ColumnSheila Sitalsing

Lieve koning, u heeft nu een gouden kans om uw gezag als koning van alle Nederlanders te herstellen

null Beeld
Sheila Sitalsing

Wanneer u straks koetsloos komt aanrijden bij de Grote Kerk in Den Haag, gewoon met de auto als een ordinair lid van het voetvolk, en we thuis tegen elkaar zullen fluisteren dat er zonder koninklijke parafernalia niet veel méér rest dan een vriendelijk ogende, fors uitgevallen patser met een te grote boot, heeft u een gouden kans om uw gezag als koning van alle Nederlanders te herstellen.

Want ze zullen u natuurlijk dingen laten zeggen die we al wisten, dingen waar in het ganse land al over wordt gesproken en gedebatteerd terwijl u ze nog moet aankondigen. Dat het rare tijden zijn, dat de economie zal krimpen maar er geen reden is voor het moreel om hetzelfde te doen, omdat de staat miljarden zal blijven uitdelen; ze haalt ze uit een bodemloze put en stopt ze Jan en alleman toe. Ze zullen u laten spreken over hoe we ons de crisis uit zullen investeren – dat is grootspraak, u weet dat en ik weet dat en Mark Rutte weet dat, want we moeten nog maar zien of het veelbesproken investeringsfonds niet ontaardt in een graaipot voor het bedrijfsleven annex financieringsbron voor hopeloze populistenhobby’s.

Misschien zal u dingen moeten voorlezen over box 1 zus en de heffingsvrije voet zo. Ik weet dat u hoopt, en ik hoop vurig met u mee, dat ze u niet te veel zullen laten zeggen over de koopkracht – het meest onzinnige cijfer van Prinsjesdag, dat niettemin elk jaar wordt gerapporteerd.

En dan, wanneer ze u andermaal zullen laten zeggen dat het rare tijden zijn, en onzekere bovendien, maar dat dit kabinet belooft dat het voor iedereen in nood zal zorgen, of nou ja: min of meer, en met garanties die niet veel verder reiken dan de verkiezingen, dan is het moment daar. Het moment waarop u uw tekst opzij legt en u de koning toont die dit land waardig is.

Het moment waarop u uw keel schraapt en begint te vertellen. Dat u het een schande vindt dat binnen de grenzen van de Europese Unie gezinnen massaal in hun eigen vuil op het asfalt liggen, een gevolg van bewust beleid. Omdat wij te lamlendig zijn om een fatsoenlijke asielprocedure voor ze te organiseren, compleet met snelle uitslag, uitzetting of huisvesting, en nette opvang voor in de tussentijd. Dat het allerschandelijkste aan deze zaak is dat er een politiek belang is gemoeid met de mensonterende beelden. Want stel dat we het te goed zouden doen, dat zou maar aanzuigen.

Daarna kunt u bekendmaken dat u en uw vrouw enkele vleugels hebben vrijgemaakt. Voor de liefdevolle opvang van vijfhonderd alleenstaande minderjarigen die verpieteren aan de rafelrand van een continent dat zo rijk is, dat het landen herbergt die koningen kunnen onderhouden met hofhoudingen, bootjes en bovenmatige huisvesting. Dat laatste zonder dat er een duidelijk economisch en/of maatschappelijk rendement tegenover staat, want als we de bedragen die wij in u en de uwen steken zouden moeten beoordelen aan de hand van de criteria van het investeringsfonds van de heren Wiebes en Hoekstra, zou u een flatje in Zoetermeer moeten betrekken.

U zal zeggen dat u weet dat het hele volk u volledig zal steunen, want u heeft gezien hoezeer de mensen hier in razernij kunnen ontsteken wanneer er ‘iets’ met kinderen is, of met een kinderfeest.

Vol verwachting zal ik dinsdagmiddag voor de tv zitten. Ik hoop dat u het doet, ik denk dat u het doet. Zie het als een goedmakertje voor die vakantiefoto’s waarin u zowel de regels van corona als die van de goede smaak overtrad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden