ingezonden brieven

Lezersbrieven: Tijd voor een politiek zonder Pieter Omtzigt

De ingezonden lezersbrieven van maandag 17 mei.

Redactie
 Pieter Omtzigt (CDA) tijdens een debat over het stopzetten van de kinderopvangtoeslag. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Pieter Omtzigt (CDA) tijdens een debat over het stopzetten van de kinderopvangtoeslag.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag

Eindelijk, de Tweede Kamer gaat praten over de inhoud. Maar hoe dan? Wopke Hoekstra van het CDA wil een sociaal contract. Een verwijzing naar het boek van Pieter Omtzigt Een nieuw sociaal contract.

Wie heeft dit boek gelezen? Ik vrees te weinig personen, gelet op de grote rol die deze zonnekoning thans speelt in de kabinetsformatie. Ik heb het boek wel gelezen; 220 pagina’s dik. Het grootste gedeelte van het boek is een biografie over Omtzigt zelf. Een heiligverklaring ontbreekt nog, maar Pieter is wel erg tevreden over zijn prestaties. Verder gaat een groot deel van het boek over zijn kroonjuweel: de toeslagenaffaire.

Helaas besteedt hij geen woord aan de daadwerkelijke fraude. Veel ouders kregen een toeslag waar ze geen recht op hadden. Er zijn toeslagen aangevraagd voor kinderen die helemaal niet naar de opvang gingen. Zelfs voor niet bestaande kinderen. Ook is er toeslag aangevraagd voor elf uur per dag voor een kind dat reeds naar school gaat. De fraudeurs vroegen zelfs toeslag aan voor niet bestaande dagen, zoals 32 januari. Geen woord besteed Omtzigt aan deze ernstige fraude.

Van de totale 220 pagina’s gaan er slechts 20 over het beloofde nieuwe ‘sociaal contract’. In deze pagina’s schrijft Omtzigt over de rol van de Tweede Kamer, het dualisme, de grondwet , het kiesstelsel, rechtsbescherming en dergelijke. Twintig bladzijden niets nieuws. Veel open deuren. Een tweedejaars student staatsrecht zou een onvoldoende krijgen voor deze scriptie.

Het wordt tijd voor een politiek zonder Omtzigt. Deze zonnekoning frustreert veel te lang de kabinetsformatie.

Jan Smeets, Ommel-Asten

Sywert van Lienden

Fraaie ontmaskering van Sywert van Lienden, of van diens motieven althans. Mensen die belangeloos en zonder winstoogmerk werken zijn meestal niet degenen die dat luid van de daken kwetteren. En die er een groot nummer van maken als van hun nog niet bestaande diensten geen gebruik wordt gemaakt. Van Lienden is zijn coronabonusje als zodanig niet misgund. Maar laat de overheden zijn gewaarschuwd voor deze beroepshandigerd.

Gijs Plantinga, Amsterdam

Filantropie

De rijkste 1 procent van Nederland bezit 425 miljard euro. Frank Aalderinks van ABN Amro stelt dat deze rijken meer aan goede doelen moeten geven. Belasting wordt slechts kort genoemd, als een trager, minder effectief middel om ongelijkheid aan te pakken.

Onzin. Filantropie bestendigt de ongelijkheid. Het versterkt het verhaal van een rijke, vrijgevige klasse, wat armere groepen remt in het vragen om een herverdeling van vermogen en inkomen. Vanwege belastingconstructies leiden filantropie bovendien vaak niet tot minder vermogen en bereiken giften aan liefdadigheidsinstellingen vaak niet ondergefinancierde publieke diensten, zoals gezondheidszorg en sociale rechtsbijstand. Juist de overheid beheert deze diensten die vooral de armeren ten gunste komen. Enkel via belasting kan dit budget van de zeer rijken bij de overheid terechtkomen.

Jeffrie Quarsie, Arnhem

Sommer

In zijn column laat Martin Sommer zich weer van zijn beste ‘oude politieke kant’ zien. De rechtse meerderheid wordt door de linkse minderheid in de klimaatcrisis gedwongen. Inmiddels is het volstrekt duidelijk dat de opwarming, slinkende biodiversiteit en sloop van de aarde als fijne woonplek, zich niet veel van links of rechts aantrekt.

De afspraken om de aarde voor ons nageslacht en andere bewoners te bewaren moeten snel en voortvarend uitgevoerd en uitgewerkt worden. Dat zal met een breed kabinet, waarin ook PvdA en GroenLinks, meer kans maken. En ja, het klopt dat veel jongeren conservatief gestemd hebben, tot aan de bruine randjes toe. Maar gezien de opmerkelijke en hoopgevende winst van Volt, zijn er ook veel jongeren die een andere toekomst zien. Minder links-rechts en toch progressief.

Marion Steyger, Haarlem

Visie

Wat zou het fijn zijn als we weer eens een kabinet krijgen met visie. Dat is al zo lang geleden: minstens 10 jaar.

José Elferink-Elschot, Amersfoort

Haar & make-up

Met huiver lees ik het stuk van en over Laura Jansen en haar zeer invoelbare verdriet inzake Lesbos en de vluchtelingenkampen. Natuurlijk ben ook ik bekend met deze schandvlek en het gebrek aan humaniteit en natuurlijk heb ook ik mijn twijfels over de rol van de politiek, als ook over de rol van de ngo’s in deze problematiek.

Maar ik word boos als ik onder twee foto’s de naam van een café zie staan en onder één foto zelfs wie het haar & de make-up van Laura Jansen heeft gedaan. Deze zinloze en ongepaste vermelding dient louter een commercieel doel en ervaar ik als belediging voor de mensen in die vluchtelingenkampen.

Frank Verdonk, Purmerend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden