ingezonden brieven
Lezersbrieven: Specialist die niet kan inschikken voor jonge collega, daar klopt iets niet
De ingezonden brieven van dinsdag 22 juni.
Wanneer je de redenering van een medisch specialist niet kunt volgen, helpt het altijd enorm als je even naar de geldstromen kijkt. Plastisch chirurg Marieke van Wijk stelt dat ze niet kan inschikken voor een jonge collega. Ze redeneert: met een nieuwe collega zouden we wachtlijsten willen wegwerken, maar daar ontbreekt in ons ziekenhuis de logistiek voor, daarom kunnen we niet uitbreiden.
Hier klopt iets niet: waarom niet gewoon financieel inschikken in ruil voor meer vrije tijd en met meer chirurgen dezelfde hoeveelheid werk blijven verrichten? Dat zou een sociale manier van denken zijn. Van Wijks gedachte is echter: met meer artsen móéten we meer werk verrichten, want mijn jaarinkomen van twee ton mag niet al te veel afnemen. Dit soort redeneringen, met name van vrijgevestigde specialisten, is mijns inziens een belangrijke oorzaak van de akelige werkloosheid onder enthousiaste jonge artsen.
René Dijkgraaf, Harderwijk
Herdenken
De Amerikanen hebben nu elf nationale feestdagen, dagen waarop ze, afgezien van Nieuwjaar, Labor Day en Eerste Kerstdag, gebeurtenissen uit hun geschiedenis herdenken. Nu komt daar Juneteenth bij: 19 juni, als de herdenking van de afschaffing slavernij in 1865. Enkele van die feestdagen herdenken gebeurtenissen van meer dan anderhalve eeuw geleden. Terwijl hier vrijwel continu wordt gesteggeld over 5 mei. Dat kan wel om de vijf jaar, het is immers al zo lang geleden. Geen wonder dat het historisch besef in dit land minimaal is. Waarom bijvoorbeeld geen Thorbecke-dag in januari?
A. Jacobsen, Dordrecht
Vso/svo
Elles Strijbos en Jeanne Verberne pleiten voor eenzelfde examenpositie van vso-leerlingen als die van alle andere leerlingen in het voortgezet onderwijs. Wat ook kan helpen is dat we de aanduiding van deze onderwijsvorm eens gebruiken zoals in de jaren negentig is vastgelegd bij het wetsvoorstel van Tineke Netelenbos: speciaal voortgezet onderwijs (svo), en dus niet voortgezet speciaal onderwijs. Het oogt als een subtiel verschil maar is het niet.
Frans Wisman, oud-ambtenaar OCW, Ter Apel
BKB
Die BKB Academie, daar kun je dus voor solliciteren. Dan krijg je platte praatjes van spindoctors die je precies voordoen hoe je in de politiek met controverses en ophef de media gierend gek kan krijgen, zodat je jezelf de hele week het nieuws in manoeuvreert. Het landsbestuur als spelletje, volksverlakkerij als tactiek, vorm boven inhoud, egocentrisme als norm. Waar dat toe leidt, kun je dagelijks zien in de Tweede Kamer, waar de meeste politici geen spat idealisme of begeestering hebben. Eliteclubs als BKB maken van de politiek een rokende puinhoop die tot steeds meer afkeer van de kiezer leidt, temeer omdat opportunistische hyena’s als BKB-alumnus Van Lienden in deze cynische wereldbeschouwing ook nog eens de hand boven het hoofd gehouden wordt.
Trees Roose, Haren
Dierenhumor
Hebben dieren ook gevoel voor humor?, vraagt Hedwig Fossen zich af. Een kennis die ooit in het circus de olifantenmest moest opruimen, vertelde me dat de olifanten als hij aankwam al samenzweerderig met hun slurven stonden te zwaaien. En steevast, als hij met zijn rug naar ze toe stond, lag opeens de kruiwagen met mest om. Wie dat ding een lel had gegeven met zijn slurf, daarop heeft hij ze nooit kunnen betrappen. Maar de lol was zichtbaar.
Marlies Jansen, Oegstgeest
Vaccinatie
Chris Oomen stelt dat als je je niet laat vaccineren tegen corona, je geen recht hebt om voorrang te krijgen op reguliere zorg (Zaterdag, 19/6). Hij vindt dat die discussie maar eens moet worden geopend. Dat wordt interessant. Want wat doen we dan met kettingrokers, alcoholdrinkers, drugsgebruikers of mensen die risico’s nemen in levensgevaarlijke sporten? Gaan we die dan ook uitsluiten van reguliere zorg? Ja, laten we die discussie vooral openen.
Netje Reezigt, Haarlem
A.L. Snijders
Paul Hollanders koppelt de herkomst van de achternaam van het pseudoniem A.L. Snijders aan een personage van de schrijver Nescio. Zou het kunnen dat de onlangs overleden schrijver Peter Müller met de letters A.L. verwees naar een ander pseudoniem, namelijk A.L. Boom? Dat was de nom de plume van literair criticus en Volkskrant-medewerker Kees Fens. Als A.L. Boom schreef Fens persoonlijke bespiegelingen, waarin weemoed nooit ver weg was. Weemoed is ook voelbaar in het werk van A.L. Snijders. Wie weet had Müller affiniteit met de stukjes van Fens? Vast staat in ieder geval hun gemeenschappelijke bewondering voor Nescio, meester van de melancholie.
Walter Jansen, Amsterdam