Opinie
Lezersbrieven: 'Stop met extra regels en luister beter, ook naar managers'
Veel lezers reageren op het artikel over Hans en Agathe de Geus die ten onder dreigen te gaan aan de mantelzorg voor hun demente buurvrouw.
Steeds meer controlemechanismen
Het artikel over de familie De Geus, die hun 'mantelzorgplicht' zo intensief oppakken, ontroert mij. Hebben we als professionals en gemeentebesturen zo weinig echte woorden om te reageren op de onmogelijke situatie waarin zij en de buurvrouw verkeren? Jos de Blok, de zogenaamde vernieuwer van de thuiszorg die alleen maar wil reageren in managerstaal. Een taal de hij zo verafschuwde bij de start van zijn Buurtzorg.
Ik heb 12 jaar als manager personeelszaken in de zorg gewerkt. Mijn collega's - verzorgenden, verpleegkundigen en ja, ook managers - heb ik keihard en met hart en ziel zien werken. Snoeien in management, maar toevoegen van controlemechanismen vanuit de politiek hebben ertoe geleid dat we opnieuw moeten vechten om dichtbij de cliënten te komen, en de regels opzij te duwen.
Mijn oproep? Stop met extra regels, kijk om je heen en luister beter. Naar mantelzorger, verzorger en ook naar de overgebleven managers die er alles aan doen hun teams (12 teams van 18 medewerkers) te ondersteunen. Ze hebben het verdiend!
Wilma Zwijnenburg, Schagen
Google en vind een 24/7 zorghulp!
Mantelzorg wordt inderdaad vaak sluipenderwijs zwaarder en gaat dan ten slotte volledig ten koste van het eigen leven van de mantelzorger. Opname van de patiënt in een tehuis lijkt dan misschien de enige oplossing maar er is nog iets anders mogelijk. Google en vind een 24/7 zorghulp! Ikzelf vond redding bij Stichting de Zorghulp, die zorgverleners uit Slowakije hier aan een baan helpt. Er zijn nog diverse andere instellingen die zo voor hulp kunnen zorgen. En ja, het kost geld, maar via de Wet Langdurige Zorg (Wlz) zijn de kosten op te brengen: de eigen bijdrage hangt af van het inkomen. Het kost tijd om alles te regelen maar dan heb je ook wat.
En als er voldoende eigen geld is, kun je natuurlijk ook al direct hulp laten komen en eventueel een paar maanden uit eigen zak laten betalen. In ons geval bleek de indicatie voor de Wlz zelfs geantedateerd te worden. Rond de hele bureaucratisch afhandeling heb ik alleen maar aardige, behulpzame lieden getroffen.
Valentine Kalwij, Leunen
Communicerende vaten
Nederland is niet alleen kampioen in deeltijdwerk, maar ook in mantelzorg en vrijwilligerswerk. Stel je twee vaten voor. In het ene vat zit betaalde werktijd en in het andere vat zitten de uren mantelzorg plus vrijwilligerswerk. Dat zijn communicerende vaten. Alvorens vol in te zetten op voltijdwerk door iedereen, zou ik het Planbureau laten berekenen wat het de maatschappij sociaal, cultureel en economisch kost om de uren van het ene vat in het andere over te pompen.
Annelies Jacobsen, Dordrecht