De week van de hoofdredacteurPieter Klok

Liever tegenstanders met elkaar in gesprek brengen dan partij kiezen

Onze reisredacteur Noël van Bemmel staat boven op de camper langs de Carretera Austral in Chili. de Volkskrant gaat u wijzen op plekken die ten onrechte vaak over het hoofd worden gezien.Beeld Hilde Harshagen

Detourism

Vanaf deze zaterdag is de krant weer op volle sterkte. De vertrouwde bijlagen zijn terug en vanaf maandag ook de vertrouwde columnisten. Onder leiding van de nieuwe chef heeft het Magazine een lichte transformatie ondergaan, met nieuwe rubrieken en een nieuw uiterlijk. Artdirector Jaap Biemans heeft een aantal spannende nieuwe letters gevonden. Laat me vooral weten wat u ervan vindt.

Op vakantie ga ik graag op zoek naar plekken waar niemand anders komt. Of dat nu het dak van de Fiat-fabriek is, een wonderschone, maar lege camping, of een museum dat door ­iedereen vergeten is. Sinds kort weet ik dat daar een woord voor is: detourism.

Onze reisredacteur, Noël van Bemmel, heeft besloten dit tot leidraad van zijn verslaggeving te verheffen. Nu de toeristenmassa’s op sommige plekken angstaanjagende vormen aannemen, gaat de Volkskrant u wijzen op plekken die ten onrechte vaak over het hoofd worden gezien.

Zoals Van Bemmel terecht stelt in een interview op onze site moet je om op verrassingen te stuiten juist niet op de bonnefooi reizen, want dan word je onvermijdelijk meegesleurd door de dominante toeristenstroom. Detourism vergt een serieuze planning.

De webpagina die Jet Steinz voor ons heeft gebouwd kan daarbij als inspiratiebron dienen. Bij elke reisbestemming heeft zij een aantal boeken geselecteerd die je zeker moet lezen om een ­intensere ervaring te hebben.

Stammenstrijd

Aangewakkerd door sociale media, waar woede zich sneller voortplant dan instemming en begrip, ontaarden steeds meer debatten in een stammenstrijd. Wie deel wil nemen, dient zich bij een stam aan te sluiten en zich daarnaar te gedragen. Het is niet de bedoeling dat je het eens probeert te worden met de vijand.

Sommige lezers vinden dat de krant ook vaker partij moet kiezen. Wij zien het vooral als onze taak om tegenstanders met elkaar in gesprek te brengen. Vorige zomer met de serie Tegenpolen, waarin onder meer Jan Terlouw en Annabel Nanninga een uiterst vriendelijk tweegesprek voerden. Dit jaar met de serie De vriendschap, waarin duo’s aan het woord komen die in veel opzichten anders denken, maar daarin geen beletsel zien om vrienden te worden.

Hidde Boersma en Joris Lohman zijn op het eerste gezicht ook zulke tegenpolen. In het debat over de toekomst van de landbouw behoort Boersma tot de stam der technologen, Lohman tot de stam der ecologen. Deze kampen staan in principe lijnrecht tegenover elkaar, maar Lohman en Boersma bleken het in gesprekken verbazend goed met elkaar te kunnen vinden. Op onze podcast Volkskrant Geluid vertellen beiden hoe ze samen een stuk schreven. Het resultaat, dat in de krant van vorige week zaterdag stond, smaakt naar meer. Als tegenpolen een stuk schrijven, heb je de garantie dat het evenwichtig en volledig is.

Niet iedereen wilde overigens meewerken. Een hoogleraar trok zijn medewerking in toen hij hoorde dat Boersma mede-auteur was. En drie boeren weigerden op de foto te gaan. ‘Ik heb mezelf altijd als verbinder gezien’, zegt Boersma, ‘maar in dit geval ben ik blijkbaar meer een wigdrijver.’

De media spelen hier overigens ook een rol in, denkt Boersma. ‘Het is makkelijker om met een prikkelend stuk in de krant te komen, dan met een overkoepelend, verbindend stuk. Organisatoren van debatten hopen vaak ook op een tweestrijd. Ze denken dat dat interessant is voor het publiek.’ Boersma heeft besloten zijn leven te veranderen. Voortaan liefst alleen nog overkoepelende debatten waarin je het soms ook best eens mag zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden