LezersbrievenWoensdag 10 juli

Lichaam sekswerker is niet haar handelswaar

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 10 juli.

Engelse vrouwen vieren een feestje op de Wallen. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Engelse vrouwen vieren een feestje op de Wallen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag: de Wallen

Elma Drayer betoogt dat raamprostitutie in strijd is met de menselijke waardigheid. ‘We moeten geen samenleving willen zijn waarin het normaal is dat menselijke wezens als handelswaar in de etalage uitgestald staan.’ Weg dus met die ­ramen!

Er valt veel tegen het argument in te brengen. Hadden we niet al enkele decennia afgedaan met de gedachte dat vrouwelijke waardigheid gediend wordt met seksuele terughoudendheid? Een diepgaande analyse van wat precies ‘menselijke waardigheid’ is, zou op zijn plek zijn. Daarnaast legt Drayer’s visie een degelijk gebrek aan kennis van het sekswerk bloot. Het lichaam van de sekswerker is niet haar ‘handelswaar’; de seksuele dienst is haar handelswaar.

Het getoonde lichaam is een slimme marketingtechniek om die dienst aan de man te brengen. Als de gordijnen dichtgaan, zo zal elke klant kunnen getuigen, is er geen sprake van dat de sekswerker haar lichaam passief ter beschikking stelt. Zij legt grote activiteit, daadkracht en zelfbeschikking aan de dag, is eerder subject dan object.

Hoe is een sekswerker in haar raam anders dan een affiche voor een toneel- of balletvoorstelling waarop half ontklede lijven of sexy poses? Wordt dat ook mensonwaardig gevonden? Hetgeen Drayer ziet in een sekswerker achter een raam, is een projectie, háár projectie. Die stoelt op ‘kennis’ die bezijden de reguliere sekswerkpraktijk is. Een advies aan Drayer: als je niet tegen de affiche kunt, moet je vooral niet naar de voorstelling gaan, maar ga er dan achteraf ook niet over meepraten.

Prof. dr. Ine Vanwesenbeeck, senior adviseur Rutgers, Amsterdam

Heerlijk, eindelijk stilte

Natuurlijk weet ik dat ik niet op de hei woon. Natuurlijk wist ik dat er een basisschool vlakbij mijn huis is toen ik hier ging wonen. Natuurlijk vind ik dat kinderen buiten moeten spelen. Natuurlijk weet ik dat er dan geschreeuwd en gegild wordt. Maar wat kijk ik uit naar elke schoolvakantie, zodat het juist in die drukke, heerlijke stad, weer eens even stil is.

Ad van Dam, Amsterdam

Spreek Nederlands

Het SCP heeft ontdekt dat Nederlanders hun taal het meest bepalend vinden voor de Nederlandse identiteit. Daarbij aanhakend pleit Boris van der Ham in zijn artikel ‘Spreek Nederlands met me, ook op tv en toneel’ (Opinie & Debat, 9 juli) voor meer steun voor Nederlandstalige producties. Mijn zegen heeft hij, maar toch een kanttekening.

Van der Ham is lid van D66, de partij die de minste problemen heeft met de voortgaande verengelsing. Niet toevallig lijkt D66-minister Van Engelshoven de te ver doorgedreven verengelsing van het hoger onderwijs met terugwerkende kracht te willen legitimeren. Voor haar de oproep: ‘Spreek Nederlands met me, ook aan de universiteit.’

Frans Bakker, Nijmegen

Scrabblewoord

In het artikel over Rembrandts Nachtwacht (Ten eerste, 9 juli) staat het woord macro-röntgenfluorescentie-scanning, met daarbij de suggestie dat het een mooi scrabblewoord zou zijn. Iedere scrabbelaar weet dat er geen woorden van meer dan vijftien letters op het bord passen.

Wim van der Lee, Zaltbommel

Bebossing

Peter Giesen stelt dat het planten van meer bomen voor het klimaat strijdig is met biodiversiteitsbelangen en dat de aanpak van klimaatverandering in dit geval zwaarder dient te wegen (Commentaar, 8 juni). Allereerst is er geen reden om aan te nemen dat het klimaatprobleem ­groter is dan de biodiversiteitscrisis waarin we ons bevinden, zoals onlangs werd onderbouwd in het Ipbes- rapport van de Verenigde Naties.

Daarnaast hoeft bebossing niet ­nadelig uit te pakken voor biodiversiteit. De bomen moeten alleen op de juiste plekken geplant worden. Dat betekent in de bebouwde kom, in tuinen, bij stadsranden, in recreatiegebied, in glastuinbouw- en intensief landbouwgebied, op bedrijventerreinen, langs wegen etcetera. Dat is positief voor klimaat én biodiversiteit.

Laat in die slechts circa 13 procent beschermde natuur die we hebben toch in ieder geval de natuurbelangen voorop staan. In veel gevallen gaat dat hand in hand met meer bomen, maar in een enkel geval niet.

Susanne Kuijpers, Berkel en Rodenrijs

Abortusactivisme

Christa Compas, directeur Humanistisch Verbond (Opinie & Debat, 9 juli) keert zich terecht tegen het agressieve abortusactivisme. Het recht van vrouwen om over hun eigen lichaam te beslissen zonder ongevraagd advies is haar uitgangspunt.

Dit zou juist zijn indien er sprake is van een poliep in de darm of in geval van parthonogenese. Punt is dat er sprake is van ontwikkelend leven dat qua erfelijk materiaal slechts voor de helft haar toebehoort. De claim ‘baas in eigen buik’ berust op het recht van de sterkste en gaat voorbij aan belangen van andere stakeholders.

Ah Kang Sing, Rotterdam

Afnemers

Wat een prachtige brief van Elske Hageraats, zij laat precies zien waar het in de landbouw om draait. Leuk hoor, praten over biologisch vlees et cetera, maar als er in de supermarkten kilo’s aan goedkope producten liggen, kun je daar als boer niet tegenop, dan met maatregelen die zij ook beschrijft: alles doodspuiten en subsidie ontvangen voor grootschalig produceren. Het ligt niet aan de boeren, maar aan de afnemers dat boeren gedwongen zijn goedkoop te produceren.

Cees Priem, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden