ColumnSheila Sitalsing

Lieve Koning,

Sheila Sitalsing.

U heeft het ongetwijfeld soeverein genegeerd, dat nare bericht dat de NOS zondagavond de ether in slingerde over jongeren die u niet langer zouden lusten (of nou ja jongeren: er is sprake van een enquête onder mensen tussen de 18 en de 34 jaar, want in dit grijze land wordt je nog steeds ‘jong’ gevonden wanneer je al ver over je fysieke hoogtepunt heen bent).

Een onderzoeksbureau ging in opdracht van de NOS peilen wat ze van de monarchie vinden. Ik noem dat stoken in een goed huwelijk, nieuwtjesjagen zonder noodzaak, vuige actiejournalistiek waar ze bij De Telegraaf een puntje aan kunnen zuigen, want ze kunnen wel schijnheilig volhouden dat het slechts een onderzoekje betrof naar het instituut, met alle respect voor de mensen die dat instituut bevolken, maar u en ik weten dat ‘met alle respect’ meestal ‘nu ga ik iemand geweldig beledigen’ betekent, en u en ik weten dat zo’n rondvraag gewoon over u en de uwen gaat. Uit dat onderzoekje zou moeten blijken dat nog maar 55 procent van deze ‘jongeren’ enthousiast raakt van de monarchie. Twaalf jaar geleden lag dat percentage op 70.

Bozige rechtsmensen noemen de NOS weleens ‘staatsomroep’. Wás dat maar zo, dacht ik gisteravond, toen ik zag hoe NOS-journalisten de akelige details wereldkundig maakten, zonder enige consideratie voor uw gevoelens.

Nu weet ik wat u denkt: onderzoeksbureaus, dat zijn toch die tenten waar je een kwartje in kunt gooien om je favoriete liedje af te laten spelen? U zegt het.

Ik weet ook wat u nog meer denkt: enquêtepaniek, daar staan wij boven. Op het Binnenhof, daar waar focusgroepen en peilingen regeren, slaat de bibberatie toe wanneer een lijsttrekker geen lekker ding wordt gevonden, of een ingenomen standpunt niet bevalt. Dan ruilen ze fluks van lijsttrekker, of glibberen ze naar een nieuwe mening. U bent uit ander, beter hout gesneden, u houdt stand, ook in tijden van storm en nare enquêtes.

Groot gelijk. Want coherente gedachten ontwikkelen over wat ze wél zouden willen hebben, als ze u hebben weggedaan: ho maar. Want 55 procent wil geen monarchie, maar slechts 15 procent wil in de plaats daarvan een republiek met een gekozen president. Nee, opvattingen goed doordenken is niet het sterkste punt van uw onderdanen.

Want wat is hun grootste bezwaar, denkt de NOS? U bent te duur. Die paar miljoen per jaar die u en uw vrouw nodig hebben om een beetje knap voor de dag te komen bij het lintenknippen en het watermanagen en het microkredietverlenen: ze vinden het te veel, zo destilleerde de NOS uit diepgravende onderzoeksjournalistiek en een paar voxpopjes in de omgeving van Amersfoort.

Ja, ik weet wat u denkt: benepen volk. Niks revolutionair elan. Niks vurige gedachten over vrijheid, gelijkheid en broederschap. Gewoon kruideniersgeklaag over de centen.

Ik weet dat u niet bang bent dat ze u zullen komen onttronen. Want er gaat weleens een écht jong persoon (18-min) de straat op voor klimaatprotest, maar de rest van het land zit het liefst gewoon thuis op de driezitsbank. Om met hooivorken op te trekken naar uw mini-Versailles: daar is dit volk te inert voor, te indolent, te volgevreten ook.

Beetje zuinig aan doen en het is al goed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden