Lezersbrieven: ‘Speuren naar buitenaards leven is zinloos’

Satelliet Tess wordt gelanceerd vanaf Cape Canaveral, Florida, 18 april. Beeld Photo News
Satelliet Tess wordt gelanceerd vanaf Cape Canaveral, Florida, 18 april.Beeld Photo News

Brief van de dag

In het stuk ‘Satelliet Tess gaat op zoek naar zusjes van de aarde’ (18 april (+)) wordt gesteld dat ‘de speurtocht naar buitenaards leven een van de grote vragen van de wetenschap’ is.

Daar worden inderdaad miljarden aan besteed. De nieuw te bouwen James Webb-telescoop gaat ten minste 10 miljard kosten, en zijn nu al geplande nog gevoeligere opvolger, met de voorlopige naam Extremely Large Telescope (ELT), zal uiteraard nog veel meer kosten. Nog belangrijker zijn de enorme investeringen in man- en denkkracht. Hoe absurd kunnen wij zijn?

Ervan uitgaande dat het aantal sterren en planeten in het heelal naar oneindigheid neigt, is het zuiver statistisch duidelijk dat ook het aantal planeten waar leven mogelijk is, en waar zelfs intelligent leven bestaat, eveneens naar oneindigheid zal neigen. Maar even duidelijk is dat de mensheid absoluut niets aan het identificeren van zo’n planeet kan hebben – zeker niet zolang we niet met ten minste de snelheid van het licht kunnen reizen. En dan nog, bij aankomst kan blijken dat de moederster intussen allang uitgedoofd is.

Zijn er niet meer dan genoeg ernstige, en oplosbare, problemen op de Aarde?

Uri Lavy, Haarlem

Bevers

Het papier voor de Volkskrant is op, zo meldt onze hoofdredacteur. Dat wordt op een houtje bijten dan met z’n allen. Maar dat moet wel lukken, nu we doorevolueren tot bever (Pieter Klok, Stekel). Dan zijn er ook weer boomstammen voor het papier.

Of nu toch eindelijk allemaal maar eens een digitaal abonnement nemen? Ik kan het van harte aanbevelen, al ben ik een behoorlijke digifoob!

Bob van Dijk (68), Groningen

Sr Edmnd

Papiertekort, het kan gebeuren. Maar alstublieft niet langer dan een half jaar: ik hou u er aan. En noem de bijlage tot die tijd dan maar Sr Edmnd.

Lex de Lang, Amsterdam

Houden zo

Soms word je door het toeval geholpen. Zoals een voetbaltrainer door een blessure van een belangrijke speler van een 4-3-3-systeem over moet gaan tot het 4-4-2-systeem en daarmee kampioen wordt, is het Sir Edmund gelukt om door een toeval (tekort van krantenpapier) over te gaan naar een betere papiersoort en een ander formaat. Het is hierdoor prettiger leesbaar geworden en hoeft wat mij betreft niet meer terug naar het oude formaat en papier. Proficiat.

Bert Boogaard, Barendrecht

Stilte

Sander van Walsum vraagt terecht aandacht voor de teloorgang van stilte (21 april (+)). Onder andere door snelwegherrie en vliegtuiglawaai is een stille leefomgeving in ons land, vooral in de Randstad, een schaars goed geworden. Toch heeft vrijwel iedereen behoefte aan stilte om te kunnen ontspannen. Het is paradoxaal dat om die stilte op te zoeken, steeds grotere afstanden moeten worden afgelegd, vaak met de auto of het vliegtuig waarmee de stilte van anderen wordt aangetast.

Susanne Kuijpers, Zuid-Holland

Geluidsoverlast

Op de eerste mooie lentezondag van dit jaar fietste ik vanuit het Brabantse naar Haarlem. Ik had een autoluwe route uitgestippeld. Over dijkjes, door de natuur. Zonnetje, natuur, rust...

Ik kwam bedrogen uit. Links en rechts werd ik ingehaald door colonnes lawaai en fijnstof uitbrakende motoren, oldtimers, brommertjes en bootjes.

Later in bed keerde de rust pas terug toen om twee uur ’s nachts de geluidsinstallatie van een feestje ergens in de buurt werd uitgezet. Tot rust gekomen in het weekend? Nou nee. Sander van Walsums opiniestuk over geluidsoverlast (+) is me helemaal uit het hart gegrepen.

Kom op mensen, dat laten we ons toch niet langer aandoen!

M. Könst-Janssen, Kaatsheuvel

Papier is op

Hier in Sneek is het papier blijkbaar nog een beetje meer op want Sir Edmund zit vandaag helemaal niet bij de krant.

Sabien Mous, Sneek

Papiertekort

Mijn abonnementsgeld is ook tekort gedurende het papiertekort.

Henk Schmoller, Lochem

Story

Ik lijk er zo in te stinken: na het lezen van de column van Sylvia Witteman (+) in de nieuwe Sir Edmund, waan ik me de rest van de wekelijkse bijlage bijna in de Story.

Zelfde papier, net iets andere inhoud.

Sabien Bouwmeester, Deventer

Supergrote foto’s

Als dan toch bezuinigd moet worden op papier, waarom dan niet eindelijk eens stoppen met de supergrote foto’s bij de artikelen, soms zelfs paginagroot?

Vaak neemt de foto zelfs meer ruimte in beslag dan de tekst van het artikel. (Ik lees ook boeken zonder plaatjes.)

Charlotte Gemmeke, Meerssen

Niets

Papierschaarste en dan toch een column van bijna een halve pagina wijden aan ‘Niets’ (Peter Middendorp (+)).

Trudy Schut, Wolfheze

Nietjes

Oké, beetje raar papier, maar daar komen we wel overheen. Nu alleen de nietjes nog.

Rob Dijksman, Hulsberg

Mooi en fijn

Het is misschien vloeken in de kerk, maar ik vind Sir Edmund mooi en toch fijn om te lezen.

Wim Hellenthal, Rijnsburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden