Lijden door wat men vreest

Maandag presenteerde André Rouvoet zijn lang verbeide Gezinsnota. Zijn pièce de résistance als minister van Jeugd en Gezin.

de Haagse redactie


Sinds de aankondiging voorzag libertijns Nederland hel en verdoemenis voor alles wat geen standaard man-vrouw-gezin is. Want een steile, gereformeerde minister die een nota schrijft over gezinspolitiek, dat kan weinig goeds betekenen.

Ooit, in de jaren tachtig profileerde het CDA zich als gezinspartij door het gezin tot hoeksteen van de samenleving te bombarderen. Het homohuwelijk was toen nog een hersenschim van sektarische vooruitstrevers, homostellen met kinderen waren nog met een lampje te zoeken. En nu, twintig jaar later, zes jaar na de val van het tweede Paarse kabinet, komt een getuigenisminister met een kabinetsvisie op het gezin.

‘Spruitjeslucht’, vond D66-leider Alexander Pechtold tevoren al. Logisch, voor wie zich profileert als libertijnse voorvechter van een single-partij. Waarop Rouvoet snedig met onderkoelde humor repliceerde met: ‘Wat is er tegen spruitjes?’ Want dat is toch die gezonde oer-Nederlandse groente waarop spruitjesteler Henk Angenent de jongste Elfstedentocht (4 januari 1997) won?

Wie de nota leest, kan eigenlijk niet anders dan Rouvoet groot gelijk geven. De nota is noodzaak, en zijn beleid ook. Dat voorziet in een lacune. Over de manier waarop hij het vormgeeft, kun je twisten. Maar de feiten die Rouvoet aandracht, ligt dat anders. Dat echtscheidingen een schadelijke invloed hebben op kinderen, bijvoorbeeld. Dat wil niet zeggen dat er te gemakkelijk uit de echt gescheiden wordt. ‘Soms is het voor betrokkenen beter uit elkaar te gaan’, zegt Rouvoet zelf. Maar de overheid kan wel reddingsboeien aanreiken, zeker nu sociale netwerken uiteenvallen. Vroeger woonde familie om de hoek, en kon een gesprek met de buren al opluchten. Dat ligt nu minder voor de hand. Rouvoet kiest er nu voor om via Centra voor Jeugd en Gezin relaties in nood, van alle soorten en gezindten, de helpende hand te reiken. Wat hij doet, daar kun je over twisten. Dat er iets gebeurt daar kun je moeilijk op tegen zijn.

Al die libertijnen die zwarigheden voorzagen, kunnen de dichtregels ter harte nemen van Nicolaas Beets, die mijn vader plechtig placht te declameren: ‘Een mens lijdt dikwijls het meest, door het lijden dat hij vreest, doch dat nooit op zal dagen, zo heeft men meer te dragen, dan God te dragen geeft.’

Gijs Herderscheê

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden