BrievenKlimaatverandering

Lezersbrieven: ‘Test alleen nog moderne auto's’

De ingezonden lezersbrieven van  vrijdag 1 juni. 

Volkswagen T-Roc.

‘We haalden wel gemiddeld 1 op 14. Geheel niet slecht voor een SUV’, schrijven de Auto-auteurs vrolijk.

Maar een verbruik van 1 op 14 (fossiele brandstof) is in tijden van klimaatverandering technologisch gezien een lachertje. Ik vind het verrassend dat op de pagina ‘Blik’, als het gaat om nieuwe auto’s, de klimaatdoelstellingen van Parijs geen rol meer spelen. Vindt de redactie echt dat 1 op 14 niet slecht is voor een auto van 2018?

Als iemand het klimaatprobleem een beetje serieus neemt, dan vertegenwoordigen de Skoda Karoq en de T-Roc van Volkswagen technologie uit de steentijd. Zeker niet iets wat in aanmerking komt om te kopen. Zelfs zonder milieuvraagstuk is de efficiency puur economisch in het jaar 2018 een belediging. Ter vergelijking: tien jaar geleden reed ik een auto met een verbruik van 1 op 25.

Ik stel voor dat de Volkskrantredactie gewoon geen steentijdauto’s meer test. Dat was per slot een mooie reclame voor Karoq en T-Roc, twee volledig belachelijke fossiele slurpers. Voorstel: test alleen nog moderne auto’s. Dat begint onder de 90 g/km CO2.

Martin Unfried, Maastricht

Huisvest Polen fatsoenlijk

Door druk op de huizenmarkt worden Polen die hier werken van het ene naar het andere bungalowpark gestuurd en krijgen maar zeer moeizaam een eigen woning. Polen is al lang lid van de Europese Unie, Polen hebben dezelfde cultuur als wij, vochten in de oorlog het meest heldhaftig, ook voor onze vrijheid. Zij leveren een bijdrage aan onze economie en welvaart. Doorgaans zijn zij goed geschoold en werken hard. Natuurlijk ligt in Oost- en Midden-Europa de alcoholconsumptie wel wat hoger dan in ons puriteinse Nederland, waar zelfs één glas wijn je leven schijnt te bekorten met een half uur. Maar dat leidt niet tot grote overlast. Dus zorg dat zijn een fatsoenlijke behuizing krijgen.

Cees AL, Nijmegen

Melkpannetje

Woensdag stond er op de voorpagina een artikel over het Rotterdamse plan om mensen met geestelijke problemen versneld van het gas af te halen. Daarin werd het voorbeeld genoemd van een melkpannetje dat op gas ‘elke keer is aangebrand’. Overschakelen op inductiekoken zou dan een optie zijn. Maar bij inductiekoken kan dat pannetje net zo goed aanbranden.

Anton Bongenaar

Pijn en anti-depressiva

Dolph Kohnstamm noemt de mogelijkheid van antidepressiva als pijnstiller (O&D, 31 mei). Patiënten met spierreuma (fibromyalgie) profiteren al veel langer van deze mogelijkheid. Een lichte dosis Amitriptyline of Duloxetine voor het slapengaan voorkomt dat patiënten wakker worden van de pijn. Goed slapen heeft een geweldige impact op de kwaliteit van leven van een pijnpatiënt. Een antidepressivum kan de nachtrust veranderen van een frustratie in een ware traktatie.

Maria Rademaker, Leiden

Pensioenwoekerpolis

In de directiekamers van de verzekeringsmaatschappijen en banken kunnen de champagneflessen al weer worden ontkurkt: de pensioenwoekerpolis kan binnenkort in de markt gezet worden. Verplicht inleggen en geen enkele garantie op het rendement nodig. Vakbonden en politiek, let op uw zaak!

René Dantuma, Eelderwolde

Ds. Banning

In zijn wekelijkse rubriek ‘Blad’ bespreekt Paul Onkenhout dit keer het tijdschrift Tijd & Taak, een tweejaarlijkse (!) periodiek. Tijd & Taak is het blad van de Banning Vereniging.

Onkenhout heeft veel waardering voor de ouderwetse, niet door de geest des tijds aangetaste inhoud van het blad. Heel fijn is dat, zeg ik met hem mee.

Ds. Banning, een van de oprichters van de Doorbraakbeweging na de Tweede Wereldoorlog, was tijdens die oorlog en vlak erna dominee in Naaldwijk. Ook daar was het vlak na de bevrijding een wilde boel. En ook daar waren opgewonden jongens van plan om meisjes die iets met een Duitse soldaat hadden gehad kaal te scheren, een gewoonte die overal in bevrijd gebied enthousiast werd onderhouden. Ds. Banning is erin geslaagd om door zijn natuurlijk gezag de menigte tot bezinning te brengen. In Naaldwijk heeft geen enkel meisje deze vernedering hoeven ondergaan!

Mijn vader vertelde dit ons, trots als hij was op de onafhankelijke geest van ds. Banning.

Aad van den Enden, Utrecht

Geslachtsmogelijkheden

Gelezen in de krant van dinsdag: ‘Leonne trouwde als vrouw met een man en kreeg een kind van hem. Later kreeg ze een relatie met een transseksuele man die vrouw was geweest, en weer later met een rechter en een notaris.’

Ben benieuwd wat hún geslacht was. Of gaan we ‘rechter’ en ‘notaris’ straks vastleggen als vierde en vijfde geslachtsmogelijkheid? Of was dit een staaltje genderneutraliteit? Ik heb er in elk geval smakelijk om gelachen.

Camiel de Vries, Amsterdam

Identiteitsjournalistiek

Hulde voor de prachtige aansprekende column van Harriët Duurvoort over identiteitsjournalistiek. Ik wil een symfonieorkest aan meerstemmige verhalen met hier en daar een mooie solo. Maar bovenal ruimte voor iedereen om samen te spelen en naar elkaar te luisteren. Want in een goed orkest luisteren de spelers naar elkaar.

Geweldig toch als dat kan.

M. FriedrichAmstenrade

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden