ReactiesLoonkloof

Lezersreacties op de loonkloof: ‘Zie de vrouw (en man) niet als slachtoffer van de omgeving’

Uit het laatste Nationaal Salarisonderzoek van Intermediair en Nyenrode blijkt weer hoe hardnekkig de loonkloof tussen mannen en vrouwen  is. Hoe kan dat toch? We verzamelden enkele reacties van lezers en interessante tweets over dit onderwerp.

‘Stap naar je baas’

In het artikel ‘Waarom de loonkloof zich niet zo eenvoudig laat verklaren’ wordt duidelijk dat er loonverschillen bestaan tussen de seksen die zeer waarschijnlijk voortkomen uit normatieve gedachten over die vrouwen en mannen. Verder wekt het artikel de indruk dat niet alleen het salaris voor mannen en vrouwen gelijk moet zijn, maar ook beroepskeuze, contractvormen enzovoorts.

Zijn wij als maatschappij nu niet hetzelfde aan het doen wat we de vrouw altijd hebben toegedicht: haar vertellen dat haar keuzes niet echt de hare zijn en dat ze daar niets aan kan doen, want het wordt haar zo moeilijk gemaakt. Paternalisme ten top, zie de vrouw (en man) niet als slachtoffer van hun omgeving. Aan allen: bepaal de keuzes zelf, trek je er niets van aan en maak er wat van. Stap naar je baas om erachter te komen of je wel hetzelfde verdient als je mannelijke collega’s – niemand houdt je tegen! Met de informatie uit het artikel in de hand heb je feiten achter je staan.

En anders een tip voor bedrijven: vrouwen doen blijkbaar hetzelfde werk, maar voor minder.
Emile Veenstra, Groningen

Voor het verschil in beloning worden vele oorzaken genoemd, maar kloppen die ook? We leggen het uit aan de hand van graphics én een potje van onze game Super Maria.

‘Minder werken is niet altijd voordeliger’

Als werkende moeder (32 uur) van twee kleine kinderen (3 en 4 jaar) met werkende man (36 uur in 4 dagen van 9 uur) heb ik er bewust voor gekozen om te proberen minstens 32 uur te blijven werken sinds de geboorte van mijn kinderen. Ik zeg bewust ‘te proberen’, want de combinatie van werk en zorg valt me eerlijk gezegd niet altijd mee…

Wat mij wel hielp bij het maken van een plan was de werk-zorgberekenaar van Women Inc en Nibud. De tool laat je zien wat er verandert aan je totale budget als één of beide ouders minder gaan werken. Zo bleek het in ons geval helemaal niet voordelig te zijn voor ons budget als ik 24 uur zou gaan werken en mijn partner 40 uur zou blijven werken. Qua belastingen en toeslagen kwam het voordeliger uit wanneer ik 32 uur bleef werken en hij 36 uur ging werken.
Loes Koster uit  Amsterdam

‘De loonkloof zit ook diep in onze opvattingen over zorg en werk’

Als onderneemster en moeder van vier kinderen strijd ik voor de gelijkheid tussen man en vrouw en zeker als het gaat om de financiële gelijkheid.

De loonkloof is van oudsher bepaald. De energie van ongelijkheid loopt nog steeds door en daar mogen we nu voor eens en altijd mee afrekenen. De loonkloof zit ook diep in de geldende opvattingen over zorg en werk. Het wordt tijd dat we als vrouw gaan voor succes op alle vlakken.

In het Succes in Balans-weekend dat ik organiseer, hebben we zeker 3.500 deelnemers gezien. 80 procent hiervan is vrouw. Van deze mooie en krachtige dames twijfelt zeker de helft – kan ik het wel en durf ik het wel. Als het gaat om beslissingen hoor ik een kwart van deze dames altijd zeggen: ‘Ik moet het eerst met mijn man overleggen. Hij is de kostwinnaar en hij moet wel in de beslissing mee, want het gaat hier om mijn bedrijfje want het is nog maar klein.’

KLEIN!? Lieve dames, met deze instelling geven we de loonkloof door en zal de ongelijkheid altijd blijven bestaan.
Mirna den Reijer uit Made

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden