ingezonden brieven

Lezersbrieven: Pas op met het etiket ‘hoogbegaafd’

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 16 juni.

Een klein meisje zit achter een tablet.  Beeld Hollandse Hoogte / Richard Brocken
Een klein meisje zit achter een tablet.Beeld Hollandse Hoogte / Richard Brocken

Brief van de dag

Psychologen en onderwijskundigen weten er wel (of juist geen) raad mee, met al die hoogbegaafdheid. Er wordt wat af gediagnosticeerd, gelabeld, gestigmatiseerd en vooral geleden, door het (jonge) kind in kwestie, zo begrijp ik uit de krant.

Vijfentwintig enerverende jaren als docent en mentor op verschillende gymnasia hebben mij, wat dit fenomeen betreft, eerlijk gezegd niet veel wijzer gemaakt; behalve misschien dat ik heb ontdekt dat een ‘echte’ hoogbegaafde ook hoogbegaafd bleek in het omgaan met haar/zijn eigen hoogbegaafdheid. Geen handicap van betekenis voor (en bij) deze alleskunners en dus ook geen nood aan adequate begeleiding.

Ooit noemden ze mij (de stereotiepe, stuntelende veelweter met interesse voor alles behalve sport) ook hoogbegaafd. Ik kan u verzekeren: ik ben het niet.

De moraal van mijn verhaal: blijf vooral proberen ieder kind recht te doen en vergeet daarbij ook de (soms extra kwetsbare) uitblinkers op allerlei terreinen niet. Maar pas op met een etiket als ‘hoogbegaafd’, zonder dat voor iedereen duidelijk is wat daar dan wel de meerwaarde van zou moeten zijn.

Mart van der Hiele, Ede

Verblijven

Ondanks de beschamend goede voorbeelden van Nederlands superioriteitsdenken die in het interview met Naeeda Aurangzeb werden gegeven, overvalt ook mij een gevoel van verzadiging bij het lezen over haar boekje ‘365 dagen Nederland’. We krijgen wel erg veel wit huiswerk de laatste tijd.

Maar ik zie er ook wel de humor van in dat lezer Tielke Engels met haar opmerking ‘Heeft Naeeda dan geen enkele positieve ervaring bij haar verblijf in Nederland?’ (Geachte Redactie, 15 juni) zorgt voor voorbeeld 366. Of vindt ze dat wij allemaal in Nederland ‘verblijven’?

Maaike de Rijk, Leiden

Hoger onderwijs

Het gaat geweldig met de cijfers. Coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen nemen razendsnel af. Alle kwetsbaren en ouderen zijn inmiddels minimaal eenmaal ingeënt. Opnieuw worden er versoepelingen aangekondigd, honderd man tegelijk in de horeca, sportwedstrijden toegestaan, met acht man op bezoek, allemaal prachtig, het kan niet op.

Maar wat ik echt niet begrijp is dat mijn zoon, eerstejaars student, nog steeds maar een halve dag per week op zijn universiteit mag zijn, waar hij, (veiligheid voor alles) op zijn laptop de online colleges mag kijken die hij thuis ook kan zien. Zou het hoger onderwijs, nu noodzakelijke voorzieningen als de Efteling en de terrassen weer open zijn, nu eindelijk eens prioriteit kunnen krijgen en weer echt, live, open kunnen gaan?

Ik heb ook nog een suggestie voor de universiteiten en hogescholen om de eerstejaars tegemoet te komen die op sociaal vlak enorm tekort zijn gedaan: organiseer in de laatste week van het onderwijs een ‘uitroductieweek’ waarin het ontmoeten van nieuwe mensen en het opdoen van sociale contacten centraal staan

Brecht Heemskerk, Utrecht

Daniela Hooghiemstra

Er stonden recent prominent twee zeer kritische brieven over Daniela Hooghiemstra in de brievenrubriek: van Marcia Luyten en van Ellen de Bruin. Wil Daniela zich hier asjeblieft niks van aantrekken, zij behoort tot de topcolumnisten van de Volkskrant en onder meer om haar columns lees ik de krant. Keep going, Daniela, u brengt het gezonde verstand en de open blik in de Volkskrant, zonder flauwekul of woke.

Freek Rijkels, Wassenaar

Tweede vaccinatie

Waarom vasthouden aan een tweede vaccinatie met AstraZeneca, als de combinatie van eerst AstraZeneca en daarna Pfizer evenveel bescherming biedt en mogelijk zelfs beter is dan tweemaal Pfizer? Dit verzoek is de afgelopen dagen meermaals afgegeven bij de GGD en het RIVM.

Helaas wordt er tot nu toe geen vervolg aan gegeven, terwijl wij 60-65-jarigen (en anderen) slechts voor 60 procent beschermd zijn en nog 10 procent kans hebben op een ziekenhuisopname. Wij lopen voor een tweede keer het risico op de zeldzame bijwerking en hoe is de bescherming voor de delta-variant?

Bij de eerste vaccinatie met AstraZeneca hadden wij geen keuze voor een ander vaccin, nu is er een betere bescherming mogelijk, namelijk gecombineerd te vaccineren. Minister De Jonge, geef ook ons de kans op een goede bescherming, beslis snel!

Pim Haenen, Arnhem

Alles goed?

Herkenbaar het verhaal over ‘Hoe gaat het?’ van Ianthe Sahadat. Alweer lang geleden kreeg ik op mijn ‘Alles goed?’ het verrassende antwoord : ‘Nou alles... maar het meeste wel!’ Sindsdien gebruik ik die zelf ook vaak. De vraagsteller voelt zich wat ongemakkelijk, realiseert zich wellicht het ‘holle’ van de vraag en ieder gaat zijns weegs. Of er ontspint zich een gesprek, omdat iemand het echt wil weten. Verbaal kwispelen wordt zo vermeden.

Yvette van Klingeren, Apeldoorn

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden