een Chinees laboratorium is gefabriceerd én dat de inlichtingendiensten die dit met klem tegenspreken, gelijk hebben, dus Hoekstra kan niet achterblijven.

Zijn introductie in Den Haag drie jaar geleden was al in stijl: met het verkondigen dat Nederland in brand staat. Ik zou zeggen: kijk naar je eigen. Excuses kwamen er nooit. Spijt had hij niet over de inhoud, alleen over de ophef - het soort diplomatenspijt zoals recent ook door die andere Hoekstra betoond werd, ons aller Wopke. Het draagt een pak, maar is een zak. Je krijgt medelijden met de vaste ambassademedewerkers die onder zo’n idioot moeten dienen.

Grotere idioot

Voor het feit dat Pete Hoekstra zelf een nog veel grotere idioot dient, geldt dat minder. Anders dan in Europa worden Amerikaanse ambassadeurs namelijk niet op deskundigheid, maar op partijtrouw uitgezocht, en dat heeft ons al eerder de nodige minkukels opgeleverd. Waar Europese diplomaten dus wel eens contre coeur leugens moeten verkondigen, waar ze zelf niet achterstaan, is Hoekstra leugenaar uit overtuiging. Dat was al zo bij Irak.

Geert Mak zei 5 april in Buitenhof dat Amerika in feite met twee virussen kampte: met corona en met Fox News. Zijn analyse was onvolledig. Het zijn er vier: hij vergat Trump en de Republikeinse partij die al diens leugens slikt. Voor zover dat nog mogelijk was, heeft Trump zijn masker nu volledig laten vallen. Om zijn totale incompetentie te verhullen, verspreidt hij complottheorieën, hitst hij zijn achterban op tegen kritische journalisten en Democratische gouverneurs, suggereert hij een ‘Obamagate’ en beschuldigt hij critici van moord. Zijn diepste racistische drijfveer is dat hij ooit door een zwarte president op zijn nummer is gezet.

Dat hij het afgelopen week presteerde om een vreedzame demonstratie uiteen te laten slaan om met een bijbel voor een beschadigde kerk te kunnen gaan zwaaien - tot woede ook van de bisschop - illustreert opnieuw dat hij een gewetenloze ploert is die over lijken gaat om de macht te behouden. Zoals een politiecommissaris hem terecht wees: ‘Als U niets constructiefs te zeggen hebt, houd dan uw mond’.

Het is dramatisch dat de Democraten tegenover deze politieke crimineel niets beters in stelling weten te brengen dan de brave bejaarde Biden. Het is een oude fout van links te denken dat je het Kwaad puur met nette argumenten verslaat. Als corrupte autocraat beschouwt Trump het presidentschap als privé-bezit, waarbij hij staatsgoederen misbruikt om gunsten uit te delen. Aan onafhankelijke rechters heeft hij geen boodschap; op wie hem tegenwerkt neemt hij wraak. Eigenlijk zou de verkiezingsleuze van de Democraten slechts drie woorden hoeven te tellen: Lock him Up! Of dat een gevangenis of een gesticht moet zijn, laat ik nog even open.

Zélf ben ik natuurlijk vooral zeer benieuwd of ik nog nieuwe nieuwsberichtjes van Pete over het grandioze Amerikaanse wereldleiderschap in coronatijden krijg. Ik ben van nepnieuws namelijk vanouds een gigantisch fan.

Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden