BrievenNederland en Vlaanderen

Lezersbrieven: 'Teruggave Hedwigepolder staat los van Antwerpen'

Redactie

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 30 mei.

De Hertogin Hedwigepolder, 19 augustus 2009. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
De Hertogin Hedwigepolder, 19 augustus 2009.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag: Hedwigepolder

Het kan niet de gewoonte zijn van diplomaten om reacties naar kranten te sturen. Maar het stukje over de Hedwigepolder (Ten eerste, 28 mei) roept om een correctie. Uw krant herhaalt voor de zoveelste keer de kwakkel dat die polder tot natte natuur omgevormd zou moeten worden omwille van de verdieping van de Westerschelde ten behoeve van de haven van Antwerpen. Dat is manifest fout.

De teruggave van de polder aan het Land van Saeftinghe, waar die grond tot ongeveer omstreeks de Eerste Wereldoorlog toehoorde, stond vermeld in een van de vier Scheldeverdragen die eind 2005 tussen Nederland en Vlaanderen werden afgesloten. Maar er was geen direct verband met de verdieping, noch met de haven van Antwerpen.

Het ging om een uitstaande schuld van Nederland ten aanzien van de Europese Commissie in het kader van de aanmelding door Nederland van het Schelde-estuarium onder de Vogel- en Habitatrichtlijn. Omwille van verregaande inpolderingen langs de rivier in het verleden.

Niks is makkelijker dan de schuld op de buren te schuiven. Maar nog eens: het ging om afspraken omtrent autonome natuurontwikkeling en níét om compensatie voor het wegbaggeren van enkele drempels in de Schelde. Een operatie die op zich geen bijkomende natuurschade met zich meebracht.

Axel Buyse, Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering

Derde gender

De rechter heeft bepaald dat een persoon zonder mannelijk of vrouwelijk geslacht geregistreerd mag staan (Ten eerste, 29 mei). Hoe moeten we deze persoon in de derde persoon ­enkelvoud dan gaan noemen? Hij of zij kan dan ook niet meer.

Roel de Kok, Culemborg

Pyongyang aan de Amstel

Nu Amsterdam wordt overlopen door hordes toeristen, vlast het nieuwe linkse stadsbestuur op maatregelen om de toeristenstroom in te dammen. Zo dreigt visboer The ­Seafood z’n zaak te moeten sluiten omdat het aanbod met kibbeling en broodjes haring ‘te toeristisch’ zou zijn, merkt Teun van de Keuken op in zijn column (Economie, 28 mei).

Veel zuur, geen uitjes, lijkt de positie van ‘Pyongyang aan de Amstel’.

Roman Baatenburg de Jong, Den Haag

Geluksmachine

Al jaren verkondigt Rutte dat de overheid geen geluksmachine is. Maar als het stemmen oplevert, strooit de VVD met presentjes voor de achterban. Zo is de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 km/uur een schoolvoorbeeld van cadeautjes uitdelen ten koste van het algemeen belang. De Grondwet verplicht de overheid het milieu en het leven te beschermen. Rijgenot en ‘speedaholisme’ ­bevorderen zijn geen overheidstaak. Zolang de vroem-vroempartij 130 rijden als lokroep hanteert, blijft Ruttes claim van ‘groenste kabinet ooit!’ een loze kreet.

Martin Kroon, Leiden, oud-projectleider snelheid en rij­gedrag VROM

Indianen

Met grote verbazing las ik dat cultuurhistoricus Devin Vartija meent dat ras pas een rol is gaan spelen in de 18de eeuw (Wetenschap, 23 mei).

In 1550 betoogde bisschop Fray Bartolomé de las Casas voor een rechtbank in Spanje dat indianen gewoon mensen waren en dus ook het recht hadden om goed behandeld te worden en dat het dus ook zin had om hen te bekeren.

Vóór die tijd beweerden de conquistadores van de nieuwe wereld dat indianen geen mensen waren en dus gewoon uitgebuit konden worden en, als slaven, de dood ingedreven. Hun cultuurschatten werden vernietigd. De bisschop was een van de eersten die mensenrechten voor iedereen op de kaart zetten.

De Mayas van Guatemala, waar de bisschop zo’n bewondering voor had, hadden aan hem de geschreven versie van hun bijbel, de Popol Vuh, te danken. Zij zijn echter nog steeds gemarginaliseerd. Dat begon al bij de komst van Columbus die dit nieuwe ras niet kon plaatsen en het dus een niet-menselijke status gaf.

Sophy Wolters, Leiden

Sergio Ramos

Terwijl er al een jaar wordt geneuzeld, gedraaid en gedeald over de vraag of Chris Froome bestraft moet worden voor het innemen van een te grote dosis astmamedicijnen, lijkt de sportwereld zich nauwelijks te bekommeren om het schandalige verloop van de afgelopen Champions League-finale. De stimulerende werking van salbutamol schijnt gering te zijn, maar het is boven een bepaalde hoeveelheid niet toegestaan. Fijn, pak maar af die gele (en roze) truien!

Maar wat smeerlap Sergio Ramos zaterdag welbewust flikte bij Mo Salah, is in zijn consequenties veel serieuzer dan een pufje te veel van een relatief onschuldig medicijn. Het torpederen en bewust verwonden van de sterspeler van Liverpool keerde de wedstrijd, die tot dat moment op zijn minst gelijk opging, definitief in het voordeel van de verwende primadonna’s van Real. Het was nog niet voldoende voor een gele kaart. Overgelaten aan de impulsen van een scheidsrechter die in een split second moet beslissen en daarbij vaak politiek bedrijft. Een rode kaart en strafrechtelijke vervolging waren op hun plaats geweest! Er moet eens een poging gedaan worden om een omvattende sanctieregeling voor de teamsporten op te stellen zodat er sprake kan zijn van een gelijkwaardiger balans tussen ernst van de overtreding en de op te leggen sanctie.

Ton de Regt, Gorinchem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden