De flexibele opiniemakerThomas Hogeling

Lijstjes veroordelen ons tot voorspelbare keuzen van acceptabel niveau

null Beeld

De flexibele opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: het is helemaal geen tijd voor lijstjes.

Thomas Hogeling

Het is december en dat betekent dat media ons weer wijsmaken dat het tijd is voor lijstjes. Zoals elk jaar worden de beste televisieprogramma’s, reclames, podcasts, sportprestaties en muziek keurig gerangschikt van goed naar beter naar best.

Volgens de zichzelf constant herhalende presentatoren van de Top 2000 is het fijne van lijstjes dat we het er zo lekker over oneens kunnen zijn. Het roept steevast verontwaardiging op: ‘Danny Vera beter dan Queen? Really, Nederland?’ De verleiding je in de discussie te mengen is groot en dat weten redacties, tel daarbij op dat een lijstje nauwelijks is te negeren zonder even de nummer één te checken en je hebt ladingen clicks.

Maar kritiek op de samenstelling van de lijstjes is voor amateuropiniemakers. Een professionele opiniemaker zoals ik veegt de vloer aan met de lijstjes zelf.

Die lijstjes zijn namelijk typerend voor de neoliberale hel waarin wij millennials terechtkwamen toen onze moeders ons op aarde hebben gezet. Een hel waarin persoonlijke voorkeur niets meer is dan iets wat je in een algoritme smijt. Een hel waarin iets pas bestaansrecht heeft als genoeg mensen het leuk vinden.

De lijstjes zijn het droevige gevolg van een maatschappij waarin alles nut moet hebben. Tijd is geld, je laten verrassen is een te groot risico. We hebben toegang tot meer informatie dan ooit en toch kijken we allemaal naar dezelfde films, luisteren we naar dezelfde muziek en lezen we dezelfde boeken.

We consumeren wat overzichtelijke lijstjes ons aanraden. Het maakt van ons leven een Facebooktijdlijn waarin de gemene deler alles bepaalt. Iets doet er pas toe als genoeg anderen ook vinden dat het ertoe doet, dus mag het allemaal niet te afwijkend zijn. Alles wat tegen de haren in strijkt wordt eruit gefilterd. We zijn veroordeeld tot een opeenvolging van voorspelbare keuzen van acceptabel niveau.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden