Brieven28 mei 2018

Lezersbrieven: 'Terschelling vergelijken met Cuba gaat gewoon te ver'

mBeeld Simon Leskens

Brief van de dag: Terschelling is geen Cuba

Als liefhebber van oude auto’s en vooral van de passie van mensen die er alles aan doen om zo’n auto in topconditie te houden, heb ik genoten van de Uitgelicht met oldtimers op Terschelling (25 mei). Maar om het simpele feit dat Terschelling ook een eiland is te koppelen aan het wagenpark op Cuba, gaat me te ver. Cuba is een arm land met super-inventieve bewoners die alles wat maar enigszins hergebruikt kan worden ook hergebruiken, van gootsteenbakken tot kogellagers. Natuurlijk vallen de Amerikaanse auto’s uit de jaren vijftig heel erg op. Dit zijn echter nooit originele auto’s: er rijdt daar geen benzine slurpende V8 rond, want 99 procent van die auto’s is met kunst en vliegwerk voorzien van een oude stinkende dieselmotor uit Japan die via de voormalige Sovjet-Unie op Cuba terecht is gekomen.

Deze inventiviteit zien we niet op Terschelling, hier gaat het meer om liefhebberij en goedkoop autorijden – want 40 jaar en ouder is immers belastingvrij en de verzekering van zo’n oud bakkie kost hooguit 10 euro per maand.

Komt nog bij dat je op zo’n klein eiland toch weinig kilometers kunt maken, dus je kunt best met wat minder comfort uit. Ik verzeker u dat het geen pretje is om van Apeldoorn naar Amsterdam te rijden in een Pinzgauer, terwijl een rondrit Terschelling van een 30 kilometer juist een groot feest is.

Martijn Schuurman, Apeldoorn

Dijkhoff en de bijstand

In ons land is een bedrag vastgesteld dat het absolute bestaansminimum moet garanderen voor mensen: de bijstandsuitkering. Dat dit niveau eigenlijk te laag is, blijkt uit de vele aanvullende regelingen en bijvoorbeeld het bestaan van voedselbanken.

Nu komt Klaas Dijkhoff met voorstellen om de bijstand verder af te knijpen. (Ten Eerste, 26 mei).

Ik vraag mij echter af hoe de plannen van Dijkhoff zich verhouden tot de deze week aangekondigde plannen van VVD-staatssecretaris Van Ark om wat te doen aan de grote schuldenproblematiek in Nederland. De voorstellen van Dijkhoff zullen hier zeker geen bijdrage aan leveren.

Vooruitblikkend naar de toekomst zal er vast nog wel eens een voorstel uit VVD-hoek komen om dwangarbeid in te voeren. Alles om de onderbuik van Nederland te behagen.

Arnold Messing, Maarssen

Dijkhoff en de bijstand (2)

Van de mensen die ik verpleeg en verpleegd heb is de meerderheid laagopgeleid en een klein deel van hen leeft van een bijstandsuitkering. Die is te laag voor een gezond(er) bestaan. Het grootste deel van die mensen lost dat op door slechts om de dag een warme maaltijd (van de voedselbank) te nuttigen. Klaas Dijkhoff, deze misstand is schandalig.

Hopend dat u weet dat het leven niet maakbaar is, weet u dat de combinatie afkomst, aanleg en onvoorziene omstandigheden het onmogelijk kan maken ‘een opleiding te volgen, te solliciteren of iets nuttigs te doen voor de medemens’.

Mariska Jansen, Franeker

Vrije liefde

Het artikel van Colin van Heezik, ‘Een nieuw soort vrije liefde’ (Opinie, 26 mei), roept, zeker voor mij die de zestiger jaren heeft meegemaakt, vooral vragen op.

Zoals: wat is nu eigenlijk het verschil met de ‘revolutie’ van de zestiger jaren (die erg mee bleek te vallen; of tegen, je kunt beide verdedigen) behalve Tinder?

Trapt Colin van Heezik niet in de traditionele val dat hij zijn eigen opvattingen, en die van zijn peer group, generaliseert tot een wereldwijde stroming die de toekomst voorgoed zal veranderen?

En vooral, realiseert Colin van Heezik zich dat hij met dit artikel tevens het einde van de mensheid aankondigt? In het hele artikel komt het woord ‘kind’ niet voor. In zijn wereld van promiscue seks en polyamorie is er blijkbaar geen plaats voor nageslacht. En dat schept op den duur echt een probleem.

Pieter Veenboer, Ouderkerk aan de Amstel

Ramadan en verkeer

De Deense minister van Integratie sprak haar zorg uit over de gevolgen van vasten door moslims voor de verkeersveiligheid en het verrichten van werk. Voormannen van de Deense moslimgemeenschap grepen deze uitspraak aan om te benadrukken hoe ‘intolerant’ deze bewindsvrouw is (Ten eerste, 24 mei).

Onderzoek gedaan in enkele moslimlanden bevestigt echter dat er alle reden is de zorg van de Deense minister ook in Nederland serieus te nemen. Hier omvat de dagelijkse vastentijd namelijk aanzienlijk meer uren dan in de genoemde landen.

‘Tijdens de ramadan zijn er meer verkeersongevallen’, zo stelt een website van de Verenigde Arabische Emiraten (Roadsafetyuae.com/ramadan) op basis van onderzoek in 2017.

Daarbij wordt gewezen op de gevolgen van het vasten : uitdroging en lage bloedsuiker beïnvloeden concentratie en reactievermogen; de onregelmatigheid van tijden voor de maaltijd en slaappatronen veroorzaken vermoeidheid, uitputting, ongeduld en gebrek aan focus.

Ook wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd in Turkije (Kalafat e.a, International Journal Medical Science Public Health, 2016) komt tot een vergelijkbare conclusie: tijdens de ramadan vinden er meer (dodelijke) verkeersongevallen plaats.

Louis van Kessel, Wageningen

‘Goeie schrijver’? Eva Meijer

Het antwoord op de oproep van Chris Buur (Sir Edmund, 26 mei) ‘Kan een goeie schrijver eens een serieus, diepgravend fictiewerk componeren over de verhouding tussen mens en huisdier? Of bestaat dat al?’ is een volmondig ja! Lees de prachtige roman Het vogelhuis van Eva Meijer. Als auteur ontving zij de Halewijnprijs 2017 voor haar bijzondere literaire kwaliteiten.

Pon Kranen, voorzitter jury Halewijnprijs

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden