BrievenHet ziekenhuis van de 21ste eeuw

Lezersbrieven: 'Wat vindt het Erasmus MC hier nou zelf van?'

De ingezonden brieven van vrijdag 25 mei. 

De centrale hal van het Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen. Beeld null
De centrale hal van het Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen.

In de krant van 18 mei wordt beschreven hoe na een lang proces in Rotterdam een nieuw ziekenhuis is ontstaan. Citaat: ‘Het resultaat is ‘het ziekenhuis van de 21ste eeuw’, vindt althans het Erasmus MC zelf.’

Het vernieuwende bestaat uit grote open ruimten, een atrium als entree en wachtruimte, eenpersoonskamers met badkamer en slaapbank, een tablet om vanuit je bed van alles te regelen, lange bezoektijden en de bewegwijzering van Schiphol. Ook technisch gezien noemt het Erasmus zichzelf vernieuwend.

Lang geleden echter heeft toenmalig minister Els Borst aan het ziekenhuis van Sittard de opdracht gegeven: ontwerp het ziekenhuis van de 21ste eeuw. In Limburg ging men nijver aan de slag en dat resulteerde, een jaar of tien geleden, in het mooie grote innovatieve Zuyderland Ziekenhuis in Sittard-Geleen.

Het werd een ziekenhuis met grote open ruimten, een atrium als entree en wachtruimte, eenpersoonskamers met badkamer (wat een zegen!) en slaapbank, een tablet om vanuit je bed van alles te regelen, lange bezoektijden en voor alle duidelijkheid werd de bewegwijzering van Schiphol ingevlogen. Van de technische feiten weet ik weinig, maar daar zal ongetwijfeld ook enige overeenkomst te bespeuren zijn.

Wat vindt het Erasmus MC daar nou zelf van?

Wat Rotterdam trouwens vergeten is, is de akoestiek. Daar is in het Zuyderland Ziekenhuis aandacht aan besteed en dat zorgt voor comfortabele rust in huis.

Elly van den Boom, Den Haag

Rutte en het geluk

Mark Rutte zegt: ‘Ik ben er maar beperkt van overtuigd dat wij als politiek wat kunnen doen voor het geluk van mensen’ (Ten eerste, 24 mei). Mijn mond viel open van verbazing toen ik dit las. Misschien ligt het aan mijn leeftijd. Vroeger was niet alles beter, er zijn veel ontwikkelingen waar we blij mee kunnen zijn. Maar wat er vroeger wel was en nu nauwelijks meer, is aandacht voor de individuele mens en voor het welzijn van alle individuen. Dat was toen de onderliggende gedachte van de politiek, ongeacht welke partij. En zo zou het nu ook moeten zijn. Als Mark Rutte daar maar beperkt van overtuigd is, waar is hij dan verder mee bezig?

Joan Vermeulen, Utrecht

Gaza

Anita Risseeuw vindt het normaal wanneer er een einde zou komen aan de Joodse staat, want die ‘betekent alléén voor Joden en is daarom bij voorbaat een racistische staat’ (Geachte redactie, 23 mei). Zij is er kennelijk niet van op de hoogte dat in Israël ongeveer 20 procent van de bevolking Arabisch en grotendeels moslim is. En voor de heldere vergelijking: de bevolkingssamenstelling van veel van de moslimlanden kent een nihil percentage Joden, sinds de meesten uit die landen verjaagd zijn.

Ten tweede verdedigt mevrouw Risseeuw het gegeven dat de Gazanen geen welvarende natie hebben opgebouwd. Laat ik vooropstellen dat Gaza me een verschrikkelijke plek lijkt. Een klein stukje land dat door Egypte nog steviger wordt afgesloten dan door Israël, met een getraumatiseerde bevolking. Een regelrechte nachtmerrie. Tegelijkertijd is er in de loop der jaren voor miljarden aan hulpgeld naar dat gebied gegaan. Van dat geld is geen samenleving opgebouwd, zoveel is zeker.

Ik denk dat Risseeuw iets beter kan kijken naar de rol van de leiders in dat gebied. En naar de redenen om Gaza af te sluiten. Niet alles is even aardig en rechtvaardig, maar ik wil wel beweren dat het verhaal ingewikkelder is dan mevrouw Risseeuw suggereert.

Ingrid Petiet, Zwolle

Amsterdam Nieuw-West

Voedingsdeskundige Jaap Seidell zegt: ‘In Amsterdam Nieuw-West is overgewicht een veel groter probleem. Daar heeft niemand van lijnzaad en gojibessen gehoord’ (V, 23 mei). Maar meneer Seidell, ik weet wat gojibessen zijn. En wat lijnzaad is. Sterker nog, ik heb het allebei geprobeerd. En ik ben niet de enige bewoner van Amsterdam Nieuw-West die zich daaraan gewaagd heeft. Zal ik u nog iets geks vertellen? Net als in de rest van Nederland zijn er hier zelfs mensen die een academische opleiding hebben gehad. Echt waar! Je ziet ze weleens, bijvoorbeeld in de tram naar het Concertgebouw. Want zelfs daar kun je ons tegenkomen.

Als mensen niet in Nieuw-West willen wonen – prima. Des te meer ruimte voor ons en des te schappelijker de huizenprijzen blijven. Maar om als bewoner van dit stadsdeel in de media telkens weer afgeschilderd te worden als een sociaal zwak, slecht opgeleid individu door mensen die waarschijnlijk al knikkende knietjes krijgen bij het idee de Ring te moeten passeren, dat gaat op den duur toch behoorlijk irriteren.

C. van den Bosch, Amsterdam

Beloon samenwonen

Er is een groot tekort aan betaalbare sociale huurwoningen. Nu loont het om alleen op een adres te wonen. Een woning delen is financieel vaak onaantrekkelijk. Door het vervallen van toeslagen ga je er flink op achteruit of wordt het zelfs onmogelijk om bijvoorbeeld een ouder in huis te ne-men. Het zou andersom moeten zijn: door te gaan samenwonen of een woning te delen, lever je in aan privacy en komt er een woning vrij. Dit zou juist beloond moeten worden. Verander de regelgeving en er komt een arsenaal aan huurwoningen vrij.

Dettie Veltman, Groningen

Groep 1850

In het artikel ‘Groepstrip’ (V, 23 mei) wordt consequent geschreven over Group 1850. Toch maar eens in mijn platenkast gekeken waar nog in het originele hoesje de single Mother No-head zit; op de flipside staat het nummer Ever, Ever Green. Evenals de ook aangetroffen single Zero/Frozen Mind van Groep 1850. Een Nederlandse band tenslotte.

Ron van den Berg, Monnickendam 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden