ingezonden brieven

Lezersbrieven: Vrij na coronavaccinatie? Waakzaamheid blijft geboden

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 15 juni.

Redactie
Forenzen in Londen. De angst voor de Indiase deltavariant is er groot. Beeld AFP
Forenzen in Londen. De angst voor de Indiase deltavariant is er groot.Beeld AFP

Brief van de dag

Goed nieuws dat het aantal ziekte- en sterftegevallen ten gevolge van covid-19 mede dankzij de vaccinatiecampagne in Nederland is gedaald. Alle beperkingen laten varen blijft echter een risico. De British Medical Journal meldde op 4 juni dat de deltavariant van het virus, oorspronkelijk afkomstig uit India, momenteel de meest voorkomende variant in het Verenigd Koninkrijk is. Het circuleert daar met name op basisscholen en middelbare scholen. Op 10 juni publiceerde een Amerikaanse onderzoeksgroep in Nature de resultaten van een studie naar de effectiviteit van het Pfizervaccin tegen deze nieuwe variant. Hierbij bleek dat de door dit vaccin gegenereerde antistoffen de deltavariant minder goed neutraliseerden dan de oorspronkelijke variant.

Hoewel twee prikken van Pfizer, toegediend met een tussenpoze van drie weken, een voldoende hoge antistoftiter genereerden om alle varianten van het virus te neutraliseren, is het onduidelijk of dit ook geldt voor andere vaccins, toegediend in een ander schema. Waakzaamheid blijft dus geboden.

Anne-Cornelie de Pont, intensivist, Amstelveen

Wereldvreemd

In het commentaar van maandag benoemt Carlijne Vos dat de kern van het nieuwste advies van de SER over kinderopvang een al langer bekend gegeven is, namelijk dat kinderopvang bijdraagt aan de sociaal-emotionele en de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Vorige week werd in mijn onderwijspraktijk het grote belang hiervan weer eens pijnlijk duidelijk. Nu met een voor mij nieuw fenomeen. Kleuters stappen de basisschool binnen met een woordenschat gebaseerd op de games die ze dag in dag uit op de tablet spelen. Ze zingen de liedjes van de spelletjes uit hun hoofd. En daar houdt het dan zo’n beetje bij op.

Het vele gebruik van een tablet beperkt hun woordenschat, met alle gevolgen vandien. Omgang met leeftijdsgenootjes vinden deze kleuters moeilijk, ze kunnen niet samenspelen, kunnen niet tegen hun verlies, weten niet hoe te beginnen aan een taakje, laat staan afmaken. De basisschool is minstens een half jaar bezig met het aanhaken van deze kleuters. Twee dagen opvang per week voor alle kinderen kan dit bijna wereldvreemde gedrag van kleuters voorkomen. Doen, zou ik zeggen.

Corien van der Linden, Abcoude

5-3-2

Het systeem met vijf verdedigers heeft zijn vruchten afgeworpen. Slechts twee doelpunten tegen.

Marcel Besselink, Uithoorn

Selectief

Wat ik dan toch niet helemaal begrijp is dat de Deense bondscoach na de hartstilstand van Christian Eriksen zegt dat voetbal niet belangrijk is en dat gezondheid vele malen belangrijker is, maar dat al die voetballers en trainers er ogenschijnlijk geen moeite mee hebben om bij het komende WK in Qatar, waar duizenden arbeiders zijn omgekomen bij de bouw van die stadions daar, te gaan voetballen. Nou, ik begrijp het wel, ik vind het alleen zo teleurstellend dat onze empathie vaak zo selectief blijkt te zijn.

Theo Maassen, Eindhoven

Bijbel

De gebeurtenissen bij het CDA vergelijken met bijbelse gebeurtenissen is verleidelijk, tenslotte draagt die partij in zijn naam nog de C. (Maar het vergt wel meer nauwkeurigheid dan bij Gerard Mensink). Na het verraad bij de berechting van Jezus kraaide de haan niet drie maar één keer, nadat Petrus Jezus drie maal verloochende. Overigens weende Petrus daarna bitter en keerde hij terug op het rechte pad, iets wat bij Wopke toch als een wonder zou moeten worden beschouwd.

Ameling Algra, Almere

Dieren

Smakelijk heb ik gelachen om alle ophef over de nieuwe Wet Dieren en het amendement van de PvdD hierbij. Dit amendement blijkt alleen te gelden vóór en te kunnen worden gebruikt tégen commercieel gehouden dieren. Voor de thuis gehouden gezelschapsdieren van de burgers (lees: stemmers) geldt het kunnen vertonen van natuurlijk gedrag gelukkig niet. Zelfs voor de PvdD zijn alle dieren blijkbaar gelijk, maar sommige meer gelijk dan andere.

Erwin Hoogland, Groningen

Interview

John Lennon zei dat hij nooit met Yoko in contact zou zijn gekomen als er ‘NEE’ had gestaan in het kadertje op het plafond van haar expositie. Er stond ‘JA’. Zo voelt het voor mij ook een beetje. Alle wil tot gedragsverandering en begrip is bij me aanwezig, maar het verhaal van Naeeda Aurangzeb stoot me af. Het is een en al ‘nee nee nee’ wat naar voren komt. Heeft Naeeda dan geen enkele positieve ervaring bij haar verblijf in Nederland? Als het haar bedoeling is om ook mij verdrietig te maken dan kan ik haar melden dat dit na lezing van het stuk gelukt is.

Tielke Engels, Tilburg

Gelijke kansen

Overal hangen de vlaggen uit. Zo’n vrolijk gezicht en ook zo verdiend voor al die kinderen die in deze tijd hun eindexamen hebben gehaald. Maar ik zie die vlaggen met een dubbel gevoel. Want mijn zoon is nog niet klaar. Hij zit op het speciaal voortgezet onderwijs.

Hij heeft vorig jaar zijn deelcertificaat Engels Havo gehaald en doet dit jaar examen in drie andere vakken. Maar hij heeft geen recht op herkansingen. Hij mag geen enkele onvoldoende staan. Waarom? Geen idee.

Ook hij heeft onderwijs gehad in deze bizarre tijden. Tweede Kamerlid Paul van Meenen van D66 heeft in februari dit jaar hierover al een motie ingediend. Belangenorganisaties zijn bezig met gelijke behandeling van alle examenkandidaten. Maar ondertussen gebeurt er niets.

Onderwijsminister Arie Slob komt ermee weg. Dus, zie ik al die vlaggen, zie ik al die opgeluchte gezichten. Maar niet voor mijn zoon. En met hem vele anderen. Juist deze kinderen die zo’n boost in hun zelfvertrouwen zo enorm goed kunnen gebruiken. Omdat ze niet in het huidige onderwijssysteem passen. Omdat ze als ‘anders’ worden gezien en dus ook zo worden behandeld.

Waarom? Het levert zoveel onnodige stress op. Ik kan alleen maar duimen dat hij slaagt. Niet alleen om zijn felbegeerde deelcertificaten te halen. Maar om het voorzichtige vertrouwen in zichzelf niet weer te verliezen.

Ingeborg Hogebrug, Deventer

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden