Links wil Wilders niet op zijn daden beoordelen

‘Linkse gedachtenpolitie’ is grotere bedreiging voor rechtsstaat dan Wilders.

Mat Herben

Nog voordat er een regeerakkoord is en nog voordat Geert Wilders ook maar één zin heeft uitgesproken in New York, heeft ‘progressief’ Nederland zijn oordeel al klaar.

Het gaat immers niet om de inhoud en zelfs niet om Geert Wilders. Ten diepste gaat het om het behoud van macht, om teleurstelling dat links buitenspel staat.

Marcuse
Oude tijden zullen herleven, want linkse activisten zijn zelden origineel. De hoogtijdagen van het actiewezen waren de jaren 1968 (Parijs) tot 1985 (demonstraties tegen de NAVO).

De toegepaste methoden leunden sterk op het gedachtengoed van de marxist Herbert Marcuse, die het kapitalisme en de parlementaire democratie afwees vanwege hun vermeende ‘repressieve’ karakter. Hij legitimeerde ‘directe actie’ en het beknotten van de vrijheid van meningsuiting, als die werd gebruikt om ‘rechtse’ gedachten te verspreiden.

De huidige polarisatie vindt haar wortels in die periode. Een generatie socialisten leerde feiten ondergeschikt te maken aan principes. Veel misbaar maken over uitspraken die uit hun verband zijn getrokken, of zelfs nooit zijn gedaan, is het eerste opstapje naar demonisering van de tegenstander.

Bedevaart
Het meest gebruikte trucje is de zaak omdraaien. Terwijl het communisme in al zijn gedaanten de trekken vertoonde van een militaire dictatuur die aanzette tot haat, werden verdedigers van het vrije Westen beticht van het hebben van een ‘vijandbeeld’.

Dergelijke lariekoek ging er grif in bij linkse christenen, die en masse op bedevaart gingen naar Cuba en de DDR. De ‘fellow travellers’ van toen, al door Lenin ‘nuttige idioten’ genoemd, hebben het communisme ingeruild voor de islam.

De fictieve ‘mir’ (vrede) van het communisme geldt nu voor de islam. En zoals destijds democraten ten onrechte een ‘vijandbeeld’ zouden hebben gehad van het communisme, zo word je thans van ‘islamofobie’ beticht als je wijst op het inherent gewelddadige karakter van de islam.

Totalitair
In de ogen van veel moslims is de democratische rechtsstaat een verdorven systeem dat de islam zijn superioriteit ontzegt, ongelovigheid bevordert en dus met geweld mag worden bestreden.

De aantrekkingskracht van deze theorie op linkse intellectuelen die zijn geïnfecteerd met het overeenkomende Marcuse-virus, mag duidelijk zijn. Bovendien hebben links en de islam de Verenigde Staten als gemeenschappelijke vijand, dat schept een band.

En dus, conform het beproefde omkeringsprincipe, wordt nu Geert Wilders omschreven als een bedreiging voor de rechtsstaat. Terwijl Wilders tijdens de jongste verkiezingscampagne duidelijk heeft gezegd: ‘Ik heb niets tegen moslims. Als moslims zich aan de wet houden, hebben zij dezelfde rechten als u en ik.’

Volgens zijn tegenstanders kan geen onderscheid worden gemaakt tussen de islam en individuele moslims. Als je de islam afwijst, zou je ook individuele moslims afwijzen.

Deze onzinnige, totalitaire redenering is de kern van de vervolging van Geert Wilders. De communistische heilstaat heeft nergens bestaan. De islamitische heilstaat bestaat evenmin. Op de index van landen met de gelukkigste bevolking scoort het vrije Westen hoog en de islamitische wereld onveranderlijk laag.

Hamas
Kern van kritiek is dat het schandalig is dat het CDA de PVV gedoogt, maar het gedoogakkoord beoogt precies het omgekeerde. Wilders belooft de regering te gedogen, een regering die geen stap verder zal zetten dan het programma van CDA en VVD mogelijk maakt.

De regering mag en zal zich distantiëren van ongenuanceerde uitspraken van Wilders, die immers geen deel uitmaakt van de regering.

Zoals de regering zich ook distantieert van de SP als die een demonstratie steunt waar wordt gescandeerd: ‘Hamas, alle joden aan het gas’. Toch zijn er in het parlement heel wat moties aangenomen met steun van de SP. De regering heeft immers tot taak een ‘vruchtbare samenwerking met het parlement’ na te streven.

Gedachtenpolitie
Het is ridicuul dat een regering zich niet zou mogen laten steunen door andersdenkenden. Geldt ‘de boel bij elkaar houden’ alleen voor gelijkgestemden? Uiteraard moet het minderheidskabinet kritisch op zijn daden worden beoordeeld. Je kunt ook voorwaarden vooraf stellen. Maar hoe kun je een regeerakkoord-in-wording verwerpen?

Nadenken mag. Aan de basis van onze rechtsstaat staat de vrijheid van geweten, zoals bepleit door Willem van Oranje. De linkse gedachtenpolitie die nu rondwaart, is wellicht de enige serieuze bedreiging van onze rechtsstaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden