Opinie

Lezersbrieven: Werkgevers zetten truckers onder druk om door te blijven rijden tijdens storm

Lezers reageren op de verwijten die vrachtwagenchauffeurs vorige week kregen omdat ze bleven doorrijden in de storm.

Gekantelde vrachtwagen. Beeld null
Gekantelde vrachtwagen.

Minister richtte verwijt aan verkeerde adres

Vanwege code rood raadde Rijkswaterstaat vorige week donderdag truckers af de weg op te gaan. Er kantelden 66 vrachtwagens. Ze veroorzaakten de nodige schade en oponthoud. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur zei de volgende dag dat de betrokken chauffeurs 'ongelofelijk dom' bezig waren geweest.

Nu blijkt uit onderzoek van vakbond CNV dat de vrachtwagenchauffeurs door hun werkgevers flink onder druk werden gezet om te blijven rijden. Rijkswaterstaat en minister spraken dus onterecht de chauffeurs aan in plaats van hun werkgevers, terwijl bij dezen duidelijk de verantwoordelijkheid ligt. Laten we hopen dat minister en Rijkswaterstaat hiervan leren, en een volgende keer hun instructie en verwijt adresseren aan de vervoerswerkgevers. Het zou ook goed zijn als dezen door verzekeringen en overheid voor de aangerichte schade aansprakelijk worden gesteld.
Louis van Kessel, Wageningen

Leg verantwoordelijkheid waar die hoort

Voordat er weer onnodige wetgeving wordt gemaakt om de vrachtwagenchauffeurs en hun opdrachtgevers te dwingen om bij sterke windstoten de weg niet op te gaan of zo snel mogelijk een veilige schuilplek op te zoeken - wetgeving die door ontbrekende menskracht toch niet wordt gecontroleerd en dus niet wordt nageleefd - is er een veel snellere en veel praktischer oplossing. Leg de verantwoordelijkheid daar waar die hoort: bij de eigenaar van de vrachtwagen en zijn verzekeraar.

Als alle verzekeringsmaatschappijen in hun polisvoorwaarden opnemen dat er geen schade wordt vergoed als er doorgereden wordt bij code rood of wellicht al bij code oranje, zal iedere vrachtwageneigenaar zijn chauffeurs opdracht geven de wagen van de weg te houden of een veilige parkeerplaats op te zoeken. Zo'n maatregel scheelt heel veel file- en ander leed en kan snel worden ingevoerd.
J.G.N. Swart, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden