BrievenDit schrijven onze lezers

‘Liever met een glimlach in de kist, dan de familie gemist’

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 27 augustus.

Redactie
Bezoek op een hoogwerker bij een verzorgingstehuis in Den Bosch. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Bezoek op een hoogwerker bij een verzorgingstehuis in Den Bosch.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag

Ik hoor het onze premier nog zeggen: ‘Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om hen heen. Maar we moeten ons wel realiseren dat het maanden of zelfs langer kan duren om groepsimmuniteit op te bouwen en in die tijd moeten we mensen die een groter risico lopen zoveel mogelijk afschermen.’

Er zit een groot verschil zit tussen de woorden ‘afschermen’ en ‘beschermen’. Dat werd mij duidelijk toen de verpleeghuizen en andere zorginstellingen op slot gingen en mijn lieve dementerende 92-jarige schoonmoeder verdacht werd van corona. Ruim drie dagen werd zij afgeschermd, de deur van haar kamertje ging op slot. Alleen onherkenbare blauwe wezens kwamen haar helpen. Niets dan lof voor de zorg, maar voor haar moet dat angstaanjagend zijn geweest. Ze begreep er niets van, werd agressief. Iets dat wij nog nooit bij haar hadden gezien. Met haar rollator probeerde ze alles kort en klein te slaan. Na ruim drie dagen kreeg ze een (negatieve) testuitslag. Sindsdien is ze hard achteruit gegaan.

Inmiddels zit de vakantietijd er bijna op, hebben we kunnen genieten van het mooie weer en hebben steeds meer mensen moeite om de simpele regels van onder andere de 1,5 meter afstand na te leven. Niet zo gek dus dat het aantal coronabesmettingen weer toeneemt. Het voelt voor ons als het zwaard van Damocles, zolang wij niet weten of het huis weer op slot gaat als er nieuwe besmettingen komen. Voor ons gevoel is het geen beschermend muurtje van Rutte, maar een bunker waarin mijn schoonmoeder en vele anderen dan weer zouden belanden. Mijn man zegt al maanden: ‘Liever met een glimlach in de kist, dan de familie gemist.’

Ik vraag Rutte dringend tehuizen nooit meer op slot te gooien, maar in te zetten op snel testen van bewoners, personeel en bezoekers. Want het geïsoleerd gevangen zetten van dementerende mensen in hun laatste levensfase, die desondanks toch in groten getale aan corona overlijden, heeft niets met bescherming te maken.

Renée Blom, Nieuwegein

Euthanasie

Met interesse las ik de suggestie van mijn strafrechtdocent Klaas Rozemond het Expertisecentrum Euthanasie te vervolgen voor de (kennelijk) onzorgvuldige euthanasie op een demente patiënt.

Hij vraagt zeer terecht aandacht voor bescherming van mensenrechten van mensen met dementie. Maar vernauwt met zijn suggestie tegelijkertijd het omvangrijke debat rond-om euthanasie en dementie tot de vraag wie er als ‘schuldige’ moet worden aangewezen, of in het slechtste geval, wie er uiteindelijk (al dan niet door de media) als ‘dader’ aan de schandpaal wordt genageld.

Een open en eerlijk debat over dit ethisch enorm beladen onderwerp kan juist alleen goed plaatsvinden wanneer we dit onderwerp uit het strafrecht halen. Laten we als juristen in samenspraak met artsen het gesprek aangaan over de zorgvuldigheidseisen bij euthanasie bij personen met dementie, zonder dat de discussie al vanaf de start wordt vertroebeld door vervolgingsdrang of het beantwoorden van een schuldvraag. Daar zijn de dementere ouderen in het verpleeghuis ook het best mee geholpen.

Blanca de Louw, masterstudent strafrecht aan de VU Amsterdam

Costa catastrofe

In het artikel over massatoerisme in Spanje staat: ‘Spanje heeft zich gespecialiseerd in een sector die weinig toegevoegde waarde biedt, met slecht betaalde banen, die leidt tot verzet vanuit de bevolking en die desastreus uitpakt voor de natuur.’

Vervang ‘massatoerisme’ door ‘agrarische industrie’, en je hebt een exacte omschrijving van Nederland.

Dirk Kranendonk, Zutphen

Solidariteit

Jim Leferink meent dat corona ons tot iets anders dwingt dan uiterste voorzichtigheid. Hij wil meer (feest)vrijheid voor jongeren. Maar dan blijft het virus gevaarlijk circuleren, dat los je niet op met oma nog wat eenzamer maken.

De amusementsbehoefte nog even opschorten is niet zo’n groot offer. Ouderen, mensen met een beperking en (mantel)zorgers zitten al maanden in zelfisolatie en missen veel meer dan een feestje. Zij hebben recht op de noodzakelijk solidariteit van jongeren, die nog jaren kunnen feesten, voor hun veiligheid.

Beatrijs van der Plas, Heemstede

Perspectief

Het stuk van Jim Leferink is me uit het hart gegrepen. Ik roep premier Rutte op hiernaar te luisteren. Jongeren hebben nieuw perspectief nodig.

Wij maken graag pas op de plaats om hen de ruimte te geven, we kunnen nog steeds uit eten, naar de film en het terras. Onze tijd om te feesten komt ook wel weer.

Adrie Jehee (58 jaar), Heerde

Arts-patiënt

Medisch psychologen houden een pleidooi om de ervaring van de patiënt centraal te stellen, niet die van de arts. In de psychiatrie zou het helpen als de arts in zichzelf de patiënt herkent en in de patiënt de dokter. Pas dan kunnen in de patiënt zelfgenezende krachten worden gemobiliseerd.

Sicco de Jong, Zuidlaren

Marjan Slob

Marjan Slob heeft haar serie columns een mooie, serene finale bezorgd. In een tijd waarin onderbuikredenaars en waarheidsdwepers elk debat overschreeuwen, waarin zoveel Melodieën een toontje te hoog klinken, doen haar relativerende woorden over ons kenvermogen weldadig aan.

Ik denk dat ik besta. Zekerder wordt het niet. Denk ik. Dat te onderkennen, maakt ons blikveld zoveel ruimer dan dogmatisch gedram.

Jan Tazelaar jr., Leiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden